Väder Lidingö

Lidingö söndag 14 juli 2024 v. 28

Senaste kommentaren - Se fler

Ernst med trolleristaven

onsdag 27 december 2017 00:01

Lidingösidans matkåsör Inger Grimlund har förtrollats av Ernst, alltså Ernst Kirchsteiger, som både lagar mat och inreder, hur lätt som helst. Hans kreativitet tar aldrig slut – sommar som vinter förför han tittarna. Tänk om Ernst hade mött Tore Wretman. Då kunde det blivit jul med traditioner.

Kommer ni ihåg den gamla leken ”följa John”?

Det gällde att följa i Johns spår ute eller inne och lyckades man efterapa alla språng och krumbukter riktigt bra blev man segrare och fick som belöning en god kola eller något annat godis.

Nu finns en riktigt skicklig ”John” i TV, fast hans namn är Ernst - Ernst Kirchsteiger för att vara korrekt. Det gäller att göra som han gör, både vid spisen och i den miljö han befinner sig. Ernst trollar fram de mest förunderliga ting både när det gäller mat och inredning nu till jul. Helt förundrad har jag suttit vid TV:n och följt hans lek med mossa, kvistar och annat grönt som förvandlats till dekorativa ting – gjorda av egentligen ingenting!

"Följa Ernst" hörde till julens stora nöje. Foto: Inger Grimlund"Följa Ernst" hörde till julens stora nöje. Foto: Inger Grimlund

Fullt så hokuspokus är inte hans matlagning men i varje rätt finns något finurligt, något med nyhetens smakbehag. Kanske.

Ernst vandrar in och ut i slott som koja och med sin trolleristav förvandlar han allt till något han själv skulle vilja ha. Hans karriär i designbranschen började faktiskt på Ikea, men nu har han ett eget företag, bland andra tillverkar Royal Design hans produkter. Ernst filosofi är att allt ska kunna användas till vardag som fest och lite som man själv tycker för stunden.

Ernst kreativitet tar aldrig slut – sommar som vinter förför han oss tittare inte bara med händernas teknik utan också med sitt lugna och vänliga sätt som får oss att förstå hur han tänker. Det gäller bara att hänga med vilket ändå kan ha sina problem.

Vi tittare skulle behöva få en ingredienslista i god tid före varje program. Den listan skulle bli lång och innehålla en del svåråtkomliga produkter, är jag rädd för. Jag undrar hur många hjälpande händer Ernst har tillgång till inför varje TV-sändning.

Själv har jag lite erfarenhet i ämnet då vi spelade in fyra julprogram med Tore Wretman i köket på min gård i Marka. Det var idésprutan Peter Redhin som satte igång det hela – jag kommer ihåg att fru Eva Wretman var mycket tveksam till arrangemanget – att släppa iväg Tore ut på vischan för fyra dagar (och nätter) var lite för äventyrligt, däremot var Björn Halling och Malin Söderström förtjusta, ”Jul med Tore” måste ju bli succé.

Det här var på 90-talet när TV4 just hade börjat kliva fram i etern. Jag kan tänka mig att dagens inspelningsteknik är något helt annat även om det redan då var en stor stab av kunnigt folk bakom de till synes enkla tablåerna.

I min fantasi kan jag se hur Ernst och Tore står vid spisen och värmer glögg, jag undrar så om de hade gillat varandra – jag tror faktiskt det. Två kloka kockar, båda med sinne för jul med traditioner. Köttbullar står nog på bådas meny – kanske de kryddats med lite nejlika, kryddpeppar och kummin. Julskinkan ska griljeras med senap och kanel hör risgrynsgröten till.

I Coops charkavdelning fastnar min blick för Ernst julkorv. Det ni – läs hur denne julens matador presenterar sin lättrökta julkorv: ”så efterlängtad att den borde ligga inslagen under granen”. Ja, han kan verkligen uttrycka sig, den gode Ernst.

Jag läser vidare på förpackningen ”Tillverkningen har skett för hand med svenska råvaror som röks över spån. Tillsätt kärlek, inspiration och dina favorittillbehör för att uträtta storverk i köket”. Ingredienser: Kött från gris 67%, vatten, salt, kryddpeppar, lök, kanel, ingefära, stjärnanis, kardemumma, kryddnejlika, potatismjöl. Socker, citronjuicepulver, antioxidationsmedel E300, stabilseringsmedel E450. Jo, jag köpte korven, kokade den i tio minuter enligt rekommendation. Nu sprack den hårt stoppade korven, ja, sånt händer i de bästa familjer, till och med hos Ernst!

Jag är säker på att om Ernst varit med mig i köket hade han tagit skinnet av korven och sedan förvandlat den till en bordsdekoration med glittrande senap i skarven och några stjärnanis på toppen. Se där, korven är fixad – sen är det bara att följa Ernst till bords.

Väl bekomme!

Mitt julbord med Tomtefar som väntar på julgodis á la Ernst. Foto: Inger GrimlundMitt julbord med Tomtefar som väntar på julgodis á la Ernst. Foto: Inger Grimlund

Dela Ernst med trolleristaven

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google