Väder Lidingö

Lidingö måndag 20 september 2021 v. 38

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

God jul kära vänner!

söndag 15 december 2013 12:59

Foto: Inger Grimlund

Foto: Inger Grimlund

Inger Grimlund, Lidingösidans matkåsör, känner som alla andra att julen närmar sig med stormsteg. Så, varsågod, här är hennes kryddiga och smakfyllda julkåseri.

Så trevligt att ni kunde komma till en försmak av jul. Vi tänder några ljus tillsammans och lyser upp vårt hem med julgranens glitter och adventsstjärnans leende vänlighet i fönstret.

Kanske passar det också med ett glas värmande glögg? Och nybakade pepparkakor.

Doften av kryddor ligger ännu var i luften; kanel, ingefära, kardemumma och pomerans – det är några av julens härliga kryddor förpackade i en sirapsstinn kakdeg som bakas ut till spröda hjärtan eller gubbar och gummor att dekorera granen med.

Ja, julen är dofternas högtid i vårt nordliga land. Med saffran, kanel och kardemumma bakar vi de ljuvligaste lussebullar man kan tänka – jag undrar lite smått om upphovsländerna också använder kryddorna till bröd och kakor.

Hur kom alla dessa fantastiska kryddor till Sverige, kryddor utan vilka vi inte skulle kunna laga hederlig svensk husmanskost – kan ni tänka er en inlagd sill utan pepparkorn, nejlika och lagerblad? Eller julskinkan utan lagerblad, svartpeppar, kryddpeppar och kryddnejlikor i skinkspadet?

Vi har det svenska äventyrliga vikingablodet att tacka för smaken! Ostindiska kompaniet bildades 1731 med ett trettiotal skepp som gjorde över hundra expeditioner, mer eller mindre lyckade. Skeppen utgick från Göteborg och hemförde bland annat kryddor från olika länder.

Saltet från Lissabon var kanske det viktigaste. Kanel från Indien, saffran från Medelhavsområdet och mandel från Asien – tillsammans bildar kryddorna en uppskattad möjlighet för oss i dag att njuta traditionella smaker som väcker minnen så här i juletid.

Hemma hos oss plockar vi fram assistenten i god tid. Korvstoppningen står för dörren, ett riktigt folknöje i våra dagar. Visserligen har vi inte några nyslaktade grisar eller lamm att ta till, men ändå har just hantverket att göra egen korv blivit mer och mer på modet.

Och vilka läckra korvar som blir resultatet! Den goda Värmlandskorven får sällskap av mer eller mindre nyuppfunna korvsorter med inslag av Vilda Västern och Brasilien, naturligtvis firar här kryddningen triumfer. Till korven serveras gärna en god senap, här behöver vi inte gå över ån efter vatten! Vi odlar vår egen senap så också pepparrot, kummin, timjan, mejram, dragon, enbär… Men muskotnöt och russin, nej då får vi ta till importen igen.

När korven är färdig kanske vi lägger in en god Glasmästarsill och kryddar brännvin som passar till. Här har mannen i huset stor chans att imponera på gästerna.

Lutfisk hör till julen men kanske inte just på julafton – så den hoppar i över just nu.

Jansons Frestelse är också en av våra favoriter men där ska potatisen strimlas i stavar, inte rivas! Det är viktigt!

Och så julskinkan. Praktisk och härligt god griljerad med senapsblandning och några hela nejlikor som smakfull dekor. Rödkål är ett hållbart tilltugg som också passar till de knaperstekta revbensspjällen där svålen snittats i rutor.

Har du kokat skinkan i gott spad är ”Dopp-i-grytan” ett måste. Brödet som doppas är ett mustigt vörtbröd som suger åt sig den goda sältan. Njut ”doppet” tillsammans med kokt julkorv eller skinka – hur gott som helst.

Grönt och rött är julens färger – dekorera gärna med krusig grönkål och doftande apelsiner. Den runda, röda Edamerosten ger också god färg och smak till julens knäckebröd.

En kanna julmust ska naturligtvis också finns på bordet tillsammans med en fruktsallad som avslutning på julmiddagen. Några goda kakor därtill uppskattas alltid, här är klenäter och mandelmusslor två populära bakverk.

Glöm inte tomten! Han väntar på grötfatet och visst – risgrynsgröten är både god och praktisk även för den övriga familjens välmående. Får du mandeln i gröten så blir du gift under året som kommer. Till traditionen hör också att man ska rimma:
Om jag här nu mandeln får/ blir jag säkert gift i år./ Om ett år jag önskar bara/ att jag låtit mandeln vara.

God Jul
önskar
Inger Grimlund
med familj

Dela God jul kära vänner!

Kommentarer

Anders Odéen 2013-12-21 11:08

Ingen riktig jul utan Ingers inspirerande kåseri. Man riktigt känner alla dofter när man läser…nu åter till grytorna och fortsatt fixande med skinka, köttbullar och Jansson (som givetvis ska ha potatis skuren i stavar). God Jul på er alla …

Per Larsén 2013-12-15 14:12

Tack för trevliga kåserier och recept under året. God Jul!

Charlie Lundgren 2013-12-15 13:35

Tack Inger för ett härligt Julkåseri.
Jag kände julens dofter när jag läste :-)

Charlie L.

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google