Väder Lidingö

Lidingö tisdag 11 augusti 2020 v. 33

Senaste kommentaren - Se fler

Anna Pellnäs 20 jul 14:53 om "Slottet" på Storholmen kan komma att rivas

Goldbergvariationerna: Munter kvällsmusik

fredag 2 september 2016 14:01

CEMBALO I LIDINGÖ KYRKA. Baron Herman Karl von Keyserling (1697-1764) hade ibland svårt att somna på sitt slott. För att få lite roligare under sin sömnlöshet bad han sin huscembalist, Johann Gottlieb Goldberg (1727-1756), att spela det verk som Johann Sebastian Bach skrivit för baronen. Goldberg spelade verket sittande i ett rum på lagom avstånd från baronens sängkammare. Uppmuntrad av Goldbergs spelande föll då baronen ofta i sömn.

Körledaren och cembalisten Benjamin Åberg spelar Bachs Goldbergvariationer i Lidingö kyrka i morgon.Körledaren och cembalisten Benjamin Åberg spelar Bachs Goldbergvariationer i Lidingö kyrka i morgon.

I morgon lördag kommer Lidingö församlings kände körledare och cembalist Benjamin Åberg att bjuda lidingöborna på detta uppmuntrande verk (fri entré) som är döpt efter Johann Gottlieb Goldberg, nämligen Goldbergvariationerna. Men då lär ingen göra som baronen.

Under en dryg timme, från klockan 21.00, spelar Benjamin Åberg i Lidingö kyrka detta "cembalons mästerverk" på en unik cembalo han under ett år fått låna av en kollega som befinner sig i Australien. Cembalon är en exakt kopia av det instrument som just Bach beställde. Med andra ord finns möjlighet att de som kommer till Lidingö kyrka i morgon kväll kan få uppleva något extra och kanske känna musikens närhet på ett mycket speciellt sätt.

Benjamin Åberg spelar på cembalon i Lidingö kyrka. Foto: Mattias RolundBenjamin Åberg spelar på cembalon i Lidingö kyrka. Foto: Mattias Rolund

- Goldbergvariationerna är en aria plus 32 variationer, säger Benjamin Åberg, som dock inte kommer att spela alla repriser. Därför är den beräknade totaltiden något kortare än vanligt, eller cirka 70 minuter.

Under hösten har Lidingö församlings orgelmusikkonserter på söndagar en särskild inriktning på Bach. Men 13 november kommer Lidingö Motettkör, som Benjamin Åberg varit ledare för sedan 2013, att ta sig an Adam's Lament, ett verk av den nu drygt 80-årige estniske tonsättaren Arvo Pärt.

Länk till Lidingösidans evenemangskalender.

Dela Goldbergvariationerna: Munter kvällsmusik

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google