Väder Lidingö

Lidingö måndag 15 april 2024 v. 16

Senaste kommentaren - Se fler

Hon har skrivit boken om Hjalmar Arwin

fredag 21 april 2017 06:39

LIDINGÖ VILLASTADS GRUNDARE. Gunilla Dessens morfar hette Hjalmar Arwin. Det var han som byggde upp Lidingö i början på förra seklet. Gunilla Dessen har nu skrivit en bok som belyser viktiga delar av den tidsepok då Lidingö förändrades från landsbygd till villasamhälle. Hjalmar Arwin var en sann entreprenör och såg potentialen att bygga upp ett samhälle som skulle locka till sig storstadsbor som ville bosätta sig i en naturskön miljö, utan att behöva sakna stadens alla resurser.

Gunilla Dessen berättar om sin morfar Hjalmar Arwin på Lidingö museum, på söndag. ArkivbildGunilla Dessen berättar om sin morfar Hjalmar Arwin på Lidingö museum, på söndag. Arkivbild

Arwin kom till Lidingö 1905 och tog initiativet till Lidingö trafikbolag och AB Lidingö villastad, som han ledde till 1920. Han kunde förvärva stora markområden som utgjorde cirka 25 procent av Lidingös yta. Han började med kommunikationer (Norra Lidingöbanan) och vägar och fortsatte med sådana nyheter som vatten, avlopp och elektricitet. Han omgav sig med yrkesskickliga personer inom områden som stadsplanering, arkitektur och husbyggnad och anlitade skickliga hantverkare. Allt byggdes på den tiden för hand.

Boken är en intressant, läsvärd och initierad redogörelse för de omständigheter som rådde för drygt hundra år sedan och där en man med visioner kunde lägga grunden till Lidingös första och största villastad.

Hjalmar Arwin föddes 1871 som Johan August Hjalmar Andersson i Närke och avled 56 år gammal i Stockholm. På Lidingö har han fått en väg uppkallad efter sig, en väg som går mellan Elfviksvägen och Hustegaholm.

Gunilla Dessen kommer att berätta om boken på Lidingö museum på söndag den 23 april, dels klockan 16.00, dels klockan 17.00. Se mer på denna länk.

Länk till pdf-info om Hjalmar Arwin.

Dela Hon har skrivit boken om Hjalmar Arwin

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google