fredag 1 maj 2015 17:11
Peter Watz, Lidingösidans grillare, kommer här med sina första recept för alla som tänker grilla under helgen:
Sommaren är nu nästan här och det kan vi fira med en härlig Västerbottenspaj och en härlig köttbit. Innan vi börjar fixa huvudrätten kan vi göra lite popcorn, givetvis på grillen.
Popcorn
Ta en aluminiumform med lock.
Häll neutral olja i formen.
Häll majskorn i formen.
Sätt på locket.
Lägg formen på indirekt värme i kolgrillen, direkt värme på gasgrillen.
Vänta tills ljudet popcorn smattret minskar i takt.
Ta av formen från grillen med grillvantar, öppna locket salta och servera.
Nu till huvudrätten. Man hittar alla råvaror på Lidingö. Köp en stor bit hängmörad entrecôte. Vad jag vet så har Millesgårdens Lanthandel, Papilles Ost & Chark och ICA Käppala fina bitar.
Västerbottenspaj på grillen
Pajdegen
100 g smör
100 g vetemjöl
2 msk kallt vatten
Fyllning
200 g västerbottensost, grovriven
2 st ägg
2 dl vispgrädde
Salt och nymalen peppar
Gör så här:
Blanda samman smör och mjöl till en smulig massa. Tillsätt sedan vatten och blanda till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 22-24 cm i diameter. Ställ den i 30 minuter i kylen.
Picka pajskalet med en gaffel och förgrädda den i grillen på indirekt värme i ca 10 minuter. Låt den sedan svalna. Fördela västerbottensost i pajskalet. Blanda ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Häll blandningen i pajskalet och grädda pajen på indirekt värme i ca 30 minuter.
Den som vill kan grilla sparris på direktvärme på grillen. Skär sparrisen i 3 cm bitar och lägg i pajskalet innan ägg- och mjölkblandningen hälls i.
Grilla entrecôte med grillad färskpotatis
Potatis
En påse färskpotatis.
Skölj potatisen och häll potatisen i en ugnssäker form.
Häll lite olivolja över potatisen och krydda med färsk timjan och flingsalt. För extra smak, skala några vitlöksklyftor och lägg i. Placera formen i grillen på indirekt värme ca 180 grader under locket tills potatisen är mjuk.
Entrecôte
Torka av bitarna och pensla med lite olja. Krydda med flingsalt.
Lägg på bitarna på grillen, direkt grillning. På med locket.
Vänta en till tre minuter, vänd sedan på bitarna. På med locket.
Vänta en till tre minuter, flytta sedan bitarna till sidan med indirekt värme. På med locket. Mät köttets temperatur med en bra termometer, se till att de blir ca 55 grader i mitten. När bitarna börjar bli klar, krydda med grovmalen svartpeppar. Lägg upp köttet på en tallrik och låt vila i 5 minuter. Servera med potatisen.
Recept, bilder och goda grillråd: Peter Watz
Peter Watz driver Grillbloggen.nu
Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta
Annonser från Google