Väder Lidingö

Lidingö tisdag 20 april 2021 v. 16

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Inger Grimlund: Hur får man tillbaka matlusten?

söndag 1 maj 2016 23:34

Lidingösidans matskribent Inger Grimlund talade i veckan, på ett välbesökt möte i Ansgarskyrkan, om matlust. Hur gör man för att få matlusten tillbaka efter att t.ex. ha legat på sjukhus ett tag? Även matlegenden Björn Halling var med och han tyckte att vi accepterar alldeles för låg kvalitet på den mat vi köper.

Inger Grimlund talade i Ansgarskyrkan.Inger Grimlund talade i Ansgarskyrkan.

Matlust, vad är det?
När får du matlust?
Har du tappat matlusten någon gång?
Hur får man tillbaka matlusten?

Det talas mycket om maten inom vården. På gott och ont. De fyra frågorna besvaras på olika sätt och man undrar - hur är det egentligen?

Jag vill börja med att minnas Gunila Klosterborgs referat av sjukhusmaten på Danderyd, geriatriska avdelningen 37. Gunila var vår stjärna på Hiertagården. Idérik, historiskt kunnig och lidingöbo sedan många år. Hennes hälsa var vacklande, hosta och andningssvårigheter gjorde att hon då och då togs in på sjukhus för vård.

Vi blev alltid glada när Gunila återvände till Hiertagården – och naturligtvis var vi nyfikna på hur hon upplevt sin vistelse där.
- Jag trivdes så bra – det var rena pensionatet.

Och så kom berättelsen om måltiderna; de lade upp var sak för sig på tallrikarna, det var så inbjudande, det är oerhört viktigt. Laxen från Haparanda serverades estetiskt på en grön tallrik, så vackert! Personalen var från femton olika nationer, från undersköterska till läkare.

"Den som skrev ut mig var en kvinna från Irak. En leg. läkare kom från Kongo, han var kolsvart, glad med fylliga läppar - när han gick så dansade han fram! Från Iran kom en annan ståtlig skötare med kolsvart skägg – är det självaste imamen, frågade jag och han log.

Kongo, Tunisien, Palestina, Polen, Frankrike, Chile – alla länder var representerade och samarbetet gick bra, så långt jag kunde se!

En städerska hade huvudduk med landstingets symbol broderad på baksidan och min enda protest var att golven tvättades dåligt, med skiten in i hörnen.

Så kördes jag i rullstol till en mindre avdelning där jag trivdes så bra att jag inte ville åka hem! Frukost serverades efter mina önskemål: A-fil, drottningsylt, müssli. Smör, leverpastej och ost med tomatskiva på knäckebröd.

Sedan var det två fulla måltider med lunch och middag som inleddes med en liten förrätt, varmrätt och dessert. Maten kom fram till bordet, serverad av en mörk, stilig man från Kurdistan. Det var rena rama teaterföreställningen – med kaffe på maten! 8 – 20 var det besökstid och alla som kom blev bjudna, en klok policy.”

Så långt den fantastiska Gunilas berättelse. Nu finns hon inte längre bland oss.

Helt klart är att min kära väninna var i goda händer på Danderyd. Själv har jag upplevt motsatsen. Jag tappade helt matlusten just på Danderyd avdelning 31, sal 7, hus 42. Efter ett par dagar flyttades jag efter min höftoperation till Furuhöjdens sjukhem, men där var det inte mycket bättre – när jag ser på den här tiden måste jag konstatera att mitt humör förmodligen var i botten och att där inte fanns den mänskliga kontakt som Gunila lyckats framkalla.

Jag hade helt enkelt tråkigt. All lust var som bortblåst.

Till min glädje kom lusten tillbaka dagen efter det jag kommit hem till Hiertagården igen. Det var vid lunch. Jag minns det så väl – mitt barnbarn Nova kom på besök. Vad skulle vi äta till lunch? Det fanns inte mycket att välja på men en gröt skulle vi ändå kunna fixa.

Nova tog på sig ansvaret. Jag lovar er – det var den godaste havregrynsgröt jag ätit i hela mitt liv. Till gröten fanns lite äppelmos i kylen, grön mjölk och så tog vi fram sockerskålen om det skulle behövs. Det blev en av mitt livs godaste måltider. Jag hade fått matlusten tillbaka.

Björn Halling: Var kräsen när du väljer råvaror till din mat.Björn Halling: Var kräsen när du väljer råvaror till din mat.

Björn Halling betonade att man ska vårda sin matlust, fast det kanske inte alltid är så lätt.
- Idag kan korvfabrikanterna inte göra korv, och de bra äggen får man verkligen leta efter - de skiftar ju i pris från två kronor per styck upp till fyraochfemtio. Potatis ska odlas på olika marker hela tiden för att bli bra. Nu låter man istället potatis växa på samma mark varje år. Det påverkar både smak och kvalitet. Jag odlar nu själv lite potatis.

- Strömming är en raritet, som man ska rensa själv. Det ska vara ögon på den strömming jag köper, alltså ha huvudet kvar. De maskinrensade fiskarna är nästan helt smaklösa.

- Jagandet efter bra råvaror är både skojigt och intressant, och de bra varor man hittar behöver inte vara dyra. För, man ska vara mån om det man stoppar i sig. Det är roligt att vara kräsen när det gäller bra råvaror. Då blir man inte besviken när man äter.

Från "Smaka på Stockholm":
Björn Halling, en av landets verkliga kocklegendarer, började sin karriär i restaurangbranschen redan 1949. I hans utbildning ingick praktik på restauranger i Sverige och Frankrike samt kurser på Cornell University. Björn har bland annat varit verksam i köken på Stallmästaregården, Operakällaren och Hotel Foresta. Vidare kan ha se tillbaka på rollen som krögare på Gutekällaren i Visby och på den klassiska restaurang Pelikan i Stockholm.

1985 grundade han tillsammans med Örjan Klein, Frank Hollingworth och Åke Håkansson, Restaurangakademien i Stockholm. 1967 var han ordförande i Svenska Kockars Förening, samt president i Nordisk Kökschefsfederation. Hans finns med i SHR:s Hall of Fame, och är medlem i föreningen Werners Vänner efter att år 1995 ha hedrats med priset Årets Werner.

1964, 1968 och 1972 hämtade han hem guldmedaljer i Mat-OS. 1963 Björn grundlade Björn Halling Sandahl Foundation. Under 12 år var han med och komponerade av Nobelmenyn. 1998 och 1999 fanns han med bland kockar som tävlade för att stå som skapare av Årets Nationalrätt. Numera är han hedersrektor för Restaurangakademien i Stockholm.

Fullsatt.Fullsatt.

Dela Inger Grimlund: Hur får man tillbaka matlusten?

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google