Väder Lidingö

Lidingö tisdag 27 september 2022 v. 39

Senaste kommentaren - Se fler

Jako Bakovic 16 aug 16:37 om Lidingöpartiets valsedel klar

Inger Grimlund: Jullunch på Storholmen

måndag 28 november 2016 17:18

Nu nalkas den högtidsstund då alla matkrönikörer får chansen att skriva om julbordets olika sorter, inte bara de åtta sillarnas inläggningar utan även om revbensspjällen, Jansson, korv och hela vägen till godisbordet. Lidingösidans Inger Grimlund smörjde kråset ute på Storholmen och här är hennes goda rapport.

Vilken härlig start på julen! Jag sitter på en bänk i solen med havets glitter i mina ögon. Ja, kära vänner, så här kan det också vara i novembers slutskede när den överraskande snön smält bort. Efter en snabb båttur från Mor Annas Brygga steg vi i land på Storholmen, hitlockade av Lidingö Hembygdsförenings notis i HembygdsNytt.

JULBORD!
Mor Anna har dukat upp. Redan! På Storholmen!
– Var ligger Storholmen?
– Och hur kommer man till Mor Annas Brygga?
– Och vem är Mor Anna egentligen?

Sjötaxi är ett enkelt sätt att nå Sjökrogen. Färden över tar bara några minuter. Foto: Inger GrimlundSjötaxi är ett enkelt sätt att nå Sjökrogen. Färden över tar bara några minuter. Foto: Inger Grimlund

Kartan gav svar – kör Trolldalsvägen till Mor Annas brygga. Där hämtar Sjötaxi lunchgästerna och efter några härliga minuter till sjöss är man framme vid Storholmens Sjökrog.
– Vem Mor Anna är vet vi inte – istället kan vi berätta att ägaren och krögaren här heter Annika Olin. Hon är en av Storholmens fasta boende och har drivit Sjökrogen i tre år. Sommar som vinter.

Vi är trettio gäster som samlas på verandan efter en promenad på ön. Det fornstora slottet förfaller men här byggs också mysiga stabila hus för framtiden. År 2005 köpte en herre som heter Nils Andersson slottet, tänkt var att stycka av och sälja tomter, men se, det fick han inte för Lidingö stad.

När det gäller Sjökrogen stod lokalerna tomma ett helt år innan de räddades av den matglada och kunniga Annika Olin.

Och där är vi nu, dörren öppnas och vi känner doften av glögg strömma emot oss. Bättre kan det inte vara, dessutom fick jag en härlig alkoholfri glögg gjord på min favoritdryck, äppelmust från Lidingö musteri.

Jana Jekimova och krögaren Annika Olin serverar glögg - både med alkohol och utan. Foto: Inger GrimlundJana Jekimova och krögaren Annika Olin serverar glögg - både med alkohol och utan. Foto: Inger Grimlund

SJÖKROGENS MUSTIGA VITA GLÖGG
1 liter äppelmust
2 kanelstänger
1 msk kardemummakärnor
1 bit färsk ingefära
honung efter smak
Värm äppelmusten med kryddorna och låt sedan stå och svalna några timmar (eller mer) Sila av kryddorna och värm glöggen igen och smaka av den med honung. Servera i små glögglas.

När glöggen var urdrucken var det dags att se sig om efter en plats att sitta på, kanske nära buffén eller med utsikt över sjön. Långborden blev snabbt ockuperade men jag spanade in ett par som satt vid ett bord för fyra. Blev vänligen erbjuden att slå mig ner – Inger Nilsson och Jüri Tuks var nu mina bordsvänner och alla tre var vi lidingöbor. Så bra – då har man alltid något att tala om…

Ta inte för mycket på tallriken - gå fler gånger i stället! Ett gott råd som är svårt att hålla. Foto: Teddy WidstrandTa inte för mycket på tallriken - gå fler gånger i stället! Ett gott råd som är svårt att hålla. Foto: Teddy Widstrand Matfoto: Teddy WidstrandMatfoto: Teddy Widstrand

Och visst blev det matprat! Medan vi mumsade julbordets klassiker; allt från åtta sorters sill, ättiksströmming, tre olika laxar, paté och rödbetssallad dök minnen upp i mitt sällskap och jag fick mig till livs goda inblickar i hur ett hushåll kan vara när två drivande föräldrar tar tag i julgrisen och höstens lamm. Redan i september åker Jüri och Inger till Åby Gård och inhandlar en halv gris och ett lamm. De berättade sakkunnigt om styckning och rökning av sidköttet medan julskinkan på så där sex kilo delas upp i lämpliga bitar som sedan saltas och prepareras enligt traditionen.

– Att skinkan blir grå utan kemikalier gör inte så mycket, säger Jüri som är uppväxt i Estland där man faktiskt är mer ”naturnära” än vi i Sverige.

Enligt Tore Wretmans julbordinstruktioner ska det ta sju rundor innan man utforskat julbordets alla godsaker. Och man ska inte ta för mycket mat på tallriken, då är risken stor att man inte orkar äta upp allt och svinnet blir stort.

Alltså – lägg inte upp så mycket som på bilden. Det återstår ju minst fem rundor och hur skulle jag orka med allt det goda?

Men, kära vänner – det gick bra. Julskinkan, köttbullarna, korven, revbensspjällen, brunkålen var runda två och sedan förenade sig edamerosten, pepparkakorna i vårt samtal.

Nu fladdrar ljusen i draget från de stora fönstren ut mot det blåa vattnet medan solen färgsätter Bogesundslandet på andra sidan. Vid 15-tiden sjunker dagsljuset så pass att lyktorna på el- ledningen i manshöjd runt restaurangen börjar få färg och lysa när vi går ombord på Storholmens Taxi för hemfärd till Mor Annas Brygga.

Tack Annika Olin för maten – den var gudagod! Och tack Jüri och Inger för skjutsen!

Text: Inger Grimlund

Dela Inger Grimlund: Jullunch på Storholmen

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google