Väder Lidingö

Lidingö måndag 20 september 2021 v. 38

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Fyrverkeri vid Törners

måndag 14 september 2015 00:10

Under söndagskvällen uppmärksammade Lidingö Hembygdsförening årets kulturarvsdag, något som många andra hembygdsföreningar över hela Europa också högtidlighöll. Årets tema var ”Människans värv och verk – en resa i teknik och industrihistoria” och Hembygdsföreningen hade valt Adolf Rickard Törners fyrverkeriverkstad vid Stockbysjön som sitt objekt. Ett 40-tal personer lyssnade i kvällsskymningen till Carl-Henrik Ankarberg som initierat berättade om Törner och hans tillverkning. A.R. Törners son och sonson fortsatte verksamheten ända till början av 1970-talet.

Blixt och dunder och ett vackert fyrverkeri vid Törners fyrverkerifabrik.Blixt och dunder och ett vackert fyrverkeri vid Törners fyrverkerifabrik. Carl-Henrik Ankarberg, sprängfylld med kunskaper om Lidingö.Carl-Henrik Ankarberg, sprängfylld med kunskaper om Lidingö. Gruppen gjorde ett uppehåll vid Villa Finedal, som Törner lät uppföra som sommarvilla 1886.Gruppen gjorde ett uppehåll vid Villa Finedal, som Törner lät uppföra som sommarvilla 1886. Vägen fram till fyrverkerifabriken var kantad av marschaller.Vägen fram till fyrverkerifabriken var kantad av marschaller. Margareta Törner, dotterdotter till Cecil Törner hade också kommit till fyrverkeriet. Här omgiven av Hembygdsföreningens ordförande Jan Ågren, Carl-Henrik Ankarberg och Ulla Larsson som håller mikrofonen.Margareta Törner, dotterdotter till Cecil Törner hade också kommit till fyrverkeriet. Här omgiven av Hembygdsföreningens ordförande Jan Ågren, Carl-Henrik Ankarberg och Ulla Larsson som håller mikrofonen.

Ankarberg beskrev fyrverkerikonstens utveckling i Europa och kom in på det stora fyrverkeriet som hölls i Green Park i London 1749, med anledning av att det österrikiska tronföljdskriget och fredsfördraget i Aix-la-Chapelle hade avslutats året före. Till detta fyrverkeri, som slutade med att kulisserna brann upp och tre personer dog, skrev Georg Friedrich Händel sviten "Music for the Royal Fireworks" (Musik till det kungliga fyrverkeriet). Och för att kvällens deltagare vid Stockbysjön skulle få känna lite av den musikaliska atmosfären så spelades det mest kända avsnittet, La Réjouissance, i högtalare. Därefter blev det "direktsändning" i och med att Hembygdsföreningen bjöd på ett sympatiskt och välkomponerat fyrverkeri. Kanske fanns det inslag i fyrverkeriet som påminde om den Törnerska hyllningen till fartyget Vega 1880 på Stockholms ström, sedan AE Nordenskiöld återkommit efter sin upptäckt av Nordostpassagen.

Länk till Väsby Symphonic Bands framförande av Händels Fyrverkerimusik 2010. "La Réjouissance" börjar vid klockan 11.30. Musiken åtföljs av ett fyrverkeri. Här är en annan länk till en annan orkester.

Fakta om Törners fabrik:
På Stockbysjön södra sida ligger en f.d. fyrverkerifabrik som uppfördes av fyrverkare Adolf Rickard Törner omkring 1880. Fabriken placerades på en avskild plats från övrig bebyggelse i området, genom den höga explosionsrisken. Fyrverkerifabrikens byggnader är kulturminnesmärkta. Strax intill ligger Adolf Törners sommarbostad som uppfördes 1886, numera en privatbostad kallad Villa Finedal. Efter Adolf Törners bortgång 1897 drevs fyrverkerifabriken vidare av sonen Jean och senare av sonsonen Cecil fram till 1972. Det som finns kvar är verkstadsbyggnaden vars undervåning av säkerhetsskäl är byggd i granit. Ett mindre hus, också det byggt i granit, inrymde det fyrverkeritekniska laboratoriet. Dessutom tre krutbodar och flera grundmurar. Byggnaderna rustade upp 1985 av Lidingö stad.

Några av husen vid Törners fyrverkerifabrik ligger kvar, upprustade 1985 av Lidingö stad. Till vänster laboratoriet, till höger verkstaden. Stockbysjön i bakgrunden. ArkivbildNågra av husen vid Törners fyrverkerifabrik ligger kvar, upprustade 1985 av Lidingö stad. Till vänster laboratoriet, till höger verkstaden. Stockbysjön i bakgrunden. Arkivbild

Dela Fyrverkeri vid Törners

Kommentarer

Per Alenfelt 2015-10-18 01:13

Äsch, att jag missade detta!
Som professionell pyrotekniker sedan 20 år tillbaka har Törners bok "Fyrverkerikonsten" varit min käraste del av min pyrotekniska boksamling.

Jag har aldrig kommit mig för att vare sig besöka Finedal eller den gamla fabriken och detta hade ju varit ett fantastiskt tillfälle...

Får ta mig i kragen snarast. Hade varit fantastiskt intressant att få komma i kontakt med er som vet mer om denna del av den svenska fyrverkerihistorien!

Tomas Risbecker 2015-10-07 17:03

Tråkigt att jag missade detta fina arrangemang. Jag har skrivit en bok som bl.a. berör hans spännande bakgrund och hade kunnat bidraga med en del intressanta fakta. Det får bli nästa gång!

AnnLis Åberg 2015-09-14 08:46

Mycket trevligt och välarrangerat. Tack Hembygdsföreningen.

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google