Väder Lidingö

Lidingö måndag 6 december 2021 v. 49

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

"Måltidens Dag" firas med en rotsakssoppa

onsdag 11 oktober 2017 09:37

Inger Grimlund, Lidingösidans matskribent, önskar att alla gör en god soppa till den årliga festen Måltidens Dag som firas nästa torsdag. Receptet på soppan finns längst ned i artikeln.

Genom åren har firandet av Måltidens Dag blivit en nationell manifestation för mat och måltid. Föreningen "Låt Måltiden Blomma" och "Måltidsakademien" har arbetat med idén i nitton år – många stora och roliga arrangemang såg dagens ljus under de åren. I dag hoppas vi att Måltidens Dag den 19 oktober ska ge oss alla glädje och upplevelser.

Det kan handla om en oväntad upplevelse i skolmatsalen, en lustfylld sopplunch på företaget, en vardagsförgyllande måltid på äldreboendet, en inspirerande föreläsning kring mat och hälsa och/eller ett arrangemang där skolorna tävlar om bästa sopplunchen.

År 1999 samlade vi alla hemkunskapslärare i Lidingö till möte på Millesgården. Det året var premiär för nya konsthallen under ledning av Staffan Carlén. Hallens form inspirerade verkligen till dukade bord och allt annat som skulle höra till Måltidens Dag.

Tre ”ingredienser” skulle vara med i temat man valt: 1. En soppa. 2. Dukning. 3. Gästerna runt bordet.

Fem skolor ställde upp, därtill Hembygdsföreningen och Millesgården själv. Som det där extra stresset fick vi ett par dagar före Måltidens Dag ett samtal från Carlén att tyvärr kunde vi inte få vara i Konsthallen då utställningen där inte var nerpackad på grund av förseningar...

Vad göra? Jag frågade om vi istället kunde få vara i själva Konstnärshemmet... Javisst – det var inga problem!

Så löstes det problemet, här dukade skolorna det upp sina bidrag i de olika rummen tema Hav, Främmande land, Blommor och Musik. Det blev hur underbart vackert som helst och sopporna smakade härligt.

Ja, detta är härliga minnen och kanske, kanske kan ni nappa på idéerna både i skolan och hemma. Jag skickar med ett recept på höstsoppa till kockarna på Hiertagården som de kan ta hand om och bjuda sina gäster på. Ni vet, en torsdag – veckan soppdag nu och för all tid! Alltså: Måltidens Dag firas alltid tredje torsdagen i oktober – i år den 19:de.

Årets måltidsdagssoppa, toppad med bacon. Foto: Inger GrimlundÅrets måltidsdagssoppa, toppad med bacon. Foto: Inger Grimlund


MÅLTIDENS DAGS-SOPPA
Rotsakssoppa
Enkel, billig och nyttig – bättre kan en soppa inte vara!
Du behöver följande ingredienser:
1 gul lök
4 potatisar
3 morötter
1 palsternacka
200 g rotselleri
1- 2 msk smör
1 msk rapsolja
1 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl crème fraiche
½ dl hackad persilja
salt och svartpeppar efter smak

Skala lök och rotfrukter. Skär allt i små tärningar.
Hetta upp smör och olja i en gryta. Lägg i lök och rotfrukter och låt all fräsa under omrörning tills det doftar härligt. Lös upp buljongtärningarna i en liter varmt vatten. Häll buljongen över rotfrukterna och låt dem koka mjuka. Mixa soppan slät med stavmixer. Rör ner crème fraiche och persilja och låt soppan sakta koka upp. Smaka av med salt och peppar från kvarnen. Skulle soppan vara för tjock är det enkelt att späda den med lite vatten. Soppan kan serveras med knaperstekt bacon på toppen. Ett gott brytbröd att doppa i soppan är också trevligt.

Text: Inger Grimlund

Dela "Måltidens Dag" firas med en rotsakssoppa

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google