Väder Lidingö

Lidingö tisdag 27 september 2022 v. 39

Senaste kommentaren - Se fler

Jako Bakovic 16 aug 16:37 om Lidingöpartiets valsedel klar

Inger Grimlund: Dubbel nattorientering

onsdag 21 december 2016 00:01

Inger Grimlund, som ibland skriver om mat på Lidingösidan, har sett en pjäs på Stadsteatern mitt i huvudstaden, en pjäs som krävde pannlampa. Efter en nattorientering på scenen blev det en geografisk motsvarighet, i Skärsätra. Allt avslutades med barnpizza.

Jag har några konstintresserade väninnor som följer med i det mångfasetterade kulturutbudet. Bland annat vad Stadsteatern bjuder på. Så fick jag chansen att följa med Berit till "Nattorienterarna" på Lilla Scenen. Valet av pjäs var enkelt – de två skådespelerskorna var i vår egen ålder mellan åttiosex och nittiotvå så nog skulle vi hänga med i dialogen mellan Yvonne Lombard och Meta Velander. Pjäsen är skriven av Kristina Lugn men namnet ”Nattorienterarna” gjorde oss lite nyfikna. Vad skulle pjäsen handla om?

Både Berit och jag hör dåligt varför vi tacksamt fick låna hörlurar av teaterns värdinna som också ledsagade oss till våra platser – rad 12 i mitten. Bättre bänkplatser kunde vi inte fått, det var bara det att vi naturligtvis kom sist, linkande med våra käppar och för att komma på plats var ett tiotal personer tvungna att resa sig för att vi skulle komma fram.

Men, som sagt, alla var vänliga och hjälpsamma så allt gick bra. Lite trångt blev det kanske med jackor, väskor och käppar på golvet, men det gick.

Meta Velander och Yvonne Lombard i "Nattorienterarna" av Kristina Lugn. Foto: Petra HellbergMeta Velander och Yvonne Lombard i "Nattorienterarna" av Kristina Lugn. Foto: Petra Hellberg

Mörkret sänkte sig över publiken och på scenen flimrade ljusskenet från två huvudlampor. Nu tog dialogen tog sin början och det var dags för oss att ta på hörlurarna.

Det var natt och de två, Bricken och Vera sitter med en karta framför sig för att klura ut var de är – egentligen. Att livet är ett katastrofområde – därom är både överens. Skulle Vera bli besviken om Bricken dog och skulle Vera då förstå varför Bricken inte svarade i telefonen?

Frågorna är många och vi försöker hänga med så gott det går men måste erkänna att det inte är så lätt. Så ser jag hur Berit nickar till och faller i sömn – bara hon inte är död! Tänker jag dramatiskt och puttar på henne så hon vaknar. Skönt! Det var inte värre än en tupplur. Pjäsen varar en timme under vilken de två Nattorienterarnas repliker hakar i varandra och ger publiken mycket att fundera över.

Stående applåder för Vera och Bricken – med ålderns rätt hade de bjudit på scenkonst av unikt slag. Bravo!

Vi i bänkarna packar ihop våra tillhörigheter, Berits väska hittades till slut under grannens stol och portnycklarna som hade trillat ur min ficka kom till rätta. Så masar vi oss ut i foajén, lämnar tillbaka hörlurarna och beställer Färdtjänst för hemfärd. Kommer om 30 minuter.

Vi får hjälp att komma till ett väntrum vid sceningången dit även Färdtjänst skulle anlända. Så kommer en taxi men nej – inte Grimlund. Det var Meta Velanders beställda taxi (kanske Färdtjänst?). Och innan hon kliver in i bilen hälsar jag och tackar för underhållningen. Dessutom, kära Meta, har vi träffats för länge sedan, när vi satt och väntade på våra döttrar - din Annika och min Annica - som övade tåspetsdans på Blåsipporna. Kommer du ihåg? Meta skakar på huvudet – nej det minns jag inte!

Jag blev nästan glad över svaret – hon är alltså ingen övermänniska utan kanske som du och jag. Glömsk.

Jag vet inte om Färdtjänsten också är glömsk, vi vilket fall som helst kom aldrig bilen, vi tog en taxi hem till mig i Torsvik. Där bytte vi till min lila röda Mini och fortsatte färden till Skärsätra där vi inhandlade ett par barnpizzor på Cleopatra. Medan Berit tog sig in genom sin ports hemlighetsfulla reglage parkerade jag i mörkret - sedan var det nattorientering på isig bana innan jag kom fram till målet, port 22.

Jag vet inte om kvällen varit för spännande och tuff – i vilket fall som helst visade det sig att Berit fått klåda över hela kroppen. Röda utslag på armar, rygg, mage! Vad göra?

Kanske Sjukupplysningen kunde ge besked. Syster Maj-Britt föreslår ambulans till Danderyd Men Berit säger bestämt – Nej. Orkar inte! Vet av erfarenhet hur det är där en söndagskväll…

Rena rama teatern!

Text: Inger Grimlund

Dela Inger Grimlund: Dubbel nattorientering

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google