Väder Lidingö

Lidingö söndag 7 juni 2020 v. 23

Senaste kommentaren - Se fler

Jan Jansson 13 jan 17:11 om Grönast på ön

Hembygden i etern

tisdag 13 maj 2014 14:52

Inger Grimlund och konstnären Per Lindroos med 100-årsjubileumsskriften "Bergsätra i våra hjärtan" Bilden tagen på Lidingö museum. Foto: Inger Grimlund (hur det nu gick till)

Inger Grimlund och konstnären Per Lindroos med 100-årsjubileumsskriften "Bergsätra i våra hjärtan" Bilden tagen på Lidingö museum. Foto: Inger Grimlund (hur det nu gick till)

Inger Grimlund, Lidingösidans matkrönikör, bor i Bergsätra. I torsdags öppnade en utställning på Lidingö museum om just Bergsätra. Så denna gång skriver Inger mer om arbetet inför utställningen än om mat. Men nästa gång blir det andra bullar.

Visst låter det härligt och lite storslaget. Etern! Genom etern susar i dagarna ett program om Bergsätra, Lidingös mest hemliga stadsdel, på kanten till berget ovanför det som en gång var AGA-fabriken.

Att ta vara på historien, det som var en gång, är viktigt. Men – vi får heller inte glömma nuet! Dagens historia är viktig då nya samhällen växer upp som svampar ur jorden och där människorna planteras in i den sociala myllan för att rota sig och må bra.

Samhället ger näring åt individen, miljön formar oss mer än vi tror. Har man bott i Bergsätra, arbetat på AGA i många år, då bär man med sig känslan av att ha levt i ett brukssamhälle, där gränsen mellan arbetare och tjänstemän var tydlig och där lagar och regler var till för att följas.

För att få veta mer om Bergsätra, där jag nu bott i snart tio år, har jag av en händelse fått vara med i teamet Helene Broms och Per Stensmo som på olika sätt varit AGA nära. Helenes bok “Vi som byggde AGA” var grundplåten till de guidade vandringarna som sedan arrangerades bl.a. i den stora bergverkstaden.

Tiden gick – det blev dags att fira en hundraåring, Bergsätra! Det var arkitekten Per Stensmo som satte i gång uppvaktningen. Per har bott här i tjugofem år, på Granitvägen 12, i de tre våningar höga tegelhusen som ligger nära stupet ner mot Willy:s. Nu var det dags alltså dags att fira Bergsätra 100 år! Alla informatörer var välkomna. Den viktigaste personen i gänget blev naturligtvis utställningsproducenten Helene Broms med mångårig erfarenhet från både AGA och Riksutställningar.

En efterlysning gick ut i press och radio – gamla Bergsätrabor med minnen i byrålådan och fotoalbum från åren som gått – hör av er!

Per och Helene tog tag i mikrofonen och bandade. Resultatet blev många samtal med Bergsätrabor om hur det var förr, men inte så mycket prat om hur det är i dag.

Det var väl på den biten jag kom in i projektet. Mina tio år i det nybyggda JM-huset vid Gavelvägen har varit till belåtenhet, även om vissa restrektioner från styrelsen satt käppar i hjulet för min kreativitet. Första sommaren i Bergsätra organiserade jag Kock-kollo för barn mellan 10–14 år i mitt stora kök, och på terrassen utanför köksdörren. Kursen varade tre till fyra dagar, just när barnen slutat skolan och före midsommar. Kända kockar kom och bjöd på sin kunskap om allt – från hur man fjällar en gädda eller filear en lax till hur man kan använda det gröna från skog och dal till härliga maträtter. Anna-Lisa Stenudd från Vegetariska föreningen, Victor Waldenström, Urban Standar, alla Lidingöbor, ställde upp till glädje både för mig och för kock-eleverna.

Grannar och styrelse informerades i god tid, ändå fick jag ett brev från styrelsen när ett par månader hade gått med ordalydelsen – sådan rörelse är inte lämplig i ett bostadsområde! Då grät jag – var nästan på väg att flytta från Bergsätra.

Med den här upplevelsen i bagaget är jag mer och mer benägen att hjälpa till med kontakter mellan grannar och närboende.

Som ni förstår är jag full av beundran för både Per och Helene. Med deras hjälp har jag fått texter och bilder till min bok ”Bergsätra i mitt hjärta”, en liten skrift att hålla i handen när man sitter på bänken i backen upp till Bergsätra, hör fåglarna sjunga och bländas lätt av vattenspegeln längs ner i synfältet där det nya samhället Dalénum växer upp.

Läs och begrunda, känn efter hur skönt det är i solen. Kanske kommer det någon god vän och slår sig ner bredvid dig. Bläddra vidare i boken och prata gärna om det som var, men glöm inte framtiden.

Hembygden i etern. Nu är vi där vid radion igen. Rattar in 97,8 och hör Lars Söderberg introducera Bergsätra 100 år för lyssnarna.

Programmet blev bra. Helene är tydlig i sin berättelse om AGA-tiden, Siv Björkman förklarar varför hon flyttade Galleri Sjöhästen just hit, till Gavelvägen och jag gör klart för lyssnarna att livet på berget är helt Ok med grannar i olika åldrar, barn, medelålders föräldrar och så vi, ett gäng glada änkor som då och då delar en surströmmingsburk med varandra. Det sistnämnda kom inte fram i sändningen – kanske hade det klippt bort mitt inlägg för att inte hetsa upp lyssnarna för mycket.

Text: Inger Grimlund

P.S.
Ta en tur till Lidingö Hembygdsmuseum! Alltid mycket att titta på. En trappa upp till höger finner ni Bergsätrabilder och längst in, vid toaletten, finns mina bilder från de tio år jag bott i Bergsätra med goda grannar runt knuten. Museet har öppet tisdagar, torsdagar lördagar och söndagar mellan klockan 12 och 15. Bäst är att ringa 765 75 67. Lejonvägen 26 är adressen. D.S.

Dela Hembygden i etern

Kommentarer

Per Larsén 2014-05-13 19:46

Som vanligt trevligt skrivet. Vad roligt det lät med Kock-kollo. Synd att det inte uppskattades av alla.

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google