Väder Lidingö

Lidingö lördag 1 april 2023 v. 13

Senaste kommentaren - Se fler

Grönt är skönt

måndag 3 april 2017 12:02

Inger Grimlund, Lidingösidans matskribent, har både fyllt år och NÄSTAN varit på en omtalad vegetarisk finkrog på Grand Hotel i den stora staden. Under väntetiden har hon fått en vegorätt specilakomponerad av Hiertagårdens mästerkock Helena Mernissi, och det är den som nu alla läsare kan se på bilden.

I en stor familj finns alltid några som måste – eller vill – ha specialmat. En är känslig mot gluten, en kan inte äta röda skaldjur, en annan tål inte mandel och nötter, ja, variationerna är många och i dagens tidningsrecept finns hjälp mot det mesta med ingredienser jag aldrig tidigare hört talas om. Vad är fiberhusk och xantangummi till exempel? De finns i Matmagasiet, en tidning där Maud Onnermark är chefredaktör och själv bakar och knådar degar till glutenalergikers stora förnöjelse.

Under åren jag hade kock-kollo med barn mellan 10 – 14 år träffade jag inte på så många allergiker som man skulle kunna tro. Dök det upp någon, så kunde man ge sig sjutton på att mamman var dietist eller liknande.

Vegetarianer var inte heller så vanliga då, för tjugo år sedan. I dag ökar antalet ungdomar som anammat den gröna trenden – Veganism är nu en livsstil där utnyttjandet av djur till mat och kläder undviks i möjligaste mån.

Kanske är det mest tjejer som nappar på trenden – i vilket fall som helst tycker jag det är spännande att se vilka härliga kompositioner de kan åstadkomma med ”bara grönt”, själv skulle jag inte kunna laga en enda middag till min belåtenhet.

Så var det dags att fira födelsedagsbarnet Nova som fyllde 20 år. Jag har som regel att ge alla barnbarn och barnbarnsbarn 10 kronor per år. I dag har det blivit lite mer som ett skämt, kronans värde har dalat under de här femtio åren o.s.v. därför lägger jag till ”en upplevelse” vid jämna tal, som i det här fallet.

Just då läser jag i tidningen att min gode vän Mathias Dahlgren öppnat en vegetarisk finkrog på Grand Hotel. Namnet är Rutabaga som lär betyda kålrot! Dit måste vi gå – vi tre Nova, Loka och undertecknad!

Men se, det var lättare sagt är gjort. Lördagen den 4 mars, tre platser vid stora bordet. Spännande! Men säg den glädje som vara för evigt – Nova fick ett uppdrag hon inte kunde säg nej till, och så försvann upplevelsen in i drömmarnas rike.

Det är inte så lätt att få bord där hos Mathias Dahlgren, man får inte boka för tidigt - och inte för sent. Efter två försök är det nu Novas ansvar att vi – alla tre – kan syna matsedeln på Rutabaga och sedan beställa en minnesvärd måltid. Det är alltid roligt att ha något spännande att se fram emot.

Jag har också fyllt år nyligen, och vet ni, jag har aldrig blivit så uppvaktad i hela mitt liv. Det dråsade in gratulationer från när och fjärran till min dator och iPhone. Hela världen visste att jag, Inger Grimlund fyllde 87 år! Hurra! Nu vill jag passa på att tacka alla gratulanterna för uppmärksamheten. I kväll ska jag äta middag hos Lasse där fyra av mina stora ”ungar” ska laga en äkta italiensk måltid. Det blir spännande – vad kommer den innehålla? Jag har önskat mig Calamare, Scampi alla griglia, Ossobuco eller kanske Vitello tonnato? I vilket fall som helst kommer jag inte att få en färdigköpt pizza, det kan jag slå vad om!


Vad dricker man då till allt det goda? Rött italienskt bondvin naturligtvis, säger gänget - men inte jag. Jag hoppas på en härlig äppeldrink från Lidingö musteri i Grönsta. Ett glas sval, mustig must med lite bubbelvatten i. Jag lovar er – bättre kan det inte bli. Det håller även veganerna med om!

Gulbets-carpaccio. Foto: Helena MernissiGulbets-carpaccio. Foto: Helena Mernissi

En kärra fylld med höstens äpplen på väg att bli härlig must i Lidingö Musteri i Grönsta. Foto: Inger GrimlundEn kärra fylld med höstens äpplen på väg att bli härlig must i Lidingö Musteri i Grönsta. Foto: Inger Grimlund

PS. Jag bad Hiertagårdens mästerkock Helena Mernissi att komponera en vego-rätt med temat ”Grönt är skönt”. Här kommer hennes födelsedagspresent till mig:

Gulbets-carpaccio med avocadocremerippel, saltrostade pumpakärnor, syrad rödlök, napolitanasallad, hyvlad pecorino,basilikaolja. I beredskap: svartpepparkvarn, olivolja och flingsalt och kanske en fin klyfta citron.

Av Inger Grimlund

Dela Grönt är skönt

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google