Väder Lidingö

Lidingö onsdag 28 oktober 2020 v. 44

Senaste kommentaren - Se fler

Jennie Lindahl 9 okt 08:17 om Finns det endast 57 hjärtstartare på Lidingö?

Fullt hus när Bodil Jönsson talade om att bli gammal

torsdag 9 februari 2012 00:20

- Jag går inte längre på konstutställningar. Det är så många pensionärer där så man ser inte de utställda föremålen, sa Bodil Jönsson vilket alla som var pensionärer i publiken tyckte var mycket roligt.

- Jag går inte längre på konstutställningar. Det är så många pensionärer där så man ser inte de utställda föremålen, sa Bodil Jönsson vilket alla som var pensionärer i publiken tyckte var mycket roligt.

Rekordmånga hade kommit för att lyssna till Bodil Jönsson, professorn och förattaren, när hon igår kväll var gäst på Lidingö och S:ta Annagården. Den 69-åriga Bodil Jönsson talade om skillnaden mellan att vara gammal i dag jämfört med för en eller två generationer sedan. Och den i stort sett jämnåriga publiken kunde bara instämma i det de fick höra. Det mesta har blivit bättre!

– Det behövs en äldrepedagogik. Ungdoms- och vuxenpedagogik finns, men för de äldre saknas den. Vi lärde oss själva att bli tonåringar, nu får vi lära oss själva hur det är att bli gamla, sa Bodil Jönsson, som inte ryggade för att använda ordet “gammal”.

– Ordet “gammal” betraktas som ett negativt ord i svenskan, men jag arbetar på att ladda det med en positiv kraft så det blir ett bra ord, sa hon.

Som ung var hon ett nyfiket barn. En av dem som inte avvisade hennes nyfikenhet var en skogsarbetare som förklarade för henne att alla träd hade årsringar. Naturligtvis hade väl även människor det, trodde Bodil till hon i 8-9-årsåldern förstod att människor inte hade några årsringar. Men tanken med årsringar i en människa har ändå påverkat henne och det händer ibland att hon i sitt huvud för samtal mellan årsringarna Bodil 20 och Bodil 40. Det är olika gestalter med olika tidsperspektiv och med olika kunskapsnivåer.

– Man kan säga att årsringarna hos er armbågar sig fram, på ett positivt sätt. Just nu lär ni er väldigt mycket, sa hon till publiken, som ju bara kunde hålla med. Själv har jag aldrig i hela mitt liv kunnat så mycket som nu. Och när jag inte förstår saker och ting får jag ligga i så att jag verkligen själv förstår.

Hon talade sedan om de förändringar som skett under bara en generation. 1,3 miljoner svenskar har genomgått en starroperation, något som tidigare generationer inte ens kunnat drömma om. De fick leva sina liv i en dimma när ögonen inte fungerade. Hörapparaterna har under de senaste fem åren blivit väsentligt bättre. Om ytterligare fem år är de ännu bättre. Nya leder i knän och höfter gör att många äldre inte bara kan gå bättre, de kan även sova mycket bättre, utan värk. Och sömnen betyder mycket.

– Ingen vet vad den nya äldregenerationen kommer att göra om fem-tio år. Nu har vi fått veta att vi får nya hjärnceller även på äldre dagar, och snart börjar man utföra kreativitetsforskning på gamla. Vi utvecklas hela tiden tills vi dör!

– 80 procent av människor över 80 år är inte dementa. Det är enbart ett friskt åldrande att glömma detaljer som bankkontonummer, ord och namn.

– Medicinskt är idag en 75-åring som förra generationens 65-åring. Vi upplever att vi själva är friska. Det var t.ex. tidigare ovanligt att människor fick uppleva att deras barnbarn växte upp. Idag är det det vanligaste.

Och så var det det här med tiden, som Bodil Jönsson förnkippats så mycket med.
– Vi har fått det så mycket bättre. Det enda vi fått sämre med är tid. Men det är en attitydfråga. För varje timme som går får vi också en timme. Sekunden är lika lång om vi stressar som om vi sitt stilla på en stol.

För dem som vill följa Bodil Jönsson och kanske diskutera så har hon en blogg där rubriken är “Att bli gammal i en ny tid”. Adressen är www.bodiljonsson.se/blog

Lidingö församlings föredragskvällar i S:ta Annagården är väldigt publikdragande beroende på att man anstränger sig att hitta intressanta personer som talar. Nästa föredragskväll blir den 31 mars då stressforskaren Aleksander Perski kommer.

Ett par hundra hade kommit för att lyssna på Bodil Jönsson när hon talade på S:ta Annagården. Stolarna räckte inte till så även fönsterbrädorna fick användas. Och många stod under föredraget.

Ett par hundra hade kommit för att lyssna på Bodil Jönsson när hon talade på S:ta Annagården. Stolarna räckte inte till så även fönsterbrädorna fick användas. Och många stod under föredraget.

- Vi utvecklas hela tiden tills vi dör.

- Vi utvecklas hela tiden tills vi dör.

Dela Fullt hus när Bodil Jönsson talade om att bli gammal

Kommentarer

Carina Wallmark 2012-02-11 14:30

Ett utmärkt referat av ett alldeles lysande, härligt och upplyftande föredrag!
Tack Jan och tack Bodil!
Carina

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google