Väder Lidingö

Lidingö måndag 18 januari 2021 v. 03

Senaste kommentaren - Se fler

Elizabeth Salmonson 24 nov 21:33 om Välkommen till Katarina Grettes magiska värld

En örtmarinerad kycklingfilé

måndag 7 oktober 2013 00:01

Inger Grimlund har ätit gott på Espresso, i Lidingö centrum. Lokalen har gammal charm med panelade väggar och möbler till salu. Foto: Inger Grimlund

Inger Grimlund har ätit gott på Espresso, i Lidingö centrum. Lokalen har gammal charm med panelade väggar och möbler till salu. Foto: Inger Grimlund

Lidingösidans matkåsör, journalisten och författaren Inger Grimlund, hittade en matservering i Lidingö centrum där hon både fick god mat och trevliga bordsgrannar.

RUNT HÖRNET

Sugen på något gott? Kanske lunch i solen? Den lyser välkomnande på gula höstlöv och värmer faktiskt en aning… Så varför inte?

Vilket håll på ön frestar mest? Var finns det en trevlig lokal med god mat?
Närmast mig är Skärsätra och Mariannes Saluhall men det är lite för nära.
– Jasså, du har aldrig varit där?
Visst, det är mitt stammis, så är det bara. Men kära vänner, ibland måste man bryta vanorna och ge sig ut på vift. Mot Centrum kanske? Det låter väl inte så kul, säger min erfarenhet lite försiktigt i mitt döva öra..

Jo, men går man över till andra sidan finns traditionsrika Vasaborgen med en handfull små butiker. Där finns också en matservering ofta välfylld med glada gäster just vid lunchtid. Det är just det jag är ute efter, lite liv och rörelse, kanske någon trevlig person att prata med – och god mat!

Trångt om plats? Det är alltid bra då man kan välja ut ett trevligt sällskap och sedan ödmjukt fråga: Ursäkta, men skulle jag kunna få sitta här på den lediga platsen vid bordet?

Det fick jag. Hos Anita och Bengt Petersson. De hade redan fått in dagens rätt medan jag hade nr 38 på min lapp i turordningen. Så det var bara att vänta på härligheten, en örtmarinerad kycklingfilé med couscous och en dressing i guldgult.

Lite trevande frågade jag om kycklingen var till belåtenhet, och visst! Det visade sig att det äkta paret (tror jag) ofta åt lunch här, men också då och då på Mariannes.

Samtalet förde oss vidare till mina hemtrakter – Bergsätra. Nu presenterade mina bordsgrannar sig: Anita & Bengt Petersson med eget byggföretag Arkoplan. Det var just Arkoplan som renoverade den nu så vackra AGA-längan, vår stolthet i Bergsätra. Då i början av 1900-talet byggdes långa längan med små lägenheter som bostäder till de arbetare som behövdes för AGA-fabrikens utveckling.

Eftersom jag själv vuxit upp här i trakten, kunde jag berätta några minnen härifrån, speciellt om biografen Ugglan som låg i hörnet på AGA-längan mot Bergsätravägen. Där såg jag oförglömliga Dimmornas bro… Arkitektfirman Arkoplan med Anita och Bengt i ledningen var alltså de som ritade om lägenheterna efter dagens normer. Nu finns här både fyrarummare och hiss däremot inga balkonger då huset är kulturskyddat.

Så sökte vi oss från Daléns domäner ner mot Gåshaga där min farfar Fredrik Ljungström hade sin fabrik Ljungströms ångturbin med tillverkning av ångturbinlok i en jättestor hall, och naturligtvis växte det upp en hel liten stad av bostäder och villor runt fabriken. Även här hade mina nya vänner arkitekterna Anita och Bengt tagit hand om renoveringarna av flera villor. Däremot gick det inte att rädda fabriken som sjönk till marken på ett märkligt sätt.

Vilken historia jag fick mig till livs tillsammans med Dagens Rätt. Kaffe på maten ingick, dessutom tog jag en bit morotskaka (hos Mariannes ingår den också…).

Som avsked fick jag ett tips av Bengt – att ta en promenad vid Långängen och Stockbysjön.
– Där ligger en stock som en energisk bäver fällt till marken. Med tiden har den blivit lite anfrätt av väder och vind men den är ändå väl värd en promenad, betonar husse Bengt innan han tar sin bil i besittning med hustru Anita i framsätet och familjens vovve där bak.

Jag blir ensam kvar vid bordet. Lokalen är nästan tom, klockan är runt tre. Två praktiserande flickor, Angelic och Stella, putsar borden, släcker de levande ljusen och försäkrar mig att det är jättetrevligt att arbeta här på Espresso.
– Litet och mysigt och så lär vi oss något varje dag.

Som hjälp har de mobiltelefoner och en proffsig Nikon-kamera och intygar att de är bra för kom-i-håget. Något som jag gärna skriver under på!

Text och foto: Inger Grimlund

P.S. Som minne av vår trevliga lunch sände mig Bengt en bild på bäverträdet i Stockby. Visst är det bra med en kamera! D.S.

Espresso ligger på Stockholmsvägen 60 i gamla Vasaborgen. Foto: Inger Grimlund

Espresso ligger på Stockholmsvägen 60 i gamla Vasaborgen. Foto: Inger Grimlund

Praktikanterna Angelic och Stella dokumenterar Victor Holz trevna café. Foto: Inger Grimlund

Praktikanterna Angelic och Stella dokumenterar Victor Holz trevna café. Foto: Inger Grimlund

Dela En örtmarinerad kycklingfilé

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Visit Lidingö, stor

Annonser från Google