Väder Lidingö

Lidingö lördag 25 september 2021 v. 38

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Hissa seglen. Vilken strålande morgon!

söndag 10 maj 2015 22:55

Inger Grimlund, Lidingösidans matkrönikör, blickade ut genom fönstret igår och såg ett stort antal segelbåtar i det skapra och soliga motljuset. Det var Lidingö Runt och var tionde minut hördes startskottet brinna av. Så, denna gång blir det lite seglingshistoria istället.

Seglen hissade i väntan på startskottet. Foto: Inger GrimlundSeglen hissade i väntan på startskottet. Foto: Inger Grimlund

I mitt nya läge har havet, solen och den vida himmelen tagit större plats än någonsin tidigare i mitt liv. Alltid händer det något i blickpunkten, om natten rusar blinkande bussar, bilar och ambulanser fram över Lidingöbron. I de sneda morgonljuset släpar bussarna på sin egen skugga – lika lång som bussen själv. Gatubelysnigen speglar sig i det svarta vattnet och Hotel Forestas fasad lyser i klart guld.

I mitt sovrum har jag inga gardiner eller annat som skymmer himmelens färger. Just nu är det vår och det ljusnar tidigt vid femtiden. Eftersom jag vaknar några gånger per natt kan jag följa solens uppgång timme för timme och just den här lördagen får jag verkligen något att glädja mig åt.

Det ligger en liten båt mitt på sjön. Kanske just färdigmålad och omskött från varvet, vad vet jag. Efter att ha druckit en kopp te och tittat på TV:s nyheter slänger jag en blick ut genom fönstret – och vad får jag se. Hela den blåa Värtan fylld av segelbåtar! Då kommer jag ihåg – det är Lidingö Runt i dag.

Minnen rusar runt i kroppen, ja, när det gäller segling finns det starka känslor från tå till topp. Min pappa Erik Ljungström var en seglare av klass. Inte undra på – han pappa Fredrik Ljungström var konstruktör och uppfinnare av Ljungströmsriggen! Är du en äkta seglare vet du vad jag talar om.

Min pappa seglade inte en Ljungströmmar, varför vet jag inte, istället hade han en Sveakryssare som var nog så god i sjön. Dess skapare var Laurin.

Klara, färdiga, kör! Nu smäller det tredje skottet och ett tjugotal segelbåtar vänder fören mot startlinjen och tar fart ut mot äventyret.

Jag lovar er – den här starten är minst lika spännande som den hästarna på Solvalla får var med om! Det gäller ju att ha vind i seglen och inte komma i lä, då farten dämpas, det får inte hända. Inte om man ska ha en chans att vinna.

Första heatet gick vid tiotiden. Det var ett gäng Catamaraner som hissade sina färgstarka segel just vid start och sen blåste i väg i det skarpa solljuset. De kvarvarande båtarna har växlande storlek och segelyta. Många båtar är riggade med gråa segel, vilket tycks vara modet i dag. Nu klumpar nästa klass ihop sig vid start linjen i väntan på tredje skottet. Där gick det! Och vips utvecklar sig fockarna i fören till färgstarka ballonger.

Jag kommer osökt att tänka på Ljungströmsriggen. Den är genial med ett storsegel som kan bli två när båten seglar i medvind. Min farfar Fredrik insåg att segel och vind tillsammans kunde göra underverk. Första Ljungströmsbåten Vingen gjorde världspremiär 1934. I boken ”Fredrik Ljungström – uppfinnare och inspiratör” står att läsa: ”Pressvisningen i december med Fredrik till rors, utanför Breviks brygga på Lidingö blev en sensation, speciellt då Vingen slog ut dubbelseglet på läns, mjukt utan gippande bom”.

Nu har två timmar gått sedan första start med Cataramaner. Hur många båtar som sedan lämnat min utsikt vet jag inte. Kvar ligger nu ett rött sjömärke som visar, att här var starten.

Jag tänker mycket på pappa Eriks fighter till sjöss. Hans största rival var en byggmästare här på ön. År efter år slogs de om bästa bidevinden och försökte sno vinden från varandra.

Pappas båt fick namnet Blå Safir och han byggde båten själv med hjälp av skaparen Laurin. De båda var arbetskamrater på Krigsmaterialverket.

När pappa inte längre orkade kliva ombord såldes Blå Safir till en ung, glad seglarfamilj som skrev ett vykort till ”Erik Ljungström, Slåttervägen, Lidingö”. Där meddelade man att ”ännu har ingen seglat i kapp oss!”
Kortet låg på nattduksbordet och hittades när pappa dog. Den hälsningen hade då glatt honom i fem år.

Text: Inger Grimlund

Dela Hissa seglen. Vilken strålande morgon!

Kommentarer

Stefan Törnblom 2017-09-25 21:35

Hej jag hjälpte Erik lite grann när han byggde sin båt. Min far och jag hjälpte Gunnar Lundborg med plugg och form till Sveas. Därefter byggde vi den första Svean. Erik var ju en klurig gubbe, bl.a. konstruerade han ett genialt storskot system där man skotade storseglet med en ratt i sittbrunnen med variabel utväxling för att snabbt kunna skota in storen vid rundningsmärket. Slut utväxlingen var ett till tolv vill jag minnas.
Nu är jag intresserad av en liknande lösning på min båt. Därför skulle jag vilja veta vem som äger Eriks båt nu och vad som hänt med storskots vinschen.
Mvh Stefan Törnblom.

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google