Väder Lidingö

Lidingö fredag 22 oktober 2021 v. 42

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Gyllene utställning visas tvärs över vattnet

torsdag 13 april 2017 23:11

TILL 23 APRIL. Just nu visas den världsberömda utställningen ”Tutankhamun – graven och skatterna” på andra sidan Värtan, närmare bestämt i Magasin 9 längst ut i Frihamnen. Sedan premiären 2008 har vandringsutställningen setts av sex miljoner besökare världen över. Lidingösidan gör ett undantag och tipsar om utställningen som finns nära, men på fastlandet. För lidingöborna finns på vardagar en enkel möjlighet att ta sig till Magasin 9, nämligen via Sjövägen, SL:s båtlinje nummer 80 från Larsbergs brygga direkt till Frihamnen och utställningen (men tyvärr trafikerar inte båten under helger). Buss 76 från Ropsten är en annan möjlighet, men då får man gå en sträcka. Gustaf Larsson har skrivit artikeln.

Sarkofager.Sarkofager.

Det är mitt på dan en torsdag och rätt många besökare i blandade åldrar. En hel del är finnar som kommit med Finlandsbåtarna till Värtahamnen.

Tutankhamun blev kung i Egypten vid tio års ålder och dog redan när han var 19. I 3000 år låg han sedan i sin grav i Konungarnas dal innan arkeologen Howard Carter hittade den 1922, en händelse som väckte sensation i hela världen. Där fanns sarkofagen, flera kistor, den berömda begravningsmasken i guld – i dag världens dyraste konstföremål – och tusentals andra föremål.

Originalen är förstås både allt för dyrbara och ömtåliga för att visas. Och säkerheten skulle ju inte kunna garanteras, så självfallet är det repliker som visas i Frihamnen. Men replikerna är mycket välgjorda, av egyptiska hantverkare i samarbete med egyptologer. De är placerade precis som de var placerade då de hittades för 95 år sedan.

Det är svårt att se skillnad mot originalen, men visst, nu när man vet att det inte är äkta så tappar man ju inte hakan på samma sätt som vore det rent guld. Men det är en mäktig upplevelse ändå, särskilt att få se det som Howard Carter och de andra möttes av när de öppnade graven. Starkt! Mest intressant är nog den film som visas om hur han fann graven.

Utställningsledaren Jessica Sangré fascineras av de gamla egyptiernas sätt att tänka. Hon visar stolt upp utställningen för Lidingösidan. Foto: Gustaf LarssonUtställningsledaren Jessica Sangré fascineras av de gamla egyptiernas sätt att tänka. Hon visar stolt upp utställningen för Lidingösidan. Foto: Gustaf Larsson

– Här är det mer pedagogiskt upplagt än på museet i Kairo där originalen finns, säger Jessica Sangré som är en i utställningsledningen och tillägger: I Kairo är det dessutom mycket trångt så här i Stockholm ser man egentligen utställningsföremålen bättre. Men original är alltid original. Vem vill dock åka till Kairo i dagens läge?

Jessica Sangré tycker att man får lära sig en hel del om de gamla egyptiernas kultur. Hur de tänkte och vad man trodde på. Att de trodde och planerade så mycket för hinsidesvärlden, att de var noga med att få med sig föremål som skulle komma att hjälpa dem på andra sidan. Därav alla skatterna i den unge farao Tutankhamuns grav.

Berättarrösten i audioguiden som guidar oss genom hela utställningen är såväl inlevelsefull som trevlig. Kanske snudd på överpedagogisk, så de som redan är kunniga i ämnet kanske hellre kan läsa på skyltarna. Och ska man klanka ner på något är det väl i så fall att det nästan blir för mycket, med så många fantastiska föremål. Men visst är det som promotorn Julius Malmström själv säger - en storslagen upplevelse. Utställningen lyckas levandegöra det forna riket vid Nilen med gudar och dödskult.

Dödsmasken.Dödsmasken.

Låt mig återvända lite till engelsmannen Howard Carter. 17 år gammal och utan specialistutbildning reste han år 1890 till Egypten som arkeologisk ritare. Där gjorde han sedan karriär. Efter några mindre utgrävningsuppdrag träffade han den historiskt intresserade Lord Carnarvon och lyckades övertyga denne om att finansiera sökandet efter Tutankhamuns grav. Många år senare, den 4 november 1922, gjordes äntligen fyndet. Utgrävningen började med att man bröt förseglingen, för att sedan frilägga trappan och därefter gången som ledde fram till en andra förseglad dörr, i vilken man gjorde ett litet hål. Strax före jul för 95 år sedan stack Howard Carter in ett stearinljus genom hålet och uttalade de berömda orden ''jag ser underbara ting''.

Gravföremål.Gravföremål.

Lord Carnarvon avled kort därefter, förmodligen i sviterna av en infektion, men spekulationer startade om att han hade drabbats av en förbannelse som låg över gravkammaren – och de pågår fortfarande. Nog har vi alla hört talas om Faraos förbannelse, men den såg jag tyvärr ingenting om på utställningen.

Finns det några nya upptäckter från gravkamrarna? Jessica Sangré svarar så här:
– För ett drygt år sen så upptäckte arkeologer ett dolt utrymme innanför Tutankhamuns grav, som vissa tror kan rymma Nefertitis grav. De håller på att undersöka nu och om det skulle visa sig stämma kan vi kanske få svar på några av de frågor om Tutankhamuns familjeförhållanden som finns. Är Nefertiti rent utav farao Tutankhamuns mor?

Tutankhamun-utställningen i Frihamnen pågår till och med söndagen den 23 april. Den håller öppet hela påskhelgen. Se tider och priser på denna länk.

Text: Gustaf Larsson

Dela Gyllene utställning visas tvärs över vattnet

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google