Väder Lidingö

Lidingö tisdag 27 september 2022 v. 39

Senaste kommentaren - Se fler

Jako Bakovic 16 aug 16:37 om Lidingöpartiets valsedel klar

Inger Grimlund: Hur gör man, egentligen?

tisdag 15 november 2016 18:26

Inger Grimlund skriver ofta om mat på Lidingösidan, men idag har hon halkat in på detta med snön, som nästan däckat henne. Blir regnet räddningen?

– Ja, det kan man verkligen fråga sig så här i vintertid när vi sitter fast i snön. Vilken kalabalik! Men samhället måste ju ändå fungera – det gör det nu inte. För vem kunde gardera sig mot himlens snöfall som ramlar ner över oss.

Bilar slirar, vinterdäcken på? Jaså inte.
– Då ska du inte ut och köra, absolut inte, säger den kloke grannen som bytte däck i god tid, ungefär när sommartid blev vintertid.

Det finns ju transporter som är viktiga; ambulanser, bussar, tåg och tunnelbana måste kunna ta sig fram med alla aktiva arbetare och skolbarn m.fl. Historierna om bilar som sitter fast i snödrivorna är många. För oss äldre och handikappade är hemtjänsten viktig – den flitiga personalen gör att vårt dagliga liv fungerar rätt bra. Men hur skulle de ta sig fram i snövädret, tjänstebilarna jag sett är för det mesta små och ser kraftlösa ut.

Min väntan på Rita från Svanens hemtjänst blev kanske lite längre än vanligt, men så kom hon med snöiga skor och snöglitter i håret.
– Bravo! Men hur fixade du att ta dig hit i snöovädret?

Att det varit ett äventyr, förstod jag på Ritas svar. Bilarna på vägarna hade glidit hit och dit, bussarna stod still och den tunga lastbilstrafiken var livsfarligt på glid i backarna. Men det gick bra ändå.

– Hur då? undrade jag och fick till svar att det hela hade ordnat sig tack vare att hennes 20-årige son haft tid att följa med tillsammans med en rejäl snöskovel som knappt hade fått plats i baksätet. När det blev stopp i snöhögarna hoppade han ut och gjorde vägen fri så mycket att Rita sakta och försiktigt kunde gasa på genom hindren. På det viset hade hon klarat av att ta hand om kunderna.

I nöden prövas vännen, är ett gammalt ordspråk – att vännen i det här fallet var hennes son Vitali ger jag en applåd. Historien är inte slut än – för under tiden Rita utförde de dagliga sysslorna i min lägenhet så skottade grabben undan snön vid min bil på parkeringen. Men hur gör man med snön, den ska ju bort – men hur?

Det problemet brottas vi med fortfarande och min bilgranne lär inte heller ha löst ekvationen så snöhögen går från den ena till den andra. Snart är det min tur men utan hjälp av Vitali. Hoppas snön regnat bort tills i morgon, då jag har fått tid för däckbyte i Hersby.

Text: Inger Grimlund

Dela Inger Grimlund: Hur gör man, egentligen?

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google