Väder Lidingö

Lidingö tisdag 27 september 2022 v. 39

Senaste kommentaren - Se fler

Jako Bakovic 16 aug 16:37 om Lidingöpartiets valsedel klar

Inger Grimlund: Kul tur med ljudfader Gert

onsdag 23 november 2016 10:07

Musik kan också vara mat, men för öronen. Inger Grimlund, och många andra, hade under den nyss avslutade kulturveckan besök av Gert Palmcrantz, ljudfadern kallad, som spelade skivor och kåserade och spelade och kåserade och inspirerade. Här är Inger Grimlunds tack för ljudet.

Ibland hörs han direkt, ibland hörs han i Radio Lidingö. Är Gert Palmcrantz Sveriges ljudligaste? Foto: Inger GrimlundIbland hörs han direkt, ibland hörs han i Radio Lidingö. Är Gert Palmcrantz Sveriges ljudligaste? Foto: Inger Grimlund

Det har varit kulturvecka här på Lidingö och kulturen trängde ända in i Hiertagårdens allra heligaste – festvåningen en trappa upp i det gamla huset, där allt började.

Kulturen består den här kvällen av musik som framförs av ljudfadern själv – Gert Palmcrantz. Och så spännande historier han har att berätta för oss äldre. Att det första organet som bildades i våra kroppar var hörseln. Vi lyssnade då i mammas mage på Thore Ehrling och Tommy Dorsey beroende på vilken smak vår mamma hade på den tiden, runt 1950 eller så… Så när det lilla barnet sedan såg dagens ljus och låg i mammas famn log den lilla lyckligt när musiken drog i gång och Frank Sinatras härliga stämma tonade fram från 78-varvaren.

”I’ll nerver smile again” var visserligen en av favoritlåtarna men det var ändå musiken och takten som var det viktigaste! Och är det än i dag…

Ljudfadern måste själv ha haft musikaliska föräldrar. Hans känsla för varje instrumentalists färdighet är finslipad. Han hör mycket mer än vi andra, hans analys är stimulerande, tekniken kan jämföras med vinprovarens – han snurrar på skivan, drar in doften från tider som var och funderar lite på vilken jordmån som kunde ha varit grunden till ”I’ve got you under my skin”.

Det är härligt att höra Gert Palmcrantz småprata och filosofera mellan varven – lite eftertänksamt sitter han vid sin mixer och pillar lite på knapparna.

– I låten ”When I give you my heart” tog stråkarnas språk tag i tonåringens känslosvall, förmodar Gert, och visst känns vibbarna än i våra äldre kroppar.

– Hur skulle det gå för musiken om ungdomarna lade ifrån sig sina iPhones och istället lyssnade, funderade Gert medan han mixade fram en annan välkänd låt ”I’ve got you under my skin”.

Med en liten paus för drink, snacks och snack avslutades kvällen med de två viktigaste ingredienserna för en musikupplevelse enligt Ljudfadern – Kvinnor och kärlek.

Det blev ”Woman in love” som dokumenterade den saken och som magnifikt avslut ”You make me feel so young”.

Ja, käre Gert, du gjorde verkligen ditt bästa för att liva upp mig och visst skulle jag vilja kasta kryckan och dansa ut på parketten – men se, där är det stopp. Men lyssna och njuta av musik och minnen är en så länge stimulansen i mitt liv. Du bjöd på en kul tur i musikens underbara värld!

Tack ljudfader Gert!

Text: Inger Grimlund

Dela Inger Grimlund: Kul tur med ljudfader Gert

Kommentarer

Anders Odéen 2016-11-23 10:18

Instämmer med Inger till 100%. Tack Gert för dina inspirerande och intressanta kvällar på Galleri Fallera under den gångna kulturveckan. Vi är gärna lokal för fler liknande kvällar...

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google