Väder Lidingö

Lidingö torsdag 23 maj 2024 v. 21

Senaste kommentaren - Se fler

I juletid nu och då

tisdag 25 december 2018 15:40

Gick han upp i rök eller for han till skogs? Vem då? Tomten förstås. Borta är han i alla fall och som jag har letat! Kanske en efterlysning vore idé: beskrivning ca 25 cm hög av porslin, röd luva, grå tomtedräkt och med vitt skägg. Svenskt ursprung. Egentligen borde jag inte tro på honom, särskilt inte nu när han inte står att finna. Han var väl förpackad i en vit kartong och undanstuvad i en av garderoberna men på vilken hylla och i vilken garderob är frågan. Det finns så mycket annat att stå i den här tiden på året än att behöva söka efter en filur som den här. Ha! Jag säger bara det, Ha! Men vem vet? Tomten kanske dyker upp igen fram på vårkanten när man minst anar det.

Tablå från ett Julspel

Minnet av en tablå från en gången jul försätter mig i en mer ödmjuk sinnesstämning. Dagisgruppen där mitt barnbarn ingick hade besökt en julutställning på Stadsmuseet. Framför en julkrubba hade mitt barnbarn dröjt sig kvar och ingen hade märkt att han inte var med när gruppen gick vidare. "Men det var ingen fara," lugnade dagisfröken mig med när jag skulle hämta honom och så fick jag höra historien. "Han var borta i högst tio minuter och när vi fann honom stod han kvar vid julkrubban där gruppen var sist.”

Vad kan månne ha rört sig i denna fyraårings huvud, där han stod så försjunken i tankar framför krubban att han inte märker att alla andra har gått?

Till julavslutningen några veckor senare var alla föräldrar inbjudna och även en och annan farmor som jag. En liten tablå skulle spelas fick vi höra, där mitt barnbarn skulle agera. Lite sång och musik och så deltar den lille i en enkel tablå, samtidigt som han blickar ut över åhörarna. ”DÄR är min mor och DÄR är min far och HÄR är jag.” Mamma, pappa, barn. Den lille hade sannolikt tolkat scenen med julkrubban på Stadsmuseet efter egna referensramar. Liten blir stor. Fyraåringen har nu börjat på gymnasiet och har även konfirmerats men den gången var Maria, Josef och Jesusbarnet okända för honom.


Tack Jan Sjöberg för allt ditt arbete med Lidingösidan!
Jag önskar dig och alla läsare
en God Jul och ett Gott Nytt År!


Text: Karin Wallgren

Dela I juletid nu och då

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google