Väder Lidingö

Lidingö lördag 18 september 2021 v. 37

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Fnurra på tråden

onsdag 14 oktober 2015 00:01

Inger Grimlund, Lidingösidans matkrönikör, skriver här om något helt annat, men väl så informationsspäckat för dem som tror att allt i samhället glider fram på en räkmacka. Ännu år 2015 e.Kr. kan inte ett sjukhus skicka en remiss till en vårdcentral via e-post, för de har inte samma kommunikationssystem. Allt måste istället transporteras via brevduvor. Så mycket enklare det varit om de använt en ringduva. Här följer i alla fall den skakande berättelsens första del.

Ringduvan uppfanns långt före telefonen.Ringduvan uppfanns långt före telefonen.

Torsdagar spelar vi bridge här på Hiertagården. Det är en stor ära att få vara med i gänget – min partner är Ulla, en stilig dam några år äldre än jag. Ulla har bott här länge, hur länge kan faktiskt vara svårt att komma ihåg. Säkert har hennes bridgepartner varierat under tiden – den här torsdagen skulle vi i alla fall spela, trodde jag.

Men eftersom Ulla har dålig koll på dagar och tider, och jag slarvat med att anmäla oss till ledningen så blev det ingen bridge. Vi drog en Vänd-8:a lite diskret medan våra vänner under spänd tystnad spelade de tretton korten på allra bästa sätt.

Vi fick en kopp kaffe med sockerkaka som Kicki bakat (hon bjöd på två sorter den här dagen). Men sedan gick vi hem, Ulla och jag, till våra lägenheter i 10:an och 8:an. Som tur var!

Just när jag tänkt ta en liten tupplur ringde telefonen. Det var en sköterska från S:t Görans ortopediska klinik. Det är så att jag ska operera min vänstra höft. Står på tur till den stilige doktor Ardalan och hade dagen före kallats till förberedelse inför operation. Det är många samtal och mycket pilleri med att svara på frågor – bocka i rutor och på så vis ge läkaren en information om patientens allmänna tillstånd.

Först samtal med nakosläkaren Nicklas - vill jag bli helt nersövd eller hellre få lokalbedövning (då kan jag höra vad doktor Ardalan har att säga under operationen).

Så till sköterskan Kristina för blodprov. Här måste jag ge henne en stor eloge – hon stack precis på rätt ställe vilket inte alltid är så lätt, då jag är en mycket svårstucken person.

Därefter följde EKG och sedan gruppinformation av sjukgymnast och planering angående inläggningen. Hela informationsprocessen tog flera timmar och jag är glad att jag inte tvingade med mig min svärson Peter – även om det stod ”ta gärna med en anhörig” i brevet jag fick från Ortopedmottagningen.

För att koppla av gick jag alltså glad i hågen till bridgen dagen därpå – men det blev ingen bridge som ni förstår. Då ringer det i min fasta telefon. Det är sköterskan Britt-Louise från S:t Göran. Hon meddelar mig att min sänka är alldeles för hög. Inte bra.
– Ja, vad gör vi nu, undrar jag med darrande stämma.
– Jag ska be doktorn ringa, säger Britt- Louise.

Och det gör han! Doktor Ardalan informerar mig om att jag bums ska gå till min husläkare Noomi Flam och att han skickar en remiss till Torsviks läkarcentral.
– Vi har inte så lång tid på oss att fixa sänkan.

Dagen därpå ringer jag till min husläkare och får ett automatiskt svar – ”ett tekniskt fel har uppstått på telenätet, var god ring senare”. Efter att ha försökt komma fram ett par timmar tar jag min bil och åker till läkarmottagningen. Frågar om de fått remissen.

– Nej, det tar flera dagar vi har inte samma system som S:t Göran så de måste skicka en skriftlig remiss och det kan ta många dagar (det här var nu en fredag).

Ja, man tror knappast sina öron. Detta i dagens högteknologiska Sverige. De kan alltså inte skicka mail mellan sjukhusen för de har inte samma system!

Dagarna tickar på och jag känner mig både rädd och förtvivlad. Har bokat in operationsdagen sedan länge, hela mitt liv hänger på en skör operation. Och jag har också rättat mig efter vilken dag doktor Ardalan var i tjänst – jag vill inte ha någon annan. Han är snygg, han är klok och han har gett mig hoppet om att höften ska bli bra!

Men, nu hänger allt på en skör tråd! Jag hoppas remissen har kommit fram till på måndag. Sedan gäller det att hitta roten till den höga sänkan och att få den ner till operationsnivå

Bara det inte blir någon fnurra på tråden mellan Ardalan och Flam...

Ja, allt kan hända i den mytomspunna sjukhusvärlden. Min ”story” passar redan bra som grunden till en TV-såpa.

Fortsättning följer….

Text: Inger Grimlund

Dela Fnurra på tråden

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google