Väder Lidingö

Lidingö lördag 4 juli 2020 v. 27

Senaste kommentaren - Se fler

Sakfel i artikeln om Telefonvillan 17 jun 21:10 om Telefonvillan till salu

Good Morning 2018

torsdag 1 februari 2018 19:27

Inger Grimlund, Lidingösidans kåsör, har vaknat i sitt vinteride och känt av musikens helande kraft. Och jazz ska det vara, så Inger har lyssnat på både Good Morning Blues på Jazzklubben och Paramount Big Band, ett sextonmannaband som alltid får Breviks kyrka att vibrera.

Det har varit jobbigt att kränga av sig förra årets arbetsdress. På något vis har kroppen blivit lite lat och svår att få i gång och som ni alla vet, hör ju kroppen och knoppen ihop. Med det har skrivande legat nere och av tankar har det inte blivit några kåserier alls.

Nu håller jag på och skakar liv i mig själv med hjälp av gymnastik och musik. I vår gympasal här på Hiertagården har vi fått ett TV-program från Friskis och Svettis – det varar 30 minuter och är så där ”lagom” så att alla kan hänga med. Det gäller bara att hitta de rätta knapparna på TV:n vilket inte är så enkelt för en oteknisk person som jag.

Då är det enklare att sätta sig på en bänk framför en orkester och gunga med i musiken, stampa lätt med fötterna och låta fingrarna vara med och spela låtsaspiano.

Till allas glädje har jazzen intagit Lidingö under januari. Här är det fritt fram att låta kroppen få känna på rytmen i härlig blues. Säsongstart på Jazzklubben Lidingö var just en kväll med Good Morning Blues, lokal Föreningsgården i Larsberg. På scenen åtta män i sina bästa åldrar - några av musikanterna har lirat tillsammans i femtio år!

”Kanske ett av världens äldsta band”, frågar Thomas Lindroth i omslagstexten till deras senaste platta. Vi får också veta att namnet ”Good Morning Blues” kom till därför att det var den enda låt som Claes Jansson och Thomas kunde tillsammans. ”Good Morning Blues” blev deras signaturmelodi och en snabb beräkning visar att under det halva århundradet som gått har gänget spelat den mer än en vecka i sträck!

Paramount Big Band tutar och kör gamla godingar i Breviks kyrka. Vem kan motstå "Love in here to stay" eller "S´ wonderful"? Foto: Inger GrimlundParamount Big Band tutar och kör gamla godingar i Breviks kyrka. Vem kan motstå "Love in here to stay" eller "S´ wonderful"? Foto: Inger Grimlund Elon Wahlgren avtackades med blommor och applåder. Foto: Inger GrimlundElon Wahlgren avtackades med blommor och applåder. Foto: Inger Grimlund

Ja, de femtio åren kan ju vara svåra att slå, men ändå, Paramount Big Band kan också ståta med ett långt musikliv. I så där tjugoåtta år har bandet funnit till och tutat på. Det var när Elon Wahlgren gick i pension 1990 som han insåg att ett fortsatt musicerande var nödvändigt. Elon hade under åren deltagit i många storband och hade goda kontakter.

– Jag ringde runt och pratade med andra musikanter, det dröjde två år innan vi hade ett komplett storband på tretton man. Vi sökte bra arrangemang inspirerade av Thore Ehrling och den tidens idoler.

Den här lördagen i Breviks kyrka ståtar Paramount Big Band med en sextonmanna-orkester och sång av musikalartisten Anna Thiam i rödaste rött.

Det finns faktiskt en kvinna till med i gänget, Eva Hurig längst fram i orkestern med saxofon som sitt instrument. Hennes leende ger värme till föreställningen medan kyrkans vackra väggmålningar är en fin bakgrund för lyssnarna i de fullsatta kyrkbänkarna.

Elon Wahlgren är en ovärderlig puzzelbit för många arrangörer, antingen det gäller kadettbalerna på Karlbergs slott eller som soloartist med tjänstgörande kantor i Roslagens kyrkor. Just Roslagen lockar, där Elon har sitt sommarviste inte långt ifrån Knutby.

Storbandsjazz hos Elon i sommartid. Foto: Inger GrimlundStorbandsjazz hos Elon i sommartid. Foto: Inger Grimlund

Annars är Elon en trogen Lidingöbo – på Klarbärsvägen händer det fantastiska saker må ni tro. Varje år, en vecka innan skolan slutar – är här gårdsfest av unikt slag. Hela orkestern sitter uppradad på garageinfarten och grannarna strömmar till med picknick, ungar, hundar och vin i glasen.

Se – det är en riktig sommarfest med musiken i centrum. Inne i Elons kök är kaffet uppdukat och tårtan tronar mitt på bordet.

Elons matta, men det är inte Elons. Foto: Inger GrimlundElons matta, men det är inte Elons. Foto: Inger Grimlund

Ja, så kan det vara – och så blir det! Ett varningens ord från Elon – förväxla inte mig med Elon på Södra Kungsvägen 64. Där händer andra grejer – men ändå, visst skulle mattan med Elon passa bra – hos Elon! Även om den inte är röd…

Text: Inger Grimlund

Dela Good Morning 2018

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google