Väder Lidingö

Lidingö måndag 21 oktober 2019 v. 43

Senaste kommentaren - Se fler

Jonas Eriksson 15 okt 00:06 om Debatt: Köpvägra där Europapark och Q-park förvaltar parkeringen

I morgon är det "Måltidens Dag"

onsdag 16 oktober 2013 12:16

Här är massor med rotfrukter och grönsaker som kan ingå i en höstsoppa. Foto: Inger Grimlund

Här är massor med rotfrukter och grönsaker som kan ingå i en höstsoppa. Foto: Inger Grimlund

Inger Grimlund, Lidingösidans speciella matredaktör, skriver idag om något som inträffar i morgon: Måltidens Dag. Allt avslutas med ett härligt recept på en soppa, komponerad av lidingöbon och stjärnkocken Victor Waldenström.

Genom åren har firandet av Måltidens Dag blivit en nationell manifestation för mat och måltid. Föreningen “Låt Måltiden Blomma” arbetade med idén i femton år – många stora och roliga arrangemang såg dagens ljus under de åren. I dag hoppas vi att Måltidens Dag ska ge oss alla glädje och upplevelser.

Det kan handla om en oväntad upplevelse i skolmatsalen, en lustfylld sopplunch på företaget, en vardagsförgyllande måltid på äldreboendet, en inspirerande föreläsning kring mat och hälsa och/eller ett arrangemang där skolorna tävlar om bästa sopplunchen.

År 1999 samlade vi alla hemkunskapslärare i Lidingö till möte på Millesgården. Det året var premiär för nya konsthallen under ledning av Staffan Carlén. Hallens form inspirerade verkligen till dukade bord och allt annat som skulle höra till Måltidens Dag.

Tre ”ingredienser” skulle vara med i temat man valt: 1. En soppa. 2. Dukning. 3. Gästerna runt bordet. Fem skolor ställde upp, därtill Hembygdsföreningen och Milesgården själv. Som det där extra stresset fick vi ett par dagar före Måltidens Dag ett samtal från Carlén att tyvärr kunde vi inte få vara i Konsthallen då utställningen där inte var nerpackad på grund av förseningar… Vad göra?

Jag frågade om vi istället kunde få vara i själva Konstnärhemmet…
– Javisst – det var inga problem!

Så löstes det problemet, här dukade skolorna det upp sina bidrag i de olika rummen tema Hav, Främmande land, Blommor och Musik.

Det blev hur underbart vackert som helst och sopporna smakade härligt.
Ja, detta är härliga minnen och kanske, kanske kan ni nappa på idéerna både i skolan och hemma.

P.S.
Jag skickar med ett recept på höstsoppa (se nedan) till kockarna på Millesgårdens Lanthandel som de kan ta hand om och bjuda sina gäster på – Smarta Soppan den 17 oktober.

Ni vet, en torsdag – veckans soppdag nu och för all tid. Alltså: Måltidens Dag firas alltid tredje torsdagen i oktober – i år den 17:de. D.S.

Text: Inger Grimlund


Victors Smarta Soppa
Årets tema för Måltidens Dag är Mat & Klimat.

I den andan har vi letat efter en god soppa med lite tradition och god karaktär som skulle passa år 2013.
Närodlade råvaror och en rak enkelhet i tillagningen. Vi har också låtit näringsberäkna soppan som naturligtvis kan ätas med tillbehör som riven parmesanost och gott surdegsbröd doppat i lite olivolja.
Receptet är komponerat av lidingöbon och stjärnkocken Victor Waldenström.

Smarta Soppan är namnet på Måltidens Dags-soppan år 2013.
Till 6 personer:
2 – 3 tomater
150 g rimmat fläsk (kan ersättas av kantareller om man vill äta vegetariskt)
2 morötter, skalade och tärnade
3 potatisar, skalade och tärnade
2 selleristjälkar, skalade och skivade
1 liten zucchini, i bitar
1 späd purjolök, i skivor
2 msk olivolja
3 grönsaksbuljongtärningar
1 l kokande vatten, att lösa upp tärningarna i
1 dl små soppmakaroner – ”stellini”
6 dl vita eller röda bönor, kokta
1 dl riven parmesanost
1. Skålla tomaterna. Skär ett kryss på toppen av tomaterna och lägg dem i kokande vatten ca 30 sekunder. Dra av skinnet, dela och ta ut kärnorna. Skär tomatköttet i små tärningar.
2. Fräs fläsket (eller svampen) i en stor kastrull och tillsätt därefter grönsakerna. Om du inte använder fläsk så häller du olivolja i kastrullen istället och fräser grönsakerna. Tillsätt tomaterna.
3. Häll på buljongen och sjuda i 10 minuter.
Lägg i soppmakaronerna och koka tills pastan är lagom mjuk (al dente).
4. Lägg i bönorna och låt dem bli genomvarma.
Servera med nyriven parmesan, surdegsbröd och olivolja att doppa brödet i.

Dela I morgon är det "Måltidens Dag"

Kommentarer

Per Larsén 2013-10-16 18:58

Trevligt och inspirerande!

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google