Väder Lidingö

Lidingö lördag 25 september 2021 v. 38

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Härlig soppa serverades på Måltidens Dag

torsdag 16 oktober 2014 23:58

Under torsdagen firades Måltidens Dag på många ställen i Sverige. På Lidingö ägde denna speciella matdag rum på Lidingö museum. Måltidens Dag infaller alltid den tredje torsdagen i oktober och maten består alltid av en god soppa. Inger Grimlund, välkänd matskribent på Lidingösidan, är en av dem som instiftade denna högtidsdag och det var också hon som höll i både matlagningen och arrangemanget till vilket det kom ett 30-tal besökare. Dessutom delades diplom ut till fyra välförtjänta måltidsskapare, som arbetar med matglädje och vet vad en måltid betyder för hälsan och den sociala välfärden.

Fyra måltidsskapare och en diplomutdelare. Fr.v. Johan Hjort, Gunila Klosterborg, utdelaren Inger Grimlund, Katarina Palmstierna och Madeleine Morne.Fyra måltidsskapare och en diplomutdelare. Fr.v. Johan Hjort, Gunila Klosterborg, utdelaren Inger Grimlund, Katarina Palmstierna och Madeleine Morne. En sista avsmakning före serveringen av dagens soppa.En sista avsmakning före serveringen av dagens soppa.

- Måltidens dag vill verka för en god matkultur, säger Inger Grimlund. Bra måltidsvanor grundas i tidig ålder och en av huvuduppgifterna har varit att starta matlagningsaktiviteter för barn och unga. Det finns många rubriker man kan sätta på detta arrangemang, som Mat & Hälsa, Äta tillsammans, Kultur, Ekologi, Ekonomi, Den mångkulturella måltiden, Ett dukat bord, Trevligare Vardag för äldre - ja det är många ämnen som Måltidens Dag trollar fram.

Inger Grimlund höll ett föredrag om måltider men föredragets innehåll bestämdes efter vilka bilder som de församlade drog ur hennes bunt med kort.Inger Grimlund höll ett föredrag om måltider men föredragets innehåll bestämdes efter vilka bilder som de församlade drog ur hennes bunt med kort. Det här barnet njuter verkligen av maten och smakar intensivt på varenda matbit, sa Inger Grimlund efter att någon dragit just detta kort i högen.Det här barnet njuter verkligen av maten och smakar intensivt på varenda matbit, sa Inger Grimlund efter att någon dragit just detta kort i högen.

Den soppa som ikväll serverades på Lidingö museum hade skapats av professor Stephan Rössner, välkänd läkare som arbetat på Karolinskas överviksenhet.

SMAKRIK SOPPA MED BACONCHIPS
Recept: Stephan Rössner

Du behöver till 4 personer:
½ kg finhackad vitkål
1 finhackad gul lök
1 skalad och finhackad morot
50 g smör
2 grönsaksbuljongtärningar
1 l vatten
1/2 – 1 tsk salt
1 krm nymalen vitpeppar
2 msk maizenamjöl (eller potatismjöl)
1 – 2 msk spiskummin
Till servering:
8 skivor bacon (till chips)
finhackad persilja

1. Fräs löken genomskinlig i smör, tillsätt vitkål och morotshack.
2. Häll över i en kastrull och späd med vatten och smula ner buljongtärningen.
3. Låt puttra på medelvärme ca 15 minuter.
4. Lös upp mjölet i lite vatten och vispa ner redningen i den varma soppan.
5. Smaksätt med spiskummin.
6. Stek baconskivorna på bakplåtspapper i ugn tills de blir knapriga.
7. Servera soppan med baconchips, strö över finhackad persilja. Ett gott bröd hör också till!
PS var försiktig med spiskumminet – den smaken tar över lätt.
Ett tips till – halvera soppan och kör ena halvan med mixer – Häll tillbaka den i kastrullen och låt allt småputtra några minuter. DS


Här följer Inger Grimlunds motiveringar till de fyra diplommottagarna:

Gunila Klosterborg
Din energi och lust att göra omgivningen glad och intresserad bottnar i dina underbara egenskaper; nyfikenhet och kreativitet.
Din dröm var att bli skådespelerska och visst upplever vi dig som en spännande artist som förvånar alla, inte minst de boende på Hiertagården; Häxornas natt, filmvisning, Kanelbullens Dag och Kvinnofrukost i Ansgarskyrkan. Ditt liv har aldrig haft en rak linje. Som du själv uttrycker saken; "Mitt liv är som ett smörgåsbord”


Madeleine Morne
Du har startat ”Småkockarna”, Sveriges första matlagningsskola för barn i olika åldersgrupper. Vilken fantastisk bragd! Där det förut var ett dött utrymme efter en nerlagd bank har du byggt ett helt kök med åtta spisar, ugnar, diskmaskiner, kylskåp, ja, allt som man kan önska sig.
Med fastighetsägaren välvilja iordningsställdes köket med början i februari. Här får elever skapa själva, ta egna initiativ. Dina två flickor Mollie och Mandy har visat vägen till det lyckade konceptet, där nyfikenheten är drivkraften till ”det nya köket” och för goda matvanor för framtiden.

Katarina Palmstierna
RoligareVardag – kan man sätta ett bättre namn på en aktivitet? I vilket fall som helst, här finns RoligareVardag mitt bland oss äldre, äventyrslystna matlagare som vill förgylla just vardagen med god och näringsriktig mat. För vårt välbefinnande dukar du upp glädje och matlust, det kan handla om tradition eller nyskapande – på varje spis puttrar det i grytorna och doftar – god mat för alla våra sinnen. Din mamma skulle vara lycklig om hon hade kunnat vara med på dina fredagsluncher!


Johan Hjort
Högberga Gård var Lidingös vackraste hem, byggt på klippan mot Värtan av konstsamlaren Klas Fåraeus 1911. Men i många år var Högberga Gård ett stort frågetecken på Lidingökartan. Men så kom den räddande ängeln in i sagan. 2009 annonserade Högberga Gård efter en ny VD för rörelsen. Full av egnergi och med norrländsk ”djävlaranamma” tog Johan Hjort ett skutt in i historien som nu blev mer och mer dramatisk, underbart stimulerande för omgivningen. Nu är Högberga gård öppen för alla som vill konferera, äta gott, fira något eller någon.
Sedan den 15 augusti 2013 är Johan Hjort ägare till Högberga Gård. Vi hurrar, tar en klunk Högberga vin och en bit Blå ost. Hemproducerat.
– Jag är väldigt tacksam för det livet gett mig, säger Johan.
Då vill vi tillägga – tack själv, Johan. Och grattis på 40-årsdagen!

Dela Härlig soppa serverades på Måltidens Dag

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google