Väder Lidingö

Lidingö torsdag 6 augusti 2020 v. 32

Senaste kommentaren - Se fler

Anna Pellnäs 20 jul 14:53 om "Slottet" på Storholmen kan komma att rivas

Inger Grimlund: Om inte Rita fanns

onsdag 31 augusti 2016 11:12

Inger Grimlund, Lidingösidans matskribent, har trots att benen inte bär henne så bra, fått en räddare i nöden som kan ordna fram både lammnjurar och konserverad surkål. Läs om Rita, som ger Inger hopp om en roligare framtid.

- Inger, vill du har svart eller rött på dig i dag, frågar Rita. Foto: Inger Grimlund- Inger, vill du har svart eller rött på dig i dag, frågar Rita. Foto: Inger Grimlund

Den mänskliga kontakten är livsviktig. Själv har jag ett starkt behov av att ha människor omkring mig. Naturligtvis kan det bero på att jag haft en stor familj, jobbat med mat och journalistik, älskat att hitta på roliga fester och att samla vänner och familj till glada träffar.

Numera är möjligheterna att ordna middagar och annat trivsamt strängt begränsat. Mina ben bär mig dåligt och allt tar lång tid – som att duka ett festligt bord eller gå och handla för inspiration.

Med detta faller man lätt ner i en grop av maktlöshet och en slags likgiltighet som är förödande. Till min hjälp har jag då fått Hemtjänst till det jag behöver och inte själv kan klara av. Som att nå ner till tårna och sätta på mig stödstrumporna!

Det är nu min räddare i nöden, den fantastiska Rita kommer in i bilden. Hon jobbar på Svanen Hemtjänst. Svanen! Visst låter det trevligare än Lidingö Stad även om det är kommunen som har makten när det gäller det sociala.

Rita är i dag mitt hopp om en roligare framtid.
* Om inte Rita fanns skulle jag säkert ligga och dra mig i sängen för länge.
* Om inte Rita fanns skulle mina ben svullna och tårna fara illa.
* Om inte Rita fanns skulle jag inte våga duscha och tvätta håret.
* Om inte Rita fanns skulle glasbordet vara smutsigt och golvet fullt av smulor under min stol.
* Om inte Rita fanns skulle min kontakt med verkligheten vara avtrubbat, nu håller jag mig uppdaterad med hjälp av Ritas erfarenheter – det handlar om både regn och solsken.
* Om inte Rita fanns skulle matglädjen vara svårfångad. Nu får jag då och då sällsynta godbitar att pröva i köket. Det kan vara allt från små lammnjurar från Kista eller konserverad surkål från Estland, Ritas hemland en gång i tiden.

Men nu, nu är Rita en av oss i Sverige! Bra vá!

Främmande mat är spännade mat! Nu ska jag pröva estnisk surkål med strimlat kött - bra att varma upp med lite vatten i kastrullen så den inte bränns. En god korv passar till, råder mig Rita. Foto: Inger GrimlundFrämmande mat är spännade mat! Nu ska jag pröva estnisk surkål med strimlat kött - bra att varma upp med lite vatten i kastrullen så den inte bränns. En god korv passar till, råder mig Rita. Foto: Inger Grimlund

Dela Inger Grimlund: Om inte Rita fanns

Kommentarer

Cecilia wristel 2016-09-02 07:47

Vår familj hade turen att få underbara Rita på Svanen till min mamma och pappa Ingrid och Heini!
Hon gjorde allt för dom alltid med ett glatt humör och stor empati!
Rita blev för oss en familjemedlem som mamma saknade otroligt mycket när vi blev tvungna att flytta vår mor till Silverhöjden.
Tänk om alla var som Rita

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google