Väder Lidingö

Lidingö tisdag 20 april 2021 v. 16

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Inger Grimlund: Driv restaurang för en kväll

tisdag 15 mars 2016 23:39

Nu i vårens tid är det många födelsedagar som ska firas i familjen. Jag brukar kolla i almanackan då och då om det är någon som fyller år de närmaste dagarna. Och visst var det så! Kurt den 8:e mars och strax därpå Peter den 19:e mars.

De här två killarna är mina svärsöner som alltid stöttar mig i vått och torrt.

Vad ska jag hitta på för trevlighet som födelsedagspresent? Svaret kom från Roligare Vardag! Kan det bli bättre – just den 8:de inbjöds vi till ”en oförglömlig kväll” på restaurang Firren. Samma dag var det också den Internationella kvinnodagen.

”Driv restaurang för en kväll” var uppropet som Katarina Palmstierna sänt ut till de matroade personer som hon lärt känna genom sina matlagningskurser.
– Perfekt, tänkte jag och involverade mina döttrar i idén att bjuda svärsönerna på en oförglömlig upplevelse på Firren.

Naturligtvis skulle det vara hemligt – att de under kvällen skulle jobba som kock, servitör och hovmästare! Alltså, enöverraskning av unikt slag.

Mina döttrar var med på noterna och berättade för respektive man att jag, Inger Grimlund, ville bjuda mina svärsöner på en tidig middag i lugn och ro. Annars brukar ju våra familjemiddagar vara rätt livliga så det kunde vara trevligt med mer enskildhet.

Katarina Palmstierna (t.v.) delar ut diplom till brigaden. Foto: Inger GrimlundKatarina Palmstierna (t.v.) delar ut diplom till brigaden. Foto: Inger Grimlund

Hur de nu uppfattade det hela vet jag inte, men det blev verkligen en överraskning. De anlände till Firrens entré prick klockan fem och där stod Katarina och välkomnade dem med köksförkläde och namnlapp att sätta på tröjan.

I köket tog Urban Standar och David Busch hand om de lätt förvirrade nyanlända – de ingick nu i ett team på tio personer som tillsammans skulle se till att gästerna blev nöjda och mätta.

Pris för matgäster 275 kr och då bjöds en trerättersmiddag av bästa slag:
Förrätter: Ostronsoppa med oststänger eller råraka med löjrom och Skagernröra.
Varmrätter: Pocherad torskrygg med rödvinssky eller stekt gös på Jämtlandsvis
Desserter: Gratinerad fruktsallad eller chokladfondant.
Dricka: vatten – eller ett glas öl/vin för 50 – 70 kronor.

“För att kunna genomföra detta behöver vi givetvis gäster”, stod det i informationsbladet där Katarina rekommenderade att varje kock skulle bereda plats för fyra vänner vid borden. Tiden för kroggästerna var 19.00. Alltså hade våra gästarbetare två timmar på sig att få färdig måltiden, duka borden och lära sig att ta beställningar, både på mat och dryck.

Tufft jobb! Visst – det var det som var meningen, säger Katarina, att visa hur verkligheten ser ut bakom kulisserna på en restaurang.

Det blev fullbokat på Firren fast det var en vanlig tisdagskväll. Jag bjöd min familj med fyra förväntansfulla tjejer (det var ju Internationella Kvinnodagen också) som fick uppleva pappa Kurt som dessertmakare och en något tillbakadragen servitör medan Peters glada skara av vänner med Annica i högsätet till sin förvåning upptäckte att Peter passade perfekt i sin roll som både souschef och hovmästare.

– Det kändes riktigt bra, meddelar mig Peter dagen efter. Det var kul att fila på upplägget, lite stressande kanske, all mat skulle ut på en gång. Men det var god stämning i köket där Urban och David lärde oss hur organisationen i ett krogkök fungerar. Det var också kul att få ett diplom med hem, som bevis på att man hängt med i svängarna.

Peter Bäckstam och Kurt Åkermark prövar lyckan som servitörer på Firren. Foto: Inger GrimlundPeter Bäckstam och Kurt Åkermark prövar lyckan som servitörer på Firren. Foto: Inger Grimlund

Kvällen avslutades med torsk, skirat smör och pepparrot för Peter och brigaden i köket, medan en något jäktad Kurt föredrog att få en matlåda att ta med till jobbet dagen därpå.

Hur som helst – en oförglömlig upplevelse, intygar både Kurt och Peter. Bravo! Det var just det jag ville ge dem i födelsedagspresent.

Tack Firren och Roligare Vardag för en minnesvärd kväll, säger Inger Grimlund med familj och vänner.

Text: Inger Grimlund

Dela Inger Grimlund: Driv restaurang för en kväll

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google