Väder Lidingö

Lidingö måndag 15 april 2024 v. 16

Senaste kommentaren - Se fler

En timme med Beppe

fredag 9 november 2018 21:25

Lidingösidans kåsör Inger Grimlund hade tur igår. Hon kom i tid till Föreningsgården i Larsberg för att vara med om Lidingö Kulturveckas invigning. Startprogrammet var en timme om Beppe Wolgers, med familjen Wolgers som berättar, sjunger och läser texter han skrev. Sällan har det varit så knökfullt på Föreningsgården, och så lyssnade tyst. Efter denna timme spelade Jan Allan, Georg Riedel och Daniel Svensson härlig Lasse Gulin- musik. Vilken afton det blev. Och Kulturveckan - ja den pågår till den 18 november. Hela programmet finns på denna länk.

Kerstin Wolgers berättade om Beppe och Lisa Savannah Howard sjöng hans texter.Kerstin Wolgers berättade om Beppe och Lisa Savannah Howard sjöng hans texter.

Vilken ”kul tur” man har ibland – att nappa på tips som ramlar ner i brevlådan eller annonsblad som pockar på att bli uppmärksammade där de ligger inom synhåll på Föreningsgården, just vid entrén. Varje år välkomnas vi till Kulturveckan på Lidingö som i år är hela elva dagar, med start igår den 8:de november.

Bläddrar och läser, det finns mycket KUL för de yngre – gratis det mesta! Kommer till sidan 4, Beppeafton – en timme Beppe! Jag bokar in kvällen i min almanacka, det är ju lätt att glömma - eller så.

Min väninna Kidde Ferenz hängde på. De var grannar en gång i tiden – Wolgers och Ferenz ute på Södra Udden. Då och då var Kidde hundvakt vilket naturligtvis gjorde att familjerna hade gemensamma intressen, inte minst de yngre.

Vi var ute i god tid, klockan sex skulle porten öppnas, och baren. En pizza delad på två blev förrätten på restaurang Toscana innan vi gick in till Föreningsgården och köpte biljett, 100 kr.

Så lite folk här var! Vi kunde välja vilken plats som helst i samlingssalen och slog oss ner längst fram, mitt i. Bättre kunde det inte vara för att kunna ta bilder och höra vad som sades från scenen. Här var färdigdukat med mikrofoner, sladdar hit och dit så visst förstod vi att något spännande skulle hända här under kvällen. Lidingö Jazzklubb, Bibliotekets Vänner och Lidingö stad stod för arrangemanget – och då borde det ju bli bra – inte sant.

Visst, naturligtvis – det blev fullsatt, inte alla kom in! När Janne Sandqvist skulle hälsa publiken välkommen innehöll talet mer information om var de två nödutgångarna fanns och att lapplisor härjade i omgivningen.
– Gå ut och flytta bilden bums, annars blir det en dyr kväll…

Lidingös kulturchef John Svensson gav först den stora publiken information om den förlängda kulturveckan.Lidingös kulturchef John Svensson gav först den stora publiken information om den förlängda kulturveckan. Jazzklubbens Jan Sandqvist förmanade och presenterade.Jazzklubbens Jan Sandqvist förmanade och presenterade.

Så intar familjen Wolgers scenen och vi i publiken saknar Beppe. Men vem var han – Beppe Wolgers? Och hur var han. Pappa och maken Beppe.

Den stora salen var mer än fylld och även i kafédelen var det fullpackat.Den stora salen var mer än fylld och även i kafédelen var det fullpackat. Kerstin Wolgers, Lisa Savannah Howard och Teodor Wolgers.Kerstin Wolgers, Lisa Savannah Howard och Teodor Wolgers.

Makan Kerstin vet och kan berätta. Dottern Camilla läser poesi, sonen Benton ger oss musikminnen tillsammans med sonsonen Teodor vid flygeln. Lisa Savannah Howard sjunger härligt och den lyckliga publiken får följa Beppe genom åren. Grabben Beppe som var blyg och stammade – som på 40-talet uppgivet sa: ”Jag har misslyckats i allt”.

En tid i New York med jazzklubbar och sedan hemma igen tog Beppe sen studentexamen och kom in på Otte Skölds målarskola. Konstnärskapet blommade i äktenskapet med hustru Kerstin. Vi åhörare lyssnar, ler, njuter av minnen och musiken där Olle Adolphson, Monica Zetterlund och Powel Ramel finns med i poesin, fantasin och framförandet.

Sonen Benton och hans mamma Kerstin.Sonen Benton och hans mamma Kerstin. Dottern Camilla och hennes mamma Kerstin.Dottern Camilla och hennes mamma Kerstin. Beppes sonson Teodor spelade och Lisa Savannah Howard sjöng.Beppes sonson Teodor spelade och Lisa Savannah Howard sjöng. Några av de många böcker som Beppe Wolgers skrev. Foto: Inger GrimlundNågra av de många böcker som Beppe Wolgers skrev. Foto: Inger Grimlund

Kerstin ger oss en bit av Beppe som tar sig in i vårt innersta. Med slutna ögon lyssnar jag till ”Ta av dig skorna”, ”Sakta vi går genom stan”, ”Det gåtfulla folket”, jag blir het i kroppen, känner tårarna tränger sig fram – så fantastiskt. Underbart…

Beppe var tystlåten och gillade inte stora sällskap men han lyssnade – allt blev till någon slags poesi. ”Man behöver inte prata så mycket, det går bra ändå”, är ett citat av Beppe Wolgers.

TÄNK OM – tänk om man kunde samla Beppes godhet, humor, klokhet och generositet till en brygd som sedan kunde ges till olyckliga personer och invandrare för att ge dem hopp om en lyckligare framtid. Tänk om…

Text: Inger Grimlund

Daniel Svensson, Jan Allan och Georg Riedel spelade Lasse Gulin.Daniel Svensson, Jan Allan och Georg Riedel spelade Lasse Gulin.

Daniel Svensson och Jan Allan.Daniel Svensson och Jan Allan.

Ett PS från arrangören: En herrjacka försvann i det milda kaos som uppstod i garderoben efter avslutat evenemang - och en annan, snarlik, blev kvarlämnad. Någon går alltså omkring i någon annans jacka medan någon annan saknar sin egen och är ointresserad av den övergivna som finns kvar i Föreningsgårdens
garderob. Kontakta Jazzklubbens Ulf Norhammar på e-post ulf.norhammar@telia.com om du vill byta till den jacka som finns kvar.

Dela En timme med Beppe

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google