Väder Lidingö

Lidingö tisdag 27 september 2022 v. 39

Senaste kommentaren - Se fler

Jako Bakovic 16 aug 16:37 om Lidingöpartiets valsedel klar

Inger Grimlund: Dagbok nu – och då

torsdag 12 januari 2017 00:01

Inger Grimlund som bland annat skriver om mat på Lidingösidan minns sin farfar uppfinnaren Fredrik Ljungström som hade flera rättesnören varav ett var ”Lite dårskap måste vi ha”. Farfar Fredrik tyckte hans första barnbarn Inger skulle få undersöka en tallrik spenatsoppa både vad gällde färg och innehåll, med sina små händer. Och kanske var det redan då som Inger fick sitt matintresse, i spenaten i villan Ljungströmshov i Brevik.

Fredrik Ljungström (lite skymd till vänster i tredje raden uppifrån) fyller 70 år och har samlat släkten på Ljungströmshov i Brevik. Textförattaren Inger Grimlund står mellan mannen högst upp och damen i hatten till höger. Året är 1945. Foto: PrivatFredrik Ljungström (lite skymd till vänster i tredje raden uppifrån) fyller 70 år och har samlat släkten på Ljungströmshov i Brevik. Textförattaren Inger Grimlund står mellan mannen högst upp och damen i hatten till höger. Året är 1945. Foto: Privat

Att skriva dagbok har i alla tider varit aktuellt. Väder och vind finns prydligt nertecknat i min mormor Annas dagbok från Frescati 1892 då hon gick på Konstakademien i Stockholm.

Med korta texter får man också veta lite om hur livet var då, hur hon förfördes av Otto Svensson som hade stånd på Hötorget. Det ni!

Nu sitter en rad signerade teckningar från den tiden inramade på min sovrumsvägg. Det är spännande men enkla motiv - så läckra. Varje dag tänker jag på mormor Anna, som ger mig kraft och livslust med det hon förmedlat till eftervärlden med text och bild. Jag beundrar henne mycket och har inspirerats att också skriva dagbok och arbeta med bild.

Min senaste bok heter ”Dagar att minnas” och är tryckt i 200 exemplar – för att ge till släkt och vänner. I boken finns också vår stora familjefest i Skärsätra med – redan nu år 2017 är den stora samlingsbilden intressant att studera.

Med åren blir man mer och mer eftertänksam – jag frågar mig då och då – vart tog min pappa Ljungströms släkt vägen? För det är ju så (eller var) att när en kvinna gifte sig gav hon upp sitt flicknamn och tog med glädje emot sin makes efternamn. Jag blev fru Grimlund. Så var det bra med det!

Ändå har jag några minnen från min barndom som dyker upp då och då. Min farfar var Fredrik Ljngström, uppfinnare och far till tio barn i två kullar. Han fick fem barn med min farmor Elisabeth som dog i barnsäng, och fem barn med Signe som var pianist och förförde honom med musik.

Jag var farfar Fredriks första barnbarn. Min mamma Tyra har berättat att farfar alltid beställde fram en spenatsoppa till bordet och förväntade sig att den lilla babyn Inger skulle uppskatta både materialet och färgen genom att låta de små händerna undersöka soppan, utan och innan.

Ett av farfars rättesnören var ”Lite dårskap måste vi ha”. Det gällde både arbetslivet och hemma.

Så träffades vi igen, några av mina kusiner med respektive. Jag kände starkt att det var dags att återuppliva farfars Fredriks tankegångar och bjöd på grönkålssoppa till de tretton gästerna jag hade lyckats skrapa ihop. Därefter serverades Brittas tårta för att hedra min bortgångna kusin Britta.

Från min kusin Lars Ljungström i Dalarna hade jag fått ett antal foton från förr som jag lät trycka upp i A4-format. En av bilderna var från farfar Fredriks 70-årsdag på Villa Ljungströmshof i Brevik. Ni kan tro det blev diskussioner om vem som var vem och själv minns jag att jag köpte mina första nylonstrumpor att snobba med till festen. Jag var femton år och stumporna kostade 30 kronor. En svindlande summa på den tiden.

För några dagar sedan var jag på födelsedagskalas igen. Ett av mina barnbarnsbarn fyllde 9 år. Hans namn är Assar Grimlund, en trevlig grabb som farfar Fredrik skulle vara stolt över.

Assar, 9 år. Foto: Inger GrimlundAssar, 9 år. Foto: Inger Grimlund

I högen av födelsedagspresenter låg många böcker och överst två dagböcker, färdiga att fyllas med upplevelser. Jag ser fram mot att få kika i böckerna nästa år, då han fyller 10. Om de inte är hemliga förstås!

Text: Inger Grimlund

Ljungströmshov ritades av Ferdinand Broberg och Bror Almqvist. Bilden från 2014. Foto: Inger GrimlundLjungströmshov ritades av Ferdinand Broberg och Bror Almqvist. Bilden från 2014. Foto: Inger Grimlund

Dela Inger Grimlund: Dagbok nu – och då

Kommentarer

Elsa-Karin Boestad-Nilsson 2017-01-14 21:17

Kära Inger
Du var 11 år, yngsta flickan i min scoutpatrull omkring 1940. Jag hade en anknytning till: Min pappa Gustav Boestad, f 1899, arbetade 1921 - 1943 på din farfar Fredrik Ljungströms företag AB Ljungströms Ångturbin. För honom och många andra yngre ingenjörer var din farfar en stor förebild. Som matskribent och med matlagningskurser för barn har du själv blivit ett känt namn. Det var trevligt att läsa din familjeberättelse.
Hjärtliga hälsningar från Elsa-Karin

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google