Väder Lidingö

Lidingö onsdag 21 februari 2024 v. 08

Senaste kommentaren - Se fler

I en röd liten stuga nervid sjön...

onsdag 4 juli 2018 19:03

Kaptensstugan vid Kyrkvikens innersta har fått besök av Inger Grimlund, som mumsande på en delikat smörgås, fick lyssna till en sann skepparhistoria om olika dryckers fantastiska möjligheter. Men den som vill bara vill dricka kaffe och se på alla segelbåtar som ligger kvar vid bryggorna, har chansen att komma hit varje dag.

Kaptensstugan är inte vilken liten röd stuga som helst. Nej, här är alla välkomna in att ta en kaffetår eller mumsa på en välmatad smörgås. Förmodligen skulle kapten E. Jansson le i sin grav om han såg hur hans stuga från 1800-talet har levt upp till en träffpunkt för lidingöbor år 2018! Närheten till Kyrkvikens vatten lockar gammal som ung och här slingrar sig också Klubbvägen förbi – en lantlig grusväg, uppskattad av löpare, hundägare och pensionärer.

Kaffe och tårta serveras i Kaptensstugan – här en marängpaj med rabarber. Foto: Inger GrimlundKaffe och tårta serveras i Kaptensstugan – här en marängpaj med rabarber. Foto: Inger Grimlund Välkommen in i stugan. Foto: Inger GrimlundVälkommen in i stugan. Foto: Inger Grimlund

Sedan maj för fyra år sedan är det Atte Jigestam som driver verksamheten i Kaptensstugan med den äran. Attes goda läromästare var Fredric Mair på konditori Princess i Lidingö centrum. Då var hon fjorton år, och med känsla för ungas behov av erfarenhet och pengar, anställer nu Atte bara lidingöungdomar som serveringspersonal.

- Jag väljer mina medarbetare med omsorg, de ska känna sig välkomna och ha lite roligt också. Det är ett tungt jobb, säger Atte, där vi sitter i trädgården med vinden ilande runt borden. Det gäller att hålla i både servetten och hatten!

Mycket grönt och gott ryms på de stora tallrikarna. Foto: Inger GrimlundMycket grönt och gott ryms på de stora tallrikarna. Foto: Inger Grimlund Atte Jigestam arrenderar Kaptensstugan av Lidingö Stad. I fyra år har hon vårdat  den gamla stugan och gett lidingöborna chansen att här njuta god mat och härliga  bakverk. Hantverkare Eilert Åkerblom är en hjälpande hand när så behövs. Foto: Inger GrimlundAtte Jigestam arrenderar Kaptensstugan av Lidingö Stad. I fyra år har hon vårdat den gamla stugan och gett lidingöborna chansen att här njuta god mat och härliga bakverk. Hantverkare Eilert Åkerblom är en hjälpande hand när så behövs. Foto: Inger Grimlund

Friska fläktar och en sval havsbris är bra som påminnelse om att det finns annat än tropisk värme även denna sommar. Gruset prasslar hemtrevligt under sulorna på vår söta serveringsflicka som hittar vägen till borden med rätt rätt. Bravo!

Molnen tornar upp sig med gråblå färger och visst, man kan aldrig var säker. Som hjälp finns det plädar att svepa runt axlarna, dessutom flera små bord att slå sig ner vid inomhus, om man vill vara säker.

Inredningen i stugan har trevlig gammeldags charm. Foto: Inger Grimlund, som då även fick med ett halvt självporträtt.Inredningen i stugan har trevlig gammeldags charm. Foto: Inger Grimlund, som då även fick med ett halvt självporträtt.

Är ensamheten svår finns det alltid någon annan gäst att prata med. Jag slog mig ner nära kaffebordet hos Eivert Åkerblom, som visade sig vara Attes högra hand när det gäller praktiskt hantverk. När drycker kom på tal fick jag som grädde på kaffet en god historia att ta med mig hem:

”Läraren skulle undervisa sina elever om alkohol och vilka risker det kan ha. Som demonstration slog han upp öl, vin, whisky och vatten, lika mycket av var i fyra glas, därtill en liten mask i varje glas.
Nästa dag frågade läraren:
- Hur tänker ni nu – alla maskar har dött utom den i vattenglaset!
En pigg elev räckte upp handen.
- Jaha, Eva, vad tror du?
- Jo, magistern, om man dricker öl, vin och whisky så får man inte mask i magen!”

Ja, man kan se saker på många vis men ett är säkert, här i Kaptensstugan finns det också öl, vin, whisky och vatten, allt efter kundernas önskemål. Dessutom klockringning då och då från Lidingö kyrka. Vad kan man mer begära en sommardag på Lidingö?

Kaptensstugan ligger nedanför Lidingö kyrka. Öppettiderna under sommarsäsongen är klockan 11.00 till 18.00 varje dag. På fredagar öppet till klockan 20.

Text: Inger Grimlund

Dela I en röd liten stuga nervid sjön...

Kommentarer

Stephen Clark 2018-12-01 18:12

Lidingös mysigaste fik. Alltid trevlig personal, och goda produkter.

Stephen

Susann Thorngren 2018-07-05 19:00

Tack Inger för en trevlig beskrivning av Kaptensstugan! Där gick min son och byggde modellplan när han var i 10-årsåldern. Stugan har liksom alltid funnits med olika innehåll. Nu fick du mig sugen på att ta mig en titt och en provsmakning på dagens verksamheter!

Gunilla & Tage Jigestam 2018-07-05 12:39

Visade inte Nettan (familjesmeknamn), Sveriges förmodligen nyaste och ovanligaste tvåsitsdass för cafeer?
Mamma & Pappa

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google