tisdag 27 september 2016 00:01
Att äta en tisdagsmiddag i Ansgarskyrkan skriver Lidingösidans matskribent Inger Grimlund om idag. Varje tisdag, även i kväll, klockan 18 serveras en middagsbuffé dit alla är välkomna. Och efter maten blir det någon programpunkt, samtal, musik.
Att bli bjuden på middag är alltid lika trevligt. Här på Hiertagården har vi just den möjligheten att enkelt köpa en matbiljett extra och invitera någon av våra trivsamma vänner på middag. Sylva Levin är en av dem som brukar uppskatta att slå sig ner i vår gemenskap.
– Vad får vi till middag?
Den frågan ligger i luften och visst kan vi svara våra vänner, det är nämligen så att varje vecka får vi i god tid en information om veckans alla middagsdelikatesser.
Den som skriver ut det hela har också gått i den högre gourmetskolan och kan vokabulären till fulländning. Vad sägs om ”Chicken á la King” eller rysk ”Borsjtj” blandat med ”Skomakarlåda” eller ”Fläsklägg med rotmos, ärter och senap”.
Se där en fullträff! Och varje måltid avrundas med en smaskig dessert – den ryska rödbetssoppan paras med pannkakor med sylt och grädde medan Chicken à la King har bärkompott med maränger och chokladsås som avslut.
– Tack int – bju igen! Så skojade min mamma till det när det var dags att tacka för maten. Det ligger mycket sanning bakom lustigheten också. Det var på så vis jag kom på middag till Ansgarskyrkan en tisdagskväll vid middagstid.
Kors i alla mina dagar!
Ibland vet man inte så mycket om sina bästa vänner. I det här fallet visade det sig att Sylvas inträde i Ansgarskyrkan gemenskap började med formgivning av kyrkans dramatiska kors, i samarbete med Lennart Rodhe. Sylvas son Pär är präst, så det finns en gudstro invävd i familjen, så att säga.
Nu träffades vi en solig kväll utanför kyrkan och kom i samspråk med pastor Sven-Gösta Holst i väntan på att middagsbuffén dukades fram i samlingssalen.
– Vi samlas varje tisdag till gemenskap vid matborden – det är ett sätt att visa sin kärlek – att bjuda på en måltid. Prislappen är femtio kronor – inte mer men vill du lägga till några kronor går det bra, mässade pastor Holst.
I köket är det full aktivitet. Pastor Sven-Gösta smakar av den puttrande köttgrytan som får godkänt.
– God sälta! Min tanke är att göra en bra matkyrka här på Odenvägen, säger Sven-Gösta med ett leende.
Ja, säkert skulle det sätta fart på församlingens tillväxt som för närvarande är lite långsam. Med hjälp av gänget vi träffade – både i kök och kyrka – torde det inte heller vara omöjligt.
Som dessert fick matgästerna en spännande resa till stjärnhimmelen med astronomen Björn Wennfors vid spakarna – det var en fotografisk berättelse av hög klass.
Lite mer jordnära tog oss pastor Sven-Gösta i egen hög person. Hans barndom har inte varit nådig, det kan vi intyga. Att han sedan kan ge missbrukare nytt mod att bryta förbannelsen, hoppas vi alla.
– Pröva med glödstekt salt sill! Det hjälper, lovar pastor Holst, och ber en bön om hjälp från ovan.
Text: Inger Grimlund
Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta
Annonser från Google