måndag 17 september 2018 12:04
AKADEMIBOKHANDELN. Till Akademibokhandeln i Lidingö centrum kommer en jämn ström av författare som vill presentera sina senaste böcker. Jämte biblioteket kan man säga att Akademibokhandeln har blivit ett litterärt centrum på ön. Till författarkvällarna kommer oftast minst 30 besökare men ibland sitter cirka 60 personer i butiken för att lyssna. Då är det trångt, men stämningen är alltid avspänd.
Lena Einhorn
För några veckor sedan var författaren Lena Einhorn på plats för att tillsammans med förläggaren Stephen Farran-Lee föra ett samtal om hennes senaste bok "Geniet från Breslau", utgiven på Natur & Kultur.
Boken utspelar sig mellan 1880 och 1920 och handlar om en paradoxal tid i hela västerlandet, och speciellt i Tysland. Det kändes som om allt var möjligt. Tyskland hade enats efter tre krig, alla ville vara tyskar och invånare i ett furstligt och militärt kejsardöme. Landets kejsare är Wilhelm den andre, som enligt Einhorn, hade drag som idag kan kännas igen hos USA:s president Trump, ett ohämmat ego och en beskrivning som "påfågelsaktig".
I staden Breslau (idag polska staden Wroclaw), en av de viktigaste städerna i Preussen, finns en stor mängd katoliker, men även en stor judisk befolkning. Fritz Haber (geniet), är född jude men konverterade. Många judar i staden gör en snabb klassresa och Habers familj är förmögen. Men Fritz vill lämna detta liv. Han börjar arbeta med att hitta bättre gödningsmedel än det som allmänt användes, alltså guano = fågelspillning, för att öka skördarna och lösa jordens försörjningproblem.
Ammoniak heter lösningen, men detta kan även användas för att tillverka bomber. Kjesaren får ett erbjudande om att använda ammoniak för krigsindustrin. Haber var nära vän till Albert Einstein, träffade Clara Immerwahr, som är pacifist. De gifter sig. Allt borde vara perfekt, men en denna unge judisk man, som älskade sitt land, och som inbjöds att leda "kejsarens akademiska gardesregemente", kunde inte välja rätt mellan stor vetenskap och blind patriotism.
Fritz Haber (1868-1934) fick Nobelpriset i kemi 1918. Lena Einhorn berättade att det inte var svårt att hitta information om Haber, även om det mesta var på tyska. Däremot var det svårare att få fram uppgifter om Clara Immerwahr. Det tog ungeär ett år att få fram uppgifter, sedan började skrivandet.
Elisabeth Åsbrink
En dryg vecka senare kom författaren Elisabeth Åsbrink till Akademibokhandeln, även hon tillsammans med förläggaren Stephen Farran-Lee. Åskrink har skrivit boken "Orden som formade Sverige", en bok som vill resonera om vad svenskhet har inneburit genom historien. Det är en serie personligt hållna kåserier över historiska ämnen, som börjar med Tacitus och Tors hammare och slutar med rappare och Metoo. Hon skriver om Bellman men inte om Taube, om funktionalism men inte om Carl Larsson och om frikyrka men inte om statskyrka. Hon blandar stort och smått, vardagligt och högtidligt.
Nästa författarträff i Akademibokhandeln äger rum redan i morgon, den 18 september, kommer Martina Johansson och Ralf Sundberg och pratar utifrån sin aktuella bok "Inflammation: roten till sjukdom och vad du själv kan göra för att läka". (Det är redan "utsålt").
Se i Lidingösidans evenemangskalender alla kommande författarbesök.
Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta
Annonser från Google