Väder Lidingö

Lidingö lördag 25 september 2021 v. 38

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Hör "pianokonserternas Rolls Royce" på lördag

fredag 13 mars 2015 09:08

I morgon lördag kan man lyssna till vad många kallar "pianokonserternas Rolls Royce". Gustav Asplund, som under många år varit Lidingösymfonins dirigent, är solist i Peter Tjajkovskijs berömda konsert för piano och orkester nr 1 i b-moll. Platsen är Ansgarskyrkan, tiden klockan 16 och Lidingösymfonin spelar tillsammans med Sundbybergs orkesterförening. Förutom Tjajkovskij blir det även ouvertyren till Nicolais "Muntra fruarna i Windsor". Konserten ges även på söndagen, men då i Sundbyberg. Entré 100 kronor. Dirigent är Michael Schlyter.

Gustav Asplund vid flygeln under onsdagens repetition i Ansgarskyrkan.Gustav Asplund vid flygeln under onsdagens repetition i Ansgarskyrkan. Dirigenten Michael Schlyter och solisten Gustav Asplund. "Det här är något av en dröm för mig att få spela detta verk" säger Gustav Asplund.Dirigenten Michael Schlyter och solisten Gustav Asplund. "Det här är något av en dröm för mig att få spela detta verk" säger Gustav Asplund.

Tjajkovskijs konsert för piano och orkester nr 1 i b-moll är med sin blandning av kraftfullhet och slavisk sötma en verklig publikgunstling och framförs ofta på de stora scenerna med de stora pianovirtuoserna vid flygeln.

Solisten i det mycket virtuosa pianopartiet är lidingöbon Gustav Asplund. Asplund har varit repetitör på Operan, d.v.s. studerat in solisternas roller i ett otal operor. Men utifrån ett Lidingöperspektiv har Asplund framför allt, under mer än 30 år, varit ”husdirigent” för Lidingösymfonin (och dess föregångare) och då ofta även varit solist i åtskilliga välkända pianokonserter av Beethoven, Mozart och Schumann m.fl. Tjajkovskijs b-mollkonsert är dock något av det ultimata kraftprovet för såväl solist som dirigent och orkester och blir en unik händelse i Lidingös musikhistoria.

Konserten är även orkestrarnas hyllning till Gustav Asplund inför hans förestående 80-årsdag. Kom och hylla Gustav! Biljetter säljs vid entrén.

Text: Lennart Rinder

Dela Hör "pianokonserternas Rolls Royce" på lördag

Kommentarer

! Jerker Axén 2015-03-14 17:48

Fantastiskt! Ett underbart minne!

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google