Väder Lidingö

Lidingö onsdag 18 september 2019 v. 38

Senaste kommentaren - Se fler

Ulrika Rendle 13 sep 13:16 om ”Så Gott som Nytt” flyttar

Inger Grimlund: Skala ägg

söndag 20 mars 2016 14:38

Om man frågar några vänner – vad i matväg är ett måste på påsken. Ja, då blir svaret som ni förstår - ÄGG!
Och visst, ägget är en genial produkt som kan förvandlas till omelett, gubbröra, äggtoddy, de kan serveras stekta eller kokta o s v.

Jag tänkte bjuda på Gubbröra – eller varför inte Gummröra? Det är så att Gummröran komponerades av min mormor Anna en gång för hundra år sedan. Så det blev en Gummröra! Till fyra personer beräknas 6 ägg, 1 stor rödlök, 1 liten burk ansjovis, 25 g smör till stekning och en knippe dill som smaksättare.

Den som är bra på matematik inser snabbt att det skulle gå åt en massa ägg till den här Gummröran.
Då föddes en genial idé – varför inte låta gästerna skala äggen?

Det blev en härlig tävlig som alla kunde vara med i. Vi delade in gästerna i grupper och tog tid på var och en. Något liknande ostrontävling där det gäller att öppna trettio ostron så snabbt och bra som möjligt. Här gällde det att skala ett ägg!

Duka med tuppar och hönor, gult och glatt – det piggar upp i påsk. Foto: Inger GrimlundDuka med tuppar och hönor, gult och glatt – det piggar upp i påsk. Foto: Inger Grimlund

Sedan synade en jury äggen – om de var ordentligt skalade utan flisor eller förstörd äggvita.
Den gången vann Martin på 6 sekunder. Segern var rättvis, vilket ändå ifrågasattes av medtävlarna - förstås!
Tävlingen kan rekommenderas som partynöje så här i påsktid.

Hur jag gör Gummröran undrar ni kanske?
Jo, man mjuksteker löken i smör. Hackar de hårdkokta äggen, inte för smått. Lägger ner ägghacket i stekpannan med löken och rör sist ner hackad ansjovis. Serveras varm från järnet med hackad dill och ett gott smörat knäckebröd. Så ville min mormor ha det – lite lyxigt kanske, utan potatis eller majonnäs som utdrygare.

Hur kokar man äggen?
Låt kylskåpskalla ägg stå framme ett tag. Lägg äggen försiktigt i så mycket kallt vatten att det täcker äggen helt, annars blir de ojämnt kokta. Beräkna koktid från det vattnet sjuder upp. Låt äggen sjuda, inte koka, 7 – 8 minuter. Äggvitan stelnar redan vid 65 grader och blir seg i för hög temperatur. Hårdkokta ägg bör kallna i vatten före
skalningen.

Text: Inger Grimlund

Glöm inte att ha något ”gott” hemma när påskkärringarna kommer på visit. Foto: Inger GrimlundGlöm inte att ha något ”gott” hemma när påskkärringarna kommer på visit. Foto: Inger Grimlund

Dela Inger Grimlund: Skala ägg

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google