Väder Lidingö

Lidingö tisdag 27 september 2022 v. 39

Senaste kommentaren - Se fler

Jako Bakovic 16 aug 16:37 om Lidingöpartiets valsedel klar

Inger Grimlund: Bo Björlycke är hälsan själv

söndag 9 oktober 2016 00:01

Lidingösidans matskribent Inger Grimlund har varit tio våningar upp i ett hus på Larsbergsvägen och där fått receptet på en hälsofrukost, samtidigt som hon sett en kvinna i vax, en lackad moped och ett fyllt fruktfat. Med andra ord: Hon har träffat Hälsoskolans grundare Bo Björlycke.

Bo Björlycke vid frukostbordet. Foto: Inger GrimlundBo Björlycke vid frukostbordet. Foto: Inger Grimlund

– Nästan allt jag gjort har varit roligt.

Mannen som säger detta sitter framför mig, i sitt hem på Lidingö, Larsbergsvägen 27, 10 trappor upp. Om hissen någon gång skulle strejka är det inget problem för personen i fråga - Bo Björlycke. Han knatar uppför trapporna på några minuter. Tror jag. På 80-talet startade Björlycke Hälsoskolan här på Lidingö och det var där jag mötte honom en gång vid Breviksbadet. Under åren 1987 till 2000 ordnade Bo en oräknelig rad kurser för oss stillasittare; det har varit simskola, tennisskola, dans, slalom, golf och barngympa med mera. Dessutom vegetariska matlagningskurser som blev väldigt uppskattade av såväl unga som äldre.

Hans karriär började annars som springpojke på en bank – ingen dum start för en ung man. Som ni förstår blev jag glad att bli inviterad till Hälsoskolans riddare. Kanske kunde han ge mig inspiration att röra på mig, äta bättre och få min kropp att fungera tillfredställande, trots den 86 åren. Jag parkerade min lilla Mini Cooper med en viss svårighet utanför 27:an där Bo mötte mig för vidare färd upp mot 10:e våningen.

Vilken härlig utsikt, nästan hela Lidingö glittrade framför mina ögon i höstens solljus. Jag får en guidning från rum till rum och ingenting är som jag föreställt mig. Visserligen stod en motionscykel i sovrummet och på golvet låg ett par hantlar men att här skulle vara något slags motionsrum var helt uteslutet. Men - här fanns en hemlighet som fick mig att rysa av lust, jag befann mig mitt i en konstnärs intimaste livscirkel där färger, former och material växlade till glädje för slutresultatet.
– Hur kunde det bli så här!
Jag frågade artisten framför mig medan jag knaprade i mig en stor kanelbulle till kaffet.

Tokig i färger
– Mitt intresse för färger började när jag var liten och kunde klättra i träd. Jag satt ofta i en gran och när solen sken på träden bredvid kom naturens färger till mig – jag är tokig i färger!

– Jag glömmer heller aldrig min teckningsfröken som kom hem till mig när jag var sjuk. Med sig hade hon papper och färgpennor och jag blev både glad och frisk. Måleriet börjar med att jag blandar färger, jag har en massa tuber, så häller jag ut en liten klick, blandar och får fram motiv som kan bli vykort om jag vill. ”Livet leker i sommarhagen” är ett exempel, i dag delar jag ut det som information om min konstutställning i Ansgarskyrkan den 20 november. (Tilläggas bör att kortet är i svartvitt – originalet finns i färg på utställningen.)

Men, kära konstälskare, vad är en sommaräng mot en formskön kvinna i vax, betong eller lera. Kvinnan finns överallt i sällskap med 50-talistiska uppfinningar som radio, TV och en moped som fått ett nytt liv, lackad i blått och vitt. Väggarna är klädda med innehållsrika bokhyllor.

En kvinna av vax i soffan. Foto: Inger GrimlundEn kvinna av vax i soffan. Foto: Inger Grimlund Bo i sitt formande arbete. Foto: Inger GrimlundBo i sitt formande arbete. Foto: Inger Grimlund Ett färdigt resultat. Foto: Inger GrimlundEtt färdigt resultat. Foto: Inger Grimlund

En avdelning kan vara ”Mat och Hälsa”, där Stora Kokboken ståtar i all sin mångsidighet, ”Kost och motion” finns naturligtvis väl representerad medan en annan hylla är fylld med historia som boken ”Gamla Stockholm” av August Strindberg och Claes Lundin.
– Jag gillar fina böcker med många bilder och stora bokstäver, gärna dedicerade och numrerade med mitt namn, bekänner Bo och ler ett av sina vänliga, ljusa leenden.

Att Bo också gillar formsköna kvinnor är alltså ingen hemlighet efter husesynen. De finns vackert mejslade på tavlor, tecknade eller målade i akryl men också som skulpturer i betong. Att det är en kvinna bakom allt, vet väl de flesta av oss. Och visst är det kärleken som gör att Bo entrar sin cykel och trampar de två milen till Årsta där hans kvinna bor. Året runt, oavsett väder och vind!

– Man ska göra det man känner för, säger denne kloke man. Det går aldrig en dag utan att jag har rört på mig, det kan vara en cykeltur Lidingö runt eller till Bosön där jag har några gubbar kvar från 90-talet.

Frukt i form
Motiv nummer 2 i Bos galleri är äpplen. Äpplen i olika material, färger och storlekar. Vad sägs om ett äpple som väger 30 kilo, formad av gotländsk betong och sedan glaserad till färgstark lyster. Så tung och så vacker. Precis som hans kvinnor på tavlorna.

På ett egenskulpterat vackert fat ligger en rapsodi av frukt. Här blandas äpplen med druvor, grapefrukt och citroner.
– I hela mitt liv har jag hållit på med hälsoprodukter, så frukt och grönsaker är ett av mina bästa motiv, både i måleriet och verkligheten, säger Bo och frågar om jag vet vad en hälsofrukost bör bestå av.
– Sanningen att säga blir det mest en smörgås eller två till morgonteet hemma i mitt lilla kök. Så visst – käre Bo, vill du ge mig receptet på en riktigt bra hälsofrukost, så blir jag tacksam.

Björlyckes hälsofrukost
Färsk frukt: äpple, banan eller kiwi och apelsin. En halv frukt av var, skalad och skuren i bitar.
2 dl A-fil, ekologisk naturligtvis .
1 tsk blandade frön (solros, lin, sesam, pumpa)
1 msk vetegroddar
1 tsk B-jästpulver
1 tsk nyponpulver
10 cashewnötter
6 mandlar och 6 hasselnötter att knapra på. För att underlätta arbetet kan man göra blandningar i större mängd så det bara är att ta en sked av varje sort.

– Det här är min hälsofrukost, poängterar Bo.

Regel nr 1: Fråga inte om det är gott. Tänk istället på att du ska äta nyttigt. Ta god tid på dig och tugga ordentligt. Allsidigheten är viktig, poängterar Bo, precis som i livet!

Text: Inger Grimlund

Foto: Inger GrimlundFoto: Inger Grimlund

Dela Inger Grimlund: Bo Björlycke är hälsan själv

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google