Väder Lidingö

Lidingö tisdag 3 oktober 2023 v. 40

Senaste kommentaren - Se fler

Göran Swedrup får utmärkelsen "Årets ängel"

fredag 25 maj 2018 23:20

Årets ängel, Lidingö stads årliga utmärkelse inom kultur, idrott och hälsa går i år till en centralgestalt och eldsjäl inom Lidingös musikliv, Göran Swedrup. Hans meritlista har med åren blivit lång och imponerande.

Göran Swedrup pekar ut var han arbetat med musik under sina 47 år som lärare. Från Amiralen Ankarlund 2009.Göran Swedrup pekar ut var han arbetat med musik under sina 47 år som lärare. Från Amiralen Ankarlund 2009.

Insatserna under Görans Swedrups yrkesliv i musikens tjänst är många och imponerande och hans inflytande över Lidingös musikliv är svårt att överträffa. Han har både spelat i och dirigerat Lidingösymfonin, var en drivande kraft bakom stora musikal- och operaföreställningar som Orfeus och Eurydike och Jesus Christ Superstar. Han har i samarbete med Lennart Hellsing skapat musik- och läsglädje för tusentals barn i hela Sverige, bland annat genom verket Amiralen Ankarlund.

Göran Swedrup startade också Lidingö barnkör som senare blev Lidingö Ungdomskör och numera heter Lidingö Vox. Att det blivit så är ingen slump. Ett långsiktigt perspektiv har alltid varit Göran Swedrups utgångspunkt.

Entusiasten dirigerar Nationaldagskören 2006Entusiasten dirigerar Nationaldagskören 2006

- En långsiktig kulturverksamhet har varit mitt ledmotiv. Jag har alltid tänkt att om det är bra för Lidingö så kan jag anstränga mig lite extra. Och det har varit roligt nästan varenda dag. Jag har också alltid känt ett starkt stöd i mitt arbete, säger Göran Swedrup i ett samtal med John Svensson, Lidingö kulturchef.

Med Göran Swedrup som årets mottagare vill juryn även uppmärksamma hela Lidingös rika musikliv med alla dess musikledare. Listan kan göras lång över alla de som med engagemang, kunskap och hjärta gjort musiken till en levande kulturform på Lidingö.

Amiralen Ankarlund 2009. Repetitioner med orkestern.Amiralen Ankarlund 2009. Repetitioner med orkestern.

Motivering: Eldsjälen Göran Swedrup har varit en omistlig del och drivkraft i Lidingös musikliv, från 60-talet till i dag. Han har fått oräkneliga lidingöbor, från de yngsta till de äldsta, att uppleva musikens glädje under sång och spel, inte minst genom hans egna sånger som lever vidare. Leve alla underbara musikledare på Lidingö! Och som extra hedervärd bland dessa står Göran Swedrup.

Utmärkelsen delas ut i samband med nationaldagsfirandet på Millesgården den 6 juni.

Göran Swedrup är en av Lidingösymfonins medlemmar.Göran Swedrup är en av Lidingösymfonins medlemmar.

- o - o - o - o -
När Göran Swedrup, kompositör, textförfattare och dirigent, år 2011 lämnade sitt arbete som musiklärare i Lidingö efter 47 år bad Lidingösidan honom skriva lite om sina år som lärare i Lidingö musikskola.

Det finns ju en hel del att skriva om – 47 år som lärare i musikskolan… Sammanfattningsvis kan jag formulera rubriken “Samverkan grundskola och musikskola är ett äkta win – win-upplägg”!

Jag har från början jobbat med både klassmusiken i grundskolan och olika former av musicerande i musikskolan på elevernas fritid. Och när vi slår ihop dessa arbetssätt får musikskoleeleverna fler speltillfällen och känner motivation och grundskolemusiken blir intressantare och mer innehållsrik. Det är mycket ovanligt i Sverige att man nått lika långt i ett sådant samarbete mellan skolformerna som vi har gjort på Lidingö.

Personligen upplever jag 1989 års operaprojekt Orfeus och Eurydike, som den musikaliska höjdpunkten i mitt liv. Handlingen är ju en tidlös tolkning av musikens och kulturens betydelse och talar direkt till oss alla musikknegare. Lidingö Vox var operakör och därifrån kom också flera sångsolister. Lidingö kammarensemble, med musikskolans lärare och en del professionella f.d. musikskoleelever, utgjorde en eminent operaorkester.

Projektet var ett unikt samarbete med operahögskolan i Stockholm och dåvarande rektorn Kerstin Meyer som var en av 1900-talets internationellt mest kända Orfeus-tolkare. Vår regissör Kalle Kahnlund fick ett eller annat tips… Och även undertecknad dirigent lapade i sig många visdomsord.

Den första stora succén i samarbete musikskola och grundskola – gymnasieskola var musikalen Jesus Christ Superstar, som vi spelade två säsonger 1979 – 80. Ungefär ett halvårs intensivt arbete med orkesterarrangemangen föregick premiären. Musikskolans ungdomskör (senare Lidingö Vox) var stommen bland de närmare 100 körsångarna, som också kom från de två gymnasiekörerna på ön. Musikskolans elevorkester utökat med rockband bidrog till en av historiens bästa uppsättningar av den kända musikalen. Det sa åtminstone många som sett den på olika håll i världen…

Jag har haft turen och den stora glädjen att många av mina egna låtar uppskattats av eleverna i skolan. Samarbetet med Lennart Hellsing var naturligtvis höjdpunkten. ABC-visorna Amiralen Ankarlund kom ut på skiva med bl.a. Per Myrberg som sångsolist.

Förra veckan kom en förfrågan om att trycka två andra gamla 30-åriga skolmusik-hits “Vårfunderingar” och “Trollrock” i en kommande sångsamling. Sån’t känns ju extra kul!

skrev Göran Swedrup, lärare i Lidingö musikskola 1964 – 2011

Ytterligare en bild från Nationaldagskörens framträdande, denna gång från 2011.Ytterligare en bild från Nationaldagskörens framträdande, denna gång från 2011.

Dela Göran Swedrup får utmärkelsen "Årets ängel"

Kommentarer

Anders Djerf 2019-12-05 00:09

Ett mycket sent Grattis och Hurra! till denna utmärkelse till Årets Ängel 2018 - Lidingö stads årliga kulturutmärkelse.
Och välkomna alla som vill att bli medlemmar i Lennart Hellsing-sällskapet - en välkänd författare som du Göran, haft ett så nära samarbete med! I detta sällskap hoppas vi snart få se dig som gäst - och medlem.
Anders Djerf, revisor i Lennart Hellsing-sällskapet

Lena Söderström, Lidingö Musikskola 2018-06-06 04:27

Ett stort grattis till dig Göran!
Det går inte att nämna Lidingö Musikskola utan att nämna dig. Jag ser spår av dig vart jag än vänder mig, i både tid och rum. Senast för några veckor sedan klämde alla öns tvåor i med Amiralen Ankarlund i året upplaga av Sångskatten, och för mig personligen är Vårfunderingar en del av min sångskatt. Så idag går jag på min sommarö och gnolar för dig:

"Mörk och lång var vintern ibland,
lampan tänd hela dagen.
Hakan stöder jag tungt i min hand,
killar mig trött under kragen.
Jag drömmer att jag är på mitt land
och hoppar i hö’t på logen.
Jag solar mig på badstrandens sand
och strövar omkring i skogen."

Hurra för dig idag!
Lidingö Musikskola,
genom Lena Söderström, musikskolechef.

Helena Hasselberg 2018-05-30 23:39

Grattis Göran! Du är verkligen en inspirerande person som sprider glädje genom din kärlek till musiken!

Monica Myrestaf Nygren 2018-05-30 22:11

Grattis Göran sååå välförtjänt!
Tänk så mycket jag fått uppleva genom dig med Barnkören - Lidingö Vox.

Håkan Kjellgren 2018-05-30 21:25

Grattis till en välförtjänt utmärkelse! När du i mitten av -70 talet startade Högsätrakören lärde du mig grundläggande sångteknik, där det intressantaste minnet var "Klustersången".
Hörs, Håkan!

Astrid S.Sundström 2018-05-29 21:01

Bättre sent än aldrig! Redan som tvååring visade Du Dina fina talanger. Stort GRATTIS!

Alexander von Yxkull 2018-05-28 12:07

Jättegrattis Göran! Synnerligen välförtjänt! Nu äntligen fattar jag att, när du dirigerar oss i Högsätrakören, det är dina vingar som du stärker...

Lars Rune 2018-05-28 10:21

Grattis Göran!

Lena Ansved 2018-05-27 09:55

Grattis Göran, Du har betytt mycket för mig och många andra! Tack för alla härliga musikupplevelser och allt Du lärt mig. En välförtjänt utmärkelse!

Ann flodin 2018-05-26 19:16

Grattis kära Göran, så mycket musikkul jag upplevt med dig. Det här var du verkligen värd. Stor kram

Erica Toft 2018-05-26 17:26

Göran Swedrup är den mest självklara och välförtjänta mottagaren av ”Årets Ängel” jag kan tänka mig!!!

Anna Nöjd 2018-05-26 16:21

Grattis, Göran! Det priset är du verkligen värd. Så mycket härlig musikupplevelse jag fick vara med om på 70-80-talet tack vare dig. Med barnkör, ungdomsorkestern, JCS. Sen fick mina barn också sjunga med dig i skolan. Jag kommer och applåderar vid prisutdelningen!

Cattis Tillius 2018-05-26 11:44

Fantastiskt välförtjänt! Vad skulle vi gjort utan "magistern"??? Det mesta jag fått uppleva inom eget utövande har jag fått genom Göran (och hans fru ????) och även om vi stundtals blivit "tokiga" på vissa saker hos dig är det nog många som instämmer när jag gastar: Hurra! Äntligen! ????????????

Ingrid Hofman Saccone 2018-05-26 11:33

Grattis till utmärkelsen Göran! Den är verkligen välförtjänt. Vad hade Lidingö musikskola varit utan dig, har många roliga minnen från 70- o 80-talet med orkestern, konserter och musikläger i skärgården.

Monika Swedrup 2018-05-26 09:44

Grattis Göran!!! Verkligen välförtjänt! Vi som känner dig vet ju hur du med glädje och inlevelse lägger ner så mycket arbete och känsla i allt du gör. För mig är du en ängel, inte bara årets!!!!

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google