Väder Lidingö

Lidingö lördag 25 september 2021 v. 38

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Hyllning till rabarbern

onsdag 20 maj 2015 14:02

Inger Grimlund, Lidingös matorakel, som numera särskilt omhuldar Lidingösidans läsare med matiga betraktelser, ser just nu allt större gröna blad växa i trädgårdarnas rabatter runt ön. Under bladen döljer sig de mest rosafärgade stjälkar, stjälkar som varje år ger stora smakupplevelser, om man tar vara på dem. Rabarber!

Gröna blad som döljer läckerheter. Foto: Inger GrimlundGröna blad som döljer läckerheter. Foto: Inger Grimlund

Var kommer kraften ifrån, frågar man sig verkligen. Knappt har snön smält bort och fåglarna börjar sina brunstiga locktoner förrän rabarbern kommer upp ur jorden med stora, vackra blad och tunna sköra stjälkar.
Jag fick för några år sedan en rabarberplanta av min som Lasse, och bättre gåva kunde han inte ha kostat på sin mamma.

Från tidig vår till sen höst har den flitiga rabarbern glatt mig med sina pampiga blad och rosafärgade stjälkar, som kan bli till mycket gott.

Rabarbern är den första växten som så här års bjuder på gott och ätbart, kanske tillsammans med nässlor och maskrosblad.

I Bohuslän kompar rabarbern med nyfånga makrill. Den lätt feta fisken mår utmärkt i sällskap med den syrliga rabarbern som extra krydda. Rabarbern trivs också i magra jordar och mår bra i det havsnära klimatet.

Jag saknar min rabarberplanta! Den hade just börjat breda ut sig runt knuten på Gavelvägen när jag svek den och flyttade till en balkong, tre trappor upp utan jord.

Nåja, rabarber finns att köpa i närbutiken om så skulle vara.

Foto: Inger GrimlundFoto: Inger Grimlund

Mitt råd är – ta vara på den ordentligt. Bladen är så vackra och passar att dekorera bordet med ute i solen.
Stjälkarna sköljer man och drar försiktigt bort det yttre skalet – långa trådar med vacker färg. Ta vara på den. Lägg skalen i en kastrull, häll på vatten så det täcker och koka en stund tills vattnet tagit upp den vackra färgen. Sila vattnet och häll i socker – hur mycket är en smaksak.

Låt sockerlagen koka några minuter. Vill man krydda krämen så passar en kanelstång bra att koka med sockerlagen.

Foto: Inger GrimlundFoto: Inger Grimlund

Skär rabarberstjälkarna i 3 - 4 cm långa bitar och lägg ner dem i sockerlagen. Låt allt sakta sjuda några minuter tills rabarbern är mjuk (men inte faller sönder).

Lyft nu försiktigt upp rabarbern med en hålslev och lägg den i en serveringsskål. Gärna av glas…
Red av rabarbersaften med lite potatismjöl, utrört i kallt vatten. Vispa ner redningen lite undan för undan tills man får önskad tjocklek.

Häll krämen över rabarbern i skålen. Blanda försiktigt utan att rabarbern tappar sin form. Sockra lite på ytan och ställ kallt tills krämen ska serveras. Gräddmjölk är gott till och kanske några små bitar knaprigt knäckebröd.

Här vill jag också bjuda på ett par godingar – det är recept jag fått av vänner att glädja mig åt. Det första är från Hovdala slott, där kocken Victoria Winberg bjuder på en dessert, som är mycket lätt att göra, men som behöver stå i kyl ett par timmar innan den kan skäras upp i fyrkanter till servering.

Rabarberdessert
600 g rabarber i bitar
1dl strösocker + vatten som det täcker
Kräm:
2 äggulor
4 msk strösocker
250 g mascarponeost
2 dl vispgrädde
1 påse (300 g) mandelkubbar
Koka upp rabarbern med sockret tills den är mjuk.
Vispa gulor och strösocker pösigt. Tillsätt mascarponeosten och vispa tills smeten är slät och utan klumpar.
Vispa grädden och vänd ner den i mascarponesmeten.
Täck botten på en form 20 x 25 cm med bakplåtspapper eller använd sex portionsformar.
Smula eller dela mandelkubbarna och fördela dem i formen (eller portionsformarna)
Bred över rabarbern och toppa med mascarponekrämen.
Låt stå i kyl ett par timmar.
Skär upp kakan i trevliga fyrkanter – portionsformarna serveras som de är.

Rabarberkaka. Foto: Inger GrimlundRabarberkaka. Foto: Inger Grimlund


Rabarberkaka
Här är det rabarber från Lasses land som kommer till tals i den mumsiga rabarberkakan. Den fotograferade jag på Svartsö, där moderplantan till den rabarber jag var så stolt över, finns i deras trädgård.
Du behöver:
100 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
100 g rabarber,
1 tsk potatismjöl
100 g mandelmassa
Sätt ugnen på 175°, över och undervärme.
Smält smör smöret i en kastrull, ta den från värmen.
Rör i socker, uppvispade ägg och vetemjölet som först blandats med bakpulver.
Bred ut smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm stor.
Skär rabarbern i tunna skivor och bland den med potatismjölet.
Fördela rabarbern jämt över smeten. Riv mandelmassan och strö den över det hela.
In i ugnen! Grädda ca 25 minuter.
Låt kakan svalna och skär den sedan i bitar.

Text: Inger Grimlund

Dela Hyllning till rabarbern

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google