Väder Lidingö

Lidingö måndag 6 december 2021 v. 49

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

En bok om en av världens stora

torsdag 31 augusti 2017 17:06

AKADEMIBOKHANDELN. Den 24 september är det förbundsdagsval i Tyskland. Landets förbundskansler sedan 2005 är CDU:s partiordförande Angela Merkel och det är få som tror att hon inte kommer fortsätta vara förbundskansler i ytterligare fyra år. Främste utmanaren, socialdemokratiske SPD:s ordförande Martin Schulz ligger inte bra till i opinionsmätningarna. Igår kom författaren och DN-journalisten Jan Lewenhagen till Akademibokhandeln i Lidingö centrum och berättade om sin bok "Kanslern som kom in från kylan", en bok om just Angela Merkel. Lewenhagen har varit DN:s Tysklandskorrespondent sedan 2006 och som utfrågare under kvällen fanns förläggaren och tidigare radiokorrespondenten i Berlin, Svante Weyler, med. Det blev en intensiv timme om Europas kanske mäktigaste person.

Jan Lewenhagen t.v. och Svante Weyler.Jan Lewenhagen t.v. och Svante Weyler.

97 procent av CDU:s anhängare vill att Angela Merkel ska fortsätta vara kansler även den kommande valperioden. Men även 30 procent av SPD:s väljare tycker samma sak. Merkels motståndare är anhängarna till AFD, det högerpopulistiska partiet och till Die Linke, vänstern.
"Det verkar som om de tyska socialdemokraterna givit upp", som Svante Weyler sa. Man kommer helt enkelt inte åt henne.

- Angela Merkel är slipad på ett Merkelskt vis, sa Jan Lewenhagen. Hon är återhållen, svår att få slag på. Men det är en medveten hållning. För hon är ingen debattör som slänger käft utan en ödmjuk person som i grunden är rätt försiktig. Samtidigt vill hon liksom sväva lite över, vara en kansler för alla tyskar. "Sie kennen mich" är nästan hennes valspråk.

Angela Merkel föddes i Hamburg 1954, men redan efter någon månad flyttade hennes föräldrar till DDR, alltså forna Östtyskland. Det var ett medvetet val. Fadern var präst och ville missionera och sprida kristendomen i det alltmer avkristnade DDR.

I Östtyskland valde Angela Merkel att utbilda sig till fysiker och hon blev även mycket bra på ryska. Alla tvingades läsa ryska, men de flesta skolelever var mer än ointresserade av att lära sig just det språket. Merkel var ett undantag, men hennes språkkunskaper (även i engelska) har senare varit betydelsefulla.

När muren föll 1989 kastade hon sig in i politiken. Redan 1990 blev hon direktvald ledamot av Tysklands förbundsdag, och mellan 1991 och 1998 var hon dels minister för kvinno- och ungdomsfrågor i Helmut Kohls första regering och sedan miljö- och kärnkraftssäkerhetsminister. Mellan 1998 till 2000 var hon partisekreterare för CDU. År 2000 blev hon vald till partiordförande.

Angela Merkel ger aldrig några intervjuer. Jan Lewenhagen har gjort åtskilliga försök under sina nästa 11 år i Tyskland. Han har därför byggt sin bok på samtal med en del av hennes medarbetare, men de har inte heller varit så talföra. "Merkel förväntar sig obrottslig lojalitet av sin medarbetare, och betalar tillbaka". Men det finns andra som givit författaren underlag till boken.

En person som garanterat inte sagt ett ord är Beate Baumann, som länge funnits vid Merkels sida.
- Hon är som en slags Fantom, helt lojal men också en betydelsefull rådgivare.

Hur orkar hon med tempot? Angela Merkel har, enligt vad hon själv sa när Jan Lewenhagen kunde ställa en fråga vid en presskonferens, förmågan att tanka sömn som en kamel (kan tanka vatten). Dessutom har hon bra hälsa, gillar sitt jobb och har hittat bra medarbetare som hon litar på. Det som är roligt är att aldrig veta vad som kan hända under dagen.

Och några dagar har det hänt sådant som givit henne åtskilligt med arbete. 11 mars 2011 är en sådan dag. Då havererade kärnkraftverket Fukushima i Japan. I september 2010 hade Merkels regering förlängt driftstiden för kärnkraftverken med i genomsnitt 12 år. I Tyskland hade man redan 2002 beslutat att alla landets kärnkraftverk skulle stängas 2021, men Merkel ville förlänga. Efter Fukushima ändrade hon sig och den sista reaktorn ska nu stängas 2022.

En annan dag på jobbet var den 4 september 2015. Då började stora flyktingskaror ta sig över den tyska gränsen. Hon valde att ta emot flyktingarna. "Vad är alternativet?" Det var då hon sa "Wir schaffen das", ungefär "vi kan klara det".

Den sista frågan från de drygt 40 som kommit denna kväll var: Hur skulle Tyskland se ut utan Angela Merkel? På den frågan hade faktiskt Jan Lewenhagen inget bra svar. Och vem har det?

Det blev en intressant och faktafylld afton om en av världens stora. Och i boken finns åtskilliga saker som inte hann avhandlas denna kväll.

Författaren med boken och förläggaren, i Akademibokhandeln.Författaren med boken och förläggaren, i Akademibokhandeln.

Dela En bok om en av världens stora

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google