Väder Lidingö

Lidingö lördag 18 september 2021 v. 37

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Goda toner till påsk

söndag 5 april 2015 20:44

Jazz, passionsandakt, sopplunch, musik i påsktid och tankar kring surströmming. Inger Grimlund, Lidingösidans matkulturkåsör, har testat nästan allt under påsken.

Suget efter musik kommer ofta smygande in i min kropp när omgivningen är tystlåten och jag längtar efter någon – något. Det hjälper inte med musik i radion eller någon konsert i TV:n. Nej jag vill gärna ha närheten till den eller de som spelar på sitt instrument. Nyligen blev jag helt lycklig av Swingsters konsert på Lidingö Jazzklubb. Vilka lirare: Cacka Ekhé förförde med sina blåsinstrument och sin tidstypiska sång med tydlig New Orleanssound. Tord Larsson var inte dum han heller med tenorsax och klarinett mellan sina mustaschprydda läppar. Som sagt – jag blev helt lycklig och skulle gärna vilja göra en sommarserie för TV med de här mogna musikanterna.

Jäklar också att man är för gammal, fyllde 85 här om dagen, bara så ni vet.

Jag ringde min väninna Ann-Charlotte och försökte förklara för henne att jag var i stort behov av musik varpå hon bläddrade i några broschyrer hon fått med posten och hittade en från Svenska Kyrkan. Passionsandakt på S:ta Annagården. Kunde det kanske vara till någon tröst?

Det visade sig att upptakten till påskdagarna var tre dagar med musik vid lunchtid. På programmet stod också ”bön, läsning ur Lukasevangeliet, meditation, förbön, Herrens bön och välsignelsen”. Allt detta omgärdat av Leila Ghaabs darrande, djupa cellotoner, ja, det var ju därför vi tagit oss till S:ta Annagården. Skön musik i en fridfull lokal där de långa matborden stod färdigdukade för sopplunch, om det skulle komma många som vi – musiklängtare.

Nu var vi inte så många, men de som var med vid måltiden var intressanta personer med prästen Magnus Östling som härförare.

Vid min vänstra sida satt Marianne Johansson från Lojovägen – hon berättade att hennes uppgift var och är att vara kyrkvärd på konserterna. Mitt emot, vid sidan om prästen Magnus Östling, hade en matroad herre Arne Bovald slagit sig ner med ostsmörgås och en rejäl sopptallrik i nypan. Eftersom mat ju alltid intresserar mig frågade jag vem som kokat soppan och fick då veta att den tomatröda soppan var en Arla-produkt som kunde köpas i kartongförpackning.

Inget fel i det! Och även de möra ”drömmarna” till kaffet var färdigköpta, avslöjade Arne Bovald som visade sig vara en ”allt i allo” i teamet av kyrkvärdar – då och då arbetade han också i Breviks kyrka… Då dök ett minne upp – Surströmming!

Förförra hösten hade jag varit med på en hejdundrande trevlig surströmmingsfest just i Breviks kyrka, men förra året var den festen inställd! Så trist.

Jag tog upp ämnet med Arne som förstod mig mer än väl. Han älskade också surströmming medan min väninna Ann-Charlotte försökte förklara för oss att det nog var doften som avskräckte kyrkledningen att öppna burkarna i kyrkan.

Magnus Östling såg lite fundersam ut och förklarade att han inte hade några surströmmingstraditioner då han kom från Linköping, vilket förmodligen hördes på dialekten?

Nu är det ju så med surströmming att premiären måste vara i goda vänner lag, atmosfären ska vara gynnsam för nya tankar, då byts rädslan till glädje.

"Framför oss har vi Lidingö Kyrkas siluett där vi ser ett fönster öppnas och klockringningen tonar ut över oss. Musik, det med!""Framför oss har vi Lidingö Kyrkas siluett där vi ser ett fönster öppnas och klockringningen tonar ut över oss. Musik, det med!"

När vi så går ut i vårsolen från S:ta Annagården sätter vi oss på bänken för att begrunda det vi upplevt under ett par timmar. Framför oss har vi Lidingö Kyrkas siluett där vi ser ett fönster öppnas och klockringningen tonar ut över oss. Musik, det med!

Fortsatt Glad påsk önskar
Inger Grimlund

Dela Goda toner till påsk

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google