Väder Lidingö

Lidingö tisdag 27 september 2022 v. 39

Senaste kommentaren - Se fler

Jako Bakovic 16 aug 16:37 om Lidingöpartiets valsedel klar

Gabriel Zetterström nominerad till Lilla Augustpriset

torsdag 27 oktober 2016 16:19

BOR I STICKLINGE. 20-årige Gabriel Zetterström från Lidingö är en av sex unga författare som nominerats till Lilla Augustpriset 2016. En jury har bland 632 inskickade bidrag utsett honom som finalist med boken "Jag är 20 år och har OCD". Nu avgör läsarna vem som ska få priset på 15 000 kronor och äran.

Gabriel Zetterström. Foto: PrivatGabriel Zetterström. Foto: Privat

1994 instiftade Svenska Förläggareföreningen det Lilla Augustpriset. Syftet var att öka unga människors intresse för läsning och uppmuntra till eget skrivande. Priset delas ut till ungdomar mellan 16 och 20 år.

Länk till presentationen av finalisternas böcker. Klicka gärna på bilden av författarna för att se ett utdrag ur respektive bok plus en presentation.

Lidingösidan bad Gabriel Zetterström att själv skriva en artikel med lite om sin bakgrund och om
boken:

Jag flyttade till Sticklinge och Lidingö när jag var fyra, och har gått hela min skolgång här: Sticklinge, Torsvik och slutligen samhällsvetenskapsprogrammet på Hersby gymnasium, som jag tog studenten från 2015. Efter studenten har jag jobbat, därefter har jag rest till Ghana och sedan i maj jobbar jag på Coop Skeppet. Jag jobbar deltid då jag pluggar statsvetenskap som enstaka kurs på Stockholms universitet. Jag spelar fotboll i IFK Lidingös B-lag och i Lidingökorpen, fotograferar, umgås med vänner och flickvän och driver en blogg om Afrika. Dessutom har jag en egen spalt på fotbollssidan SvenskaFans. Skriva är något jag vill göra hela mitt liv!

Jag är sjukt glad och stolt över att bli nominerad till lilla Augustpriset! När jag fick samtalet så blev jag helt chockad. Min text är en berättelse om en hjärna som går på högvarv, en titel jag funderade på var ”Det snurrar i min skalle”. Jag har alltid varit fascinerad av psykisk ohälsa och tycker det är viktigt att det tabubelagda ämnet tas upp. OCD står för tvångssyndrom och personen i min text visar upp tydliga sådana kombinerat med koncentrationssvårigheter. Min förhoppning är att mitt bidrag ska lätta på tabun ytterligare kring psykisk ohälsa.

Det var mamma som tipsade mig om tävlingen! Min text är kanske lite annorlunda än de andra men jag är otroligt glad att jag skickade in. Jag har skrivit sedan jag var liten och alltid haft en livlig fantasi och hittat på historier. Min mamma är journalist och konstkritiker och hon har inspirerat och uppmuntrat mig otroligt mycket. Så man kan säga att jag har fått skrivintresset hemifrån, och det har odlats av såväl min familj som svensklärare genom skolåren.

Dela Gabriel Zetterström nominerad till Lilla Augustpriset

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google