Väder Lidingö

Lidingö onsdag 21 februari 2024 v. 08

Senaste kommentaren - Se fler

En spårvagnsresa fylld av upplevelser

måndag 27 augusti 2018 00:01

Att få en resa med Lidingöbanan som födelsedagspresent kanske inte låter så upphetsande. Men för den som inte testat banan sedan den nyinvigdes för snart tre år sedan kan en rundtur från Brevik via Ropsten och Gåshaga och åter till Brevik, vara en upplevelse. Avslutas sedan resan med middag på en känd restaurang, ja då är dagen räddad. Så, läs Inger Grimlunds reserapport och inse hur häftigt allt kan vara.

Jag spanar ut över nejden från min lilla balkong på Hiertagården. Mina ögon söker förgäves efter det blåa tåget, men det är som uppslukat av grönskan runt berget. Det syns inte heller några spår av bron där tåget tar sig över från Lidingö till Ropsten då den gamla bron döljs av den nya högre bron med bil- och busstrafik.

Nu vet jag ju ändå hur tåget ser ut, och så heter det inte tåg längre utan spårvagn. I vilket fall som helst har jag inte haft möjlighet att kliva ombord på ”tåget” sedan den tid då banan reparerades och de nya, eleganta tågen togs i bruk. För att förflytta mig till vänner och nödvändigheter har jag ett Färdtjänstkort som hjälp. Man åker gratis – lite kul ska man väl ha som gammal tant!

Högst på min önskelista när jag så fyllde år i mars stod – en resa med Lidingötåget till Ropsten och Gåshaga! Jag hoppades min dröm skulle bli verklighet, och visst. Barnbarnet Rick överräckte biljett (som jag slarvat bort) och tidtabell för Spårvagnslinje 21. När skulle vi åka...

Det dröjde faktiskt ganska länge innan den efterlängtade dagen kom – den 25 augusti, en lördag. Sol i hjärta, sol i sinne och så tog Rick och hans Sofia mig under sina vingars beskydd. I min födelsedagspresent ingick också en middag på Quarti, den trevliga krogen i Brevik, varför vi parkerade bilen vid Breviks station i väntan på linje 21. Till min glädje fanns här god information om Södra Lidingöbanan. Lite har jag ju hört genom åren av mormor Anna som berättade att hennes make Otto Svensson-Österqvist var en av de inbjudna att åka med premiärtåget 1914 mellan Parkvägen och Herserud. Motvilligt klev morfar Otto av tåget efter att ha åkt fram och tillbaka i några timmar. Allt som var gratis, tyckte morfar Otto om, berättade då mormor Anna med glimten i
ögat.

Trevlig information att läsa på Breviks vägtavla. Här är tåget år 1914. Foto: Inger GrimlundTrevlig information att läsa på Breviks vägtavla. Här är tåget år 1914. Foto: Inger Grimlund Här visar jag mitt Färdkort för konduktör Lilja. Foto: Sofia WilhemsonHär visar jag mitt Färdkort för konduktör Lilja. Foto: Sofia Wilhemson

Jag får då erkänna att jag faktiskt också åkte gratis! Eftersom jag inte riktigt förstått mig på hur man betalar, googlade jag på ”Lidingöbanan” och de råden jag där fick var så knepiga, att jag bara blev förvirrad. Man skulle skaffa sig en app och uppge sitt Apple-ID! Det stod ingenting om att Färdtjänstkortet gällde – det var därför jag var lite orolig, även om jag hade Rick som säkerhet. Alltså - jag tog upp mitt Färdtjänstkort ur väskan och visade det för konduktör Lilja som noterade att allt var OK.

Så började jag se mig omkring – färgsättning i blått och gult, gott om utrymme för rollator eller barnvagn. Bra skyltat. Tryck på stoppknappen om du vill gå av. Tryck på öppna-dörr-knappen när du vill in i spårvagnen.

Tryck på den gula knappen så går dörrarna upp. Foto: Inger GrimlundTryck på den gula knappen så går dörrarna upp. Foto: Inger Grimlund

Konduktör Lilja håller reda på sina passagerare, var och en får visa vad de går för – eller åker för! Modern teknik har tagit över och här är det svårt att hänga med. Nu har jag i alla fall fått en första lektion i konsten att åka spårvagn på Lidingö.

Inför varje station plingelingar det och utropet är så klart och tydligt att man inte kan missa var man är. Tydliga informationer ger trygghet. Väl framme i Ropsten passar vi på att köpa något att dricka – in till kiosken! Och vad hittar vi väl där!

Kioskägaren Nihlesh har allt gott att erbjuda resenärerna – han hoppas också på en toa eller två till turisternas behov – det är många om är på väg till   Millesgården... Foto: Inger GrimlundKioskägaren Nihlesh har allt gott att erbjuda resenärerna – han hoppas också på en toa eller två till turisternas behov – det är många om är på väg till Millesgården... Foto: Inger Grimlund

Så mycket godis, så glittrigt och glatt, och så både tidningar och böcker. En unik kiosk med ägaren Nihlesh bakom disken som trivs med livet men har ett par önskemål; större utrymme för sin verksamhet och ett par toaletter för bland annat turister på väg till Millesgården.

Jag hoppas då av egen erfarenhet att toalettbesöket blir gratis, så den nödige inte behöver uppvisa Bank-ID eller färdbiljett för att komma in till räddaren i nöden.

Lidingöbanans ändstation är Ropsten. Foto: Inger GrimlundLidingöbanans ändstation är Ropsten. Foto: Inger Grimlund

Så dags att ta tåget till Gåshaga – att sitta vid fönstret och titta ut ger ett helt nytt perspektiv och för mig kommer bilder upp i minnet som hissen vid Herserud och de trevliga kioskerna vd Parkvägen och Kottla som då var mina stationer. Så framme vid Gåshaga där inget heller är sig likt, som det var då, ni vet på 60-talet. Efter en paus då vår konduktör Lilja fått vila benen, är det dags igen.

Tryck på knappen. Håll i dig stadigt så kör vi! ”Nästa station Brevik”!

God måltid på Quatri – Sofia och Rick gav mig en härlig dag - från tåg till tugg på krogen. Foto: Inger GrimlundGod måltid på Quatri – Sofia och Rick gav mig en härlig dag - från tåg till tugg på krogen. Foto: Inger Grimlund Efterrätten. Foto: Inger GrimlundEfterrätten. Foto: Inger Grimlund

Hej då tåget! Nu är vi vid målet – en riktigt god födelsedagsmiddag på Quarti.

Text: Inger Grimlund

PS. Nu tror jag att jag vågar åka Lidingöbanan då och då – det var en härligt, häftig upplevelse – men man ska inte ge sig ut i rusningstid! Även om man har en krycka som hjälp. DS.

Ropsten. Hjorthagen skymtar till höger. Foto: Inger GrimlundRopsten. Hjorthagen skymtar till höger. Foto: Inger Grimlund

Dela En spårvagnsresa fylld av upplevelser

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google