Väder Lidingö

Lidingö måndag 20 september 2021 v. 38

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Färgrikt och formstarkt på Galleri Sjöhästen

onsdag 7 oktober 2015 14:31

På Galleri Sjöhästen i Bergsätra pågår just nu en spännande utställning där konstnärsparet Kerstin Törngren och Erland Törngren ställer ut. Det är keramikföremål, brända med s.k. rakuteknik och det är målningar med inbyggda spänningar.

Kerstin Törngrens keramikföremål möter Erland Törngrens färgkaskader, på Galleri Sjöhästen.Kerstin Törngrens keramikföremål möter Erland Törngrens färgkaskader, på Galleri Sjöhästen.

Kerstin Törngrens keramikföremål är brända med rakuteknik. Raku är ett japanskt ord som betyder "glädje". När värmen i rakuugnen är så hög att glasyren på kermikföremålen smälter, tas föremålet ut. Det får stanna i luften en kort stund, sedan läggs det i en tunna med sågspån. Sågspånet börjar brinna, ett lock läggs över tunnan och allt får pyra och röka. När värmen sjunkit tas föremålet fram, fortfarande varmt men kolsvart av glödande sågspån. Sedan putsas föremålet och DÅ kan man se vad slumpen åstadkommit.

Erland Törngren målar med de tre primärfärgerna rött, gult och blått. Det blir en treklang, ett ackord. För musik och måleri är besläktade, som Erland Törngren själv säger. Färgerna är klanger, stämmor, rytmer. Han lyssnar och tolkar musiken medan han rör sig över målarduken. "Jag målar inte det jag ser, jag ser det jag målar. Jag gör bilder, inte avbilder".

Utställningen pågår till den 18 oktober.

Länk till mer info.

Dela Färgrikt och formstarkt på Galleri Sjöhästen

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google