Väder Lidingö

Lidingö tisdag 27 september 2022 v. 39

Senaste kommentaren - Se fler

Jako Bakovic 16 aug 16:37 om Lidingöpartiets valsedel klar

Gerda Wegener visar kvinnors skönhet

lördag 4 februari 2017 07:34

MILLESGÅRDEN. Idag invigs utställningen "Gerda Wegener & The Danish Girl" på Millesgården. I en delvis rosafärgad konsthall visas omkring 140 verk av den danska konstnären Gerda Wegener (1885-1940). Många av målningarna och teckningarna är bilder på hennes make Einar Wegener, som genom operationer blev transkvinnan Lili Elbe. Det är en intensiv, glad och inbjudande utställning som visar ett i Sverige, för många, hittills okänt konstnärskap. Utställningen har visats på Konstmuseet Arken i Köpenhamn fram till januari i år och var en stor succé.

"En sommardag", 1927. Vid staffliet står Einar Wegener, i mitten ligger Lili Elbe naken, Elna Tegner spelar dragspel. Till vänster fru Guyot."En sommardag", 1927. Vid staffliet står Einar Wegener, i mitten ligger Lili Elbe naken, Elna Tegner spelar dragspel. Till vänster fru Guyot. Porträtt av Ellen von Kohl. 1906. Målningen gav upphov till en långvarig debatt i det danska konstlivet, som delades i två läger. Debatten kallades för "Bondemålarstriden".Porträtt av Ellen von Kohl. 1906. Målningen gav upphov till en långvarig debatt i det danska konstlivet, som delades i två läger. Debatten kallades för "Bondemålarstriden".

Gerda Wegener gifte sig 1904 med landskapsmålaren Einar Wegener (1882-1931). 1912 flyttade paret till Paris och ungefär då började Einar Wegener identifierade sig som transkvinnan Lili Elbe. Lili var Gerda Wegeners favoritmodell. I konsten kunde de båda skapa en fristad där Lili hade möjlighet att leva ut sin identitet som kvinna. 1930 genomgick Lili, med Gerdas helhjärtade stöd, som en av de första i världen flera operationer för att bli kvinna i både biologisk och juridisk mening. Men eftersom det inte var tillåtet för danskar på den tiden att vara gifta med en person av samma kön, så annullerades Gerdas och Einar Wegners äktenskap av den danske kungen. 1931 avled Lili Elbe i sviterna av ännu en operation. Samma år gifte Gerda Wegener med den italienske flygofficeren Fernando Porta. Paret bodde i Marrakech och senare i Casablanca i Marocko. 1936 skilde de sig och efter ett par år i Rom och Paris flyttade Gerda Wegener till Köpenhamn där hon avled på ett sjukhus, sjuk, fattig och ensam.

År 2000 publicerade David Ebershoff romanen "The Danish Girl", som delvis bygger på Lili Elbes levnadsbeskrivning. 2015 hade filmen premiär på Filmfestivalen i Venedig. Svenskan Alicia Vikander spelade Lili Elbes hustru Gerda Wegener, något som resulterade i en Oscar 2016 i kategorin Bästa kvinnliga biroll.

På utställningen visas Gerda Wegeners målningar och teckningar av eleganta och sensuella kvinnor. Som kvinnlig konstnär skildrar hon kvinnors skönhet med lika delar inlevelse, förståelse och fascination. Här finns koketta unga flickor, eleganta damer och sensuella kvinnor. Det är en erotiskt laddad konst med tunga blickar, rödmålade läppar, graciösa händer och långsmala figurer. Flera av bilderna visar Lilis väg för att realisera sin kvinnliga könsidentitet och hon poserar med smink och i en mängd peruker, klänningar, skor och exotiska solfjädrar.

Gerda Wegener hade stora framgångar i Paris och räknas som den främsta danska företrädaren för konststilen art déco. Hon tecknade både mode- och reklambilder och levererade dagligen bilder till danska och franska tidningar. Dessutom var hon en mycket uppskattad porträttmålare och ställde ut på de mest ansedda konstutställningarna i Paris. Därutöver gjorde hon erotiska illustrationer och designade glasmosaiker åt butiker i Paris och till förmögna personers hem. Hennes konst kallades pikant och dekadent, men idag kan man se vilken banbrytande konstnär hon var.

Utställningen pågår till och med söndag den 14 maj. Allmänna visningar tisdagar och torsdagar klockan 13:15 (kvart över ett). Ingen föranmälan. Visningen ingår i entréavgiften.

Till vänster "Dam med stor hatt", olja på duk. 1909Till vänster "Dam med stor hatt", olja på duk. 1909 Lili ElbeLili Elbe Kvinnor, kvinnor, kvinnor.Kvinnor, kvinnor, kvinnor. Till höger "I sommarvärmen (Lili). Olja på duk. 1924Till höger "I sommarvärmen (Lili). Olja på duk. 1924 Tryckta illustrationer till boken "Les délassements de l´eros" 1925.Tryckta illustrationer till boken "Les délassements de l´eros" 1925. T.v. "Eva (Ulla Poulsen)", olja och guldfärg på duk, 1936 och "Ulla Poulsen i hatt", blyerts och akvarell på papper, 1934.T.v. "Eva (Ulla Poulsen)", olja och guldfärg på duk, 1936 och "Ulla Poulsen i hatt", blyerts och akvarell på papper, 1934. TidningsillustrationerTidningsillustrationer En stor garderob med tidstypiska kläder finns i ett rum för dem som vill känna den rätta stämningen.En stor garderob med tidstypiska kläder finns i ett rum för dem som vill känna den rätta stämningen. Några verk av Einar Wegener finns också med. Till vänster "Rue de L´Evêché, Beaugency", olja på duk. 1923.Några verk av Einar Wegener finns också med. Till vänster "Rue de L´Evêché, Beaugency", olja på duk. 1923. Gerda och Einar Wegener i sin ateljé. 1917Gerda och Einar Wegener i sin ateljé. 1917

Dela Gerda Wegener visar kvinnors skönhet

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google