Väder Lidingö

Lidingö måndag 20 september 2021 v. 38

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Inger Grimlund: Jazz, mat, mys och sång på Kennys

söndag 28 februari 2016 00:01

Vi har varit mer eller mindre inlåsta under veckan som gått. Hissen repareras – det tar tre veckor för att den ska bli klar för transport av oss äldre här på Hiertagården. Först tänkte jag fly från min lilla lägenhet. Hur ska jag med min opererade höft orka ta mig ner och upp alla trapporna, men så, av en händelse, upptäckte jag att jag bara har två trappor att avancera istället för, vad jag trodde, tre trappor!

Det är alltså så att man trycker på 3:an när man åker hiss men i verkligheten är det två trappor från entrén till min lägenhet. Hurra! Två trappor, det ska jag nog klara.

Och visst – det gör jag med en viss möda men det är klart, jag går inte ut i onödan och planerar dessutom varje utfärd noga. Vad ska jag ha med mig? Bilnycklar, pengar, mobiltelefon och så vidare.

Ändå tog jag språnget ut i verkligheten en onsdag runt klockan 18. Det var min utflykt nummer 2. Den dagen.

Vad som lockade var en liten notis i DN – Jazz på Kennys restaurang i Lidingö Stadshus kl 19- 21. Musik är bästa medicinen många gånger, så jag packade min nya axelremsväska med nödvändigheter och hasade mig ner till rollatorn för vidare färd till min lilla bil.

Allt gick väl, parkeringsplats fanns, en mycket vänlig hovmästare hälsade mig välkommen och frågade lite förvånad.
– Är damen ensam? Har ni beställt bord?
Ja, damen var ensam och hade inte beställt bord.
– Varsågod och slå er ner där det passar – och det passade vid ett bord för fyra, så nära estraden man kunde komma för att se och höra riktigt bra.

Hot Jazz Group var namnet på musikanterna, sex äldre gentlemän som just hade slutat sin måltid vid bordet bredvid. En av killarna i orkestern kände jag genast igen. Det var Björn Holmsten i Absolut Jazz som ett flertal söndagar har spelat på restaurang Cleopatra i Skärsätra. Nya bekanta var Anders von Sydow, gitarr, Fred Cederroth, bas, Tor Holmberg, banjo, Bob Mc Allister, trombon och Ola Paulsson, trumpet.

Hasse Hagström till vänster med mikrofonen i hand och delar av Hot Jazz Group. Foto: Inger GrimlundHasse Hagström till vänster med mikrofonen i hand och delar av Hot Jazz Group. Foto: Inger Grimlund

Doften från köket satte i gång lusten efter något gott på tallriken. Överst på Jazzmenyn stod Friterad scampi med sötsur sås. Och så fick det bli, en rejäl portion scampi med ris därtill och sötsur sås.

Just när orkestern hade samlats på den lilla estraden framför köket kommer en ståtlig herre med rollator och frågar om han får sitt vid mitt bord.
– Mer än gärna! Härligt med sällskap, det är ju därför man vill ut på stan då och då.

"En rejäl portion scampi med ris därtill och sötsur sås". Foto: Inger Grimlund"En rejäl portion scampi med ris därtill och sötsur sås". Foto: Inger Grimlund

Det visar sig att Hasse Hagström, så var hans namn, är mycket välkänd i jazzkretsar så det blir morsning-korsning med grabbarna på scenen. Så drar första låten igång ”On the sunny side of the street” och döm om min förvåning när Hasse får mikrofonen och blir vokalist i en fart. Vilken röst, den hade den äkta tonen – ett urläte som hängde med i rytmen från Hot Jazz Group.

Jag får veta att Hasse en gång var gitarrist. Nu klarar inte händerna av det jobbet, däremot kan han sjunga och med sin lite hesa stämma ger han ”All of me” en extra dimension. Bara för några år sedan spelade Hasse med i PRO Kvartetten med två dragspel, fiol och gitarr.
– Det var då det!

I pausen kommer trumpetaren Ola Paulsson fram till vårt bord. De har mycket att prata om och kända namn från jazzens barndom fladdrar förbi i minnet. Hasse berättar också att han har en iPad och med den kan han få fram precis vilken musik han vill.

Vårt bord får ännu ett besök, Berit Jansson, Hasses dotter har med sig sin telefon som inspelningsapparat. Nu är det dags igen för Hasse att beträda scenen. Där sitter han lite nonchalant på sin rollator och viftar lite med mikrofonen – så vad väntar vi på? Tuta och kör, kära Björn!

Nu blev det ”You miss New Orleans”, kamerorna går på för fullt och lite dans blir det också på det stora blanka golvet. De japanska lyktorna darrar i takt medan ”Memorys of you” får oss alla att bli lite sentimentala.

Hasse Hagström tog en paus från sången och berättade om gamla jazz-bekanta. Foto: Inger GrimlundHasse Hagström tog en paus från sången och berättade om gamla jazz-bekanta. Foto: Inger Grimlund

Så slutar kvällen med ”cheek to cheek” innan Berit kör pappa Hasse till Baggeby medan jag har två trappor att klättra uppför innan jag är hemma. Det gick, det gick BRA.

Det blev en rolig afton och visst måste vi träffas igen! Kanske på Cleopatra där Absolut Jazz spelar på söndag. Hoppas det. Jag har i alla fall bokat bord.

Text: Inger Grimlund

Dela Inger Grimlund: Jazz, mat, mys och sång på Kennys

Kommentarer

Birgitta Hartler 2016-07-12 20:58

Tack Inger. Trevligt och inspirerande! Birgitta

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google