Väder Lidingö

Lidingö lördag 16 januari 2021 v. 02

Senaste kommentaren - Se fler

Elizabeth Salmonson 24 nov 21:33 om Välkommen till Katarina Grettes magiska värld

I Kräftans tecken

tisdag 9 augusti 2016 00:01

Inger Grimlund, Lidingösidans matskribent, har som så många i dessa dagar satt på sig kräftstrut, stor haklapp och sjungit av hjärtans lust - och njutit av kräftor. Här är hennes inspirationsrapport från lördagens fest.

Kräftkalas på Hiertagårdens festvåning. Tjejerna som gjorde det - Ann Lejonörn, Kiki   Wäneland och Gullan Friberg som tittar fram mellan de rödklädda. Till vänster - den   första gästen Inger Ljungström. Foto: Inger GrimlundKräftkalas på Hiertagårdens festvåning. Tjejerna som gjorde det - Ann Lejonörn, Kiki Wäneland och Gullan Friberg som tittar fram mellan de rödklädda. Till vänster - den första gästen Inger Ljungström. Foto: Inger Grimlund

Doften av krondill är förförisk. På torget ståtar stora knippen av den vackra dillen och inspirerar till att koka kräftor, faktiskt också potatis!

Nåja, det var länge sedan vi fiskade kräftor i Kottlasjön och kokade dem själva hemma på Tornvägen. Jag minns en gång då kräftfisket varit lyckosamt i den mörka augustikvällen och vi alla runt kräftburarna, blev så inspirerade att vi ville äta kräftor – bums!

Men vi måste ju ha krondill!

Då kom min svärdotter Eva ihåg att hon faktiskt sett krondill blomstra i dikesrenen och hon erbjöd sig att hämta en knippe till kräftkoket.

Väl hemma vid spisen anlände Eva med dillen – som visade sig inte var dill utan en för oss okänd växt, utan doft och smak. Jag minns den stora besvikelsen. Förväntningarna var så stora.

Det var de också i lördags kväll då vi dukade till kräftkalas här på Hiertagårdens festvåning. Alla bar vi med oss passande dryck och en längtan av få uppleva en spännande måltid i glada vänners lag.

Initiativet till festen kom från fyra hemmavarande damer som gärna ville träffa goda grannar över några kräftstjärtar och sjunga en visa till snapsens ära.

Väl genomtänkta inbjudningar sattes upp på anslagstavlorna; en meny med svenska kräftor, smör, bröd, ost och en våldsamt läcker kantarellpaj med västerbottensmak, dessert och kaffe! Pris 250 kronor.
– För dyrt, sa´ somliga.

Då tog vår ”kamrer” Ann Lejonörn fram papper och penna och gjorde en kalkyl. Vi blev till slut tolv gäster runt bort i vår vackra festvåning.

Tack vare ”det mänskliga kapitalet” gick kalaset jämt upp! Och trevligt blev det med glada sånger där vår ”Herre på täppan” Rolf Ekman och Marie Lönngren fann varandra i gemensamma sångminnen från ungdomens glada dagar.

Vi andra hängde på med hjälp av ett sånghäfte som låg vid varje kuvert tillsammans med en glad hattstrut, stor haklapp, kräftkniv och servetter.

Jag spar alltid det bästa till sist - stjärtar och klor på en knäckebrödsmacka och en kvist   krondill på toppen, säger Inger Grimlund som tog bilden.Jag spar alltid det bästa till sist - stjärtar och klor på en knäckebrödsmacka och en kvist krondill på toppen, säger Inger Grimlund som tog bilden.

Kräftorna var fiskade i svenska insjöar – det stod Smålandskräftor på burken. De var utsökt goda med fin dillsmak och lagom sälta. Kanske var skalen lite för hårda för mina gamla tänder – men de höll. Tack och lov! Receptet till kantarellpajen kom från ”Sommar med Ernst” och finns att läsa på TV 4:s hemsida. Om ni ändå har datorn i gång – kolla YouTube, ”Mormor Ingers kräftinstruktion”. Där får ni lära er hur man äter kräftor och finesser som Finska sticket – kan vara bra att veta, likaså varför kräftkniven har ett litet hål i bladet.

Med detta önskar jag er en riktigt matig och rolig kräftfest.

Text: Inger Grimlund

Dela I Kräftans tecken

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Visit Lidingö, stor

Annonser från Google