Väder Lidingö

Lidingö torsdag 30 november 2023 v. 48

Senaste kommentaren - Se fler

Finland 100 år

fredag 29 december 2017 22:18

Den 6 december i år firade Finland 100 år av självständighet. Men fram till 1809 hade Finland varit Sveriges östra rikshalva under 600 år. På Lidingö bor idag nästan 4000 invånare med finländska rötter. Snart öppnar en utställning på Lidingö museum som handlar om invandringen till Lidingö och hur den har påverkat livet på ön. Anita Lalander, dotter till en finsk frontlotta, är en av dem som arbetat med utställningen.

På Lidingö stadsbibliotek finns en hel del litteratur om Finland. Bilden tagen den 6 december.På Lidingö stadsbibliotek finns en hel del litteratur om Finland. Bilden tagen den 6 december.

UTSTÄLLNING I JANUARI. Har ni tänkt på att Finland varit Sveriges östra rikshalva under 600 år fram till 1809? För lidingöbor är det nog svårt att förstå hur mycket finländare gläds åt sina 100 år som självständig nation sedan 1917.

På Lidingö bor idag nästan 4000 invånare med finländska rötter. Vi har en finsk präst, Tuija Hammare, och sen några år firas bl.a. finsk julbön på julafton i Lidingö kyrka.

Så fort det var möjligt för invånare i Norden att åka utan pass underlättade det arbetskraftsinvandringen från Finland till Sverige. Många kom till Lidingö där dom kom att arbeta på Aga, Käppalaverket, Margarinbolaget och i Hemtjänsten.

Under kriget kom också en del av de finska krigsbarnen till Lidingö.

Min mamma, född 1918, kom emellertid tidigare, efter att ha varit kantinlotta vid krigsfronterna 1939-44. Hon hade under åren vid fronterna skrivit dagbok, som jag efter hennes död publicerat både i översättning och på originalspråket. Jag har fått föreläsa många gånger om boken i olika sammanhang på Lidingö.

Tidigare var finländarna den största invandrargruppen men nu är det syrierna.

Den 6 december i år firade Finland sina 100 år av självständighet med stora festarrangemang och det finska presidentparet Sauli Niinistö och Jenni Haukio var värdar för självständighetsdagens mottagning på presidentens slott.

President Niinistö kom också till Stockholm den 13 mars (Vinterkrigets fred 1940) för att medaljera svenska Finlandsfrivilliga (2 män och 1 kvinnlig lotta).

Hembygdsföreningen på Lidingö har gjort en invandrarutställning som invigs på det nya året, lördagen den 20 januari klockan 13. Där berättar vi om invandrare, från 1700-talet med ålänningar och balter. 1945 hade Lidingö tagit emot fler flyktingar än Stockholm. Utställningen fortsätter så fram till våra dagar. Historien i respektive land beskrivs och intervjuer har gjorts med många flyktingar som bor på Lidingö.

Utställningen på Lidingö museum vid Lidingö Centrum pågår till och med april. Sedan flyttar den till Lidingö stadshusentré, en månad innan Stadshusets entré stängs för ombyggnad.

Anita Lalander
Frontlottans äldsta dotter, vars morbror tjänstgjorde hela sin ungdom vid fronten och stupade 1944 som 21-
åring.

Dela Finland 100 år

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google