Väder Lidingö

Lidingö måndag 20 september 2021 v. 38

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Flera nya böcker om Lidingö

torsdag 31 oktober 2013 00:29

Carl-Gustaf Dahlérus med sin nya bok "Gårdarna på Lidingö".

Carl-Gustaf Dahlérus med sin nya bok "Gårdarna på Lidingö".

Under de senaste veckorna har flera nya böcker om Lidingö presenterats på Lidingö museum vid speciella författarmöten. Patrik Edgren talade den 12 oktober om sin bok ”Ett och annat om Lidingö läroverk” i samband med museets utställning om Hersby gymnasium 100 år. Några dagar senare berättade Jan Malmstedt om boken “Lidingöhistorier” och i lördags var det dags för Carl-Gustaf Dahlerus att presentera sin nya bok ”Gårdarna på Lidingö”.

De tre författarträffarna har dragit fullt hus i Magdasalen, vilket visar att många vill höra och se mer om Lidingös historia. Patrik Edgren berättade med inlevelse om sin boks tillkomst och innehåll. I publiken fanns både tidigare elever och f.d. läraren Elsa Wiklund.

Jan Malmstedts bok är årets medlemsbok till alla som är med i Lidingö Hembyggsförening. En fullmatad bok där alla händelserna har historisk bakgrund. Malmstedt skildrar inte överklassens liv utan mer de stora okända grupperna småjordbrukre, fiskare, torpare och pigor.

Carl-Gustaf Dahlerus bestämde sig så sent som i december 2012, efter “det stora snöfallet” att börja fotografera Lidingös gårdar och de rester som finns kvar. Alla bilderna är svart-vita och han avslutade fotograferingen de sista dagarna i mars i år. Alla bilderna är alltså tagna med snö på marken, vilket betyder att de är väldigt vackra och kontrastrika. Han har inte enbart fotograferat själva gårdarna, utan även hus som varit knutna till gården. Dessutom har han tagit fram fakta om husen och, i vissa fall kompletterat med bilder på försvunna gårdar, från Sten Schüsslers stora bild- och vykortssamling. En del gårdar har enbart fått text, de är för alltid försvunna, utan några bevarade bilder eler målningar. Totalt har det funnits 35 gårdar, alltså jordbruksgårdar, på Lidingö.

De tre böckerna finns till försäljning på Lidingö museum. Öppet tisdag, torsdag, lördag och söndag 12.00 – 15.00.

Dela Flera nya böcker om Lidingö

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google