Väder Lidingö

Lidingö måndag 6 december 2021 v. 49

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

En tur till Tor med bil

onsdag 27 september 2017 12:50

Det blev en kopp kaffe och dragspel på Tor för Inger Grimlund, som normalt skriver om mat på Lidingösidan. Men först var det kamp om parkeingsplatsen, som finns/fanns utanför servicehuset. Eller vad ska man tro, när markeringen fortfarande finns kvar.

Visst finns det massor av aktiviteter som vi äldre kan ha glädje av här på Lidingö. Det är blandad kompott – Kyrkonytt frestar med Höstmys, Lidingöskeppet ordnar studiebesök och föreläsningar och Lidingö Stad har satt ihop ett friskvårdsprogram för hösten 2017 som kommer att ge oss ett friskare liv. Gymnastik och yoga, simning och stavgång, ja, det finns många vägar att välja, på ”Hälsans Ö”, helt klart.

Men ändå tar jag min lilla bil när jag ska ner till Centrum – jag klarar inte av att gå så långt som från Herserud till Friggavägen 18 A, inte ens med stavar.

Den här dagen var det musikunderhållning på Kafé Källan. Dan Molander och hans dragspel som skulle ge oss gamlingar en skön eftermiddag, stod det i annonsbladet.

Många gånger har jag tittat in till Café Källan men aldrig slagit mig ner vi kaffebordet. Men - nu var det dags! Kul med glad musik och dessutom var jag lite nyfiken på vilka gäster som skulle dyka upp.

Så jag gjorde slag i saken, tog jag min lilla Mimi Cooper och åkta ner till Centrum. Det var trångt på parkeringen – till min glädje hittade jag en parkeringsruta för handikappade, eftersom jag tillhör den skaran och har handikappskort så parkerade jag där. Just vid ingången till Friggavägen 18A.

Jag hasade mig ur min bil med kryckan i högst hugg – då hör jag ett hysteriskt tutande och ser hur buss 921 just ska svänga in till hållplatsen framför mig. Chauffören skriker och viftar med armarna, pekar, stannar bussen och rusar ut för att tala förstånd med mig.

Jag försvarar mig så gott jag kan, pekar på parkeringsrutans handikappssymbol med min röda krycka medan busschauffören skriker – kan du inte läsa skylten!

Som att ta bort gamla märken i asfalten – här ritningen efter den handikappsparkering som var en gång - men inte i   dag! Lite svårt att förstå för en gammal tant... Foto: Inger GrimlundSom att ta bort gamla märken i asfalten – här ritningen efter den handikappsparkering som var en gång - men inte i dag! Lite svårt att förstå för en gammal tant... Foto: Inger Grimlund

Det blev ett hallå – jag kan försäkra er att det hela utvecklade sig till en fars. Naturligtvis flyttade jag min bil, slank in till Kafé Källan och fick en ledig stol, en kopp kaffe att lugna mig med och dessutom härlig musik från ett stort, vitt Borsinidragspel. Det blev gamla goda låtar och dessutom bjöd Dan på några lätt ekivoka historier som fick publiken att skratta och applådera.

En av berättelserna handlade lämpligt nog om en buss! Så här ungefär var det: Tok-Olle bodde fyra kilometer in i skogen i Småland. Hans nöje var att promenera ut till landsvägen där den lokala bussen passerade klockan 11 varje dag. Tok-Olle vinkade glatt till chauffören och passagerna som alla vinkade tillbaka när bussen passerade. Det här blev en trevlig vana som ni förstår.

En dag var det en ny chaufför som körde bussen. När han fick syn på den vinkande Tok-Olle stannade han bussen och öppnade dörren .

Tok-Olle stod förvånad med gapande mun och skakade på huvudet.
– Ska du inte åka med? Varför stannade du bussen då?
– Det var ju du som stannade bussen, inte jag!

Ja, ungefär så var det för mig också – det var inte jag som stannade buss 921 – det var den irriterade busschauffören. Vittne till dramat var en glad rödhårig tjej, Anna Bohrn i butiken ”2of luxury” strax intill. Hon tog det hela med ett leende och berättade, att om jag ville uppleva verklig dramatik, skulle jag komma hit en fredagseftermiddag innan Systemet stängs. Då är det inte lätt för en stor buss att ta sig fram i Centrum.

Anna Bohrn berättar att det är tekniska nämnden som sköter våra vägar och fattar beslut, medan tekniska   förvaltningen ska utföra jobbet. Foto: Inger GrimlundAnna Bohrn berättar att det är tekniska nämnden som sköter våra vägar och fattar beslut, medan tekniska förvaltningen ska utföra jobbet. Foto: Inger Grimlund Mötesplats Centrum ligger på Friggavägen 18 A. Foto: Inger GrimlundMötesplats Centrum ligger på Friggavägen 18 A. Foto: Inger Grimlund

Medan vi pratas vid ser jag chauffören slinka in genom porten till Friggavägen 18 A. Jag hoppas att han fick en lugnande kopp kaffe av gänget på Kafé Källan, innan han gav sig ut i trafiken igen.

Text och foto: Inger Grimlund

Dela En tur till Tor med bil

Kommentarer

Birgitta Olsen 2017-09-28 13:12

Vad vare det kostade att fräsa bort ett övergångsställe, 150 eller? Ska väl vara lätt o billigt att ta bort markeringen.

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google