Väder Lidingö

Lidingö tisdag 27 september 2022 v. 39

Senaste kommentaren - Se fler

Jako Bakovic 16 aug 16:37 om Lidingöpartiets valsedel klar

Intressant möte med Anders Kompass

fredag 25 november 2016 06:21

HAR LÄMNAT FN. I onsdags kom förre FN-medarbetaren Anders Kompass till Lidingö för att berätta om hur hans liv förändrades 2014 när han slog larm om FN-soldaters sexuella övergrepp på barn i Centralafrikanska republiken. I en absolut fullsatt sal på S:ta Annagården fick närmare 200 personer höra berättelsen om anklagelserna och hur han sedan friades från alla beskyllningar. 2015 tilldelades han utmärkelsen "Årets FN-vän" av Svenska FN-förbundet.

Anders Kompass talade på S:ta Annagården i onsdags.Anders Kompass talade på S:ta Annagården i onsdags. Föredraget var ett samarrangemang mellan Lidingö FN-förening, vars ordförande Kicki Nordström här hälsar välkommen, och Lidingö församling. Kyrkoherde Carina Nilsson, till höger, är vice ordförande i Svenska FN-förbundet.Föredraget var ett samarrangemang mellan Lidingö FN-förening, vars ordförande Kicki Nordström här hälsar välkommen, och Lidingö församling. Kyrkoherde Carina Nilsson, till höger, är vice ordförande i Svenska FN-förbundet.

Anders Kompass var 2014 chef för fältarbetet på FN:s kontor för mänskliga rättigheter. Han fick där en kortfattad rapport angående franska FN-soldaters sexuella övergrepp på barn i Centralafrikanska republiken. Han tog kontakt med den franska delegationen, som skickade poliser till platsen och sände hem FN-soldaterna. Därmed borde allt varit avklarat. Men den högste chefen för FN:s insats i Centralafrikanska republiken ignorerade rapporten eftersom han inte ville att de franska trupperna skulle skickas hem.

Istället blev Anders Kompass nio månader efter rapporten, våren 2015, avstängd från sitt arbete på FN i Genève eftersom han brutit mot rutinerna och begått "allvarligt protokollsbrott". Flera ansåg att han borde avskedas. "Jag blev utfryst men vägrade springa" sa han och beskrev hur tidigare diplomatkollegor förtalade honom.

Under hela denna period, när händelserna utreddes i olika omgångar av FN, hade han yppandeförbud och kunde inte försvara sig muntligen. Istället var det "flera kollegor, människorättsaktivister och orädda diplomater som vägrade acceptera den avstängning jag drabbats av. De stod vid min sida, inklusive min kära hustru".

I december 2015 friades han helt från anklagelserna och har efter det lämnat FN i juni 2016. Han arbetar nu på UD.

- Jag känner en stor tillfredställelse efter ett väl genomfört arbete. Att kunna se sig själv i spegeln utan att behöva skämmas ger både sinnesfrid och belöning, sa Anders Kompass.

Plötsligt kom en av åhörarna fram och överlämnade en svensk flagga till föredragshållaren och visselblåsaren.Plötsligt kom en av åhörarna fram och överlämnade en svensk flagga till föredragshållaren och visselblåsaren.
Efter föredraget ställde publiken många frågor. En av dessa var:
"Vad kommer du göra med den trovärdighet du nu har". Svaret var "Det frågar jag mig själv, jag vet inte". Ett förslag kom då att han borde starta en organisation som ger stöd till visselblåsare.

När frågan kom om FN:s biträdande generalsekreterare Jan Eliasson stått upp för honom under avstängningen blev svaret att han inte hört något alls från Eliasson. "Det är något han får berätta om själv när han kommer hem", sa Kompass och man kände besvikelsen över tystnaden.

Anders Kompass hoppas att den nye FN-chefen, portugisen António Guterres, som tillträder vid nyåret, är mer rättfram än den avgående Ban Ki-moon. Guterres vet vad han ger sig in i, sa Kompass, som samtidigt gav en återhållen beskrivning av FN av idag. "FN har en vokabulär som om det vore en stormakt, men det är inte så. Språkbruket måste ändras, organisationen måste bli ärligare. Dessutom finns grupper inom FN som inte har något existensberättigande". När det gäller de fem permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet så bryr de sig inte eftersom de vet att de alltid kan lägga in sitt veto när någon ifrågasätter det som rör deras privilegier.

Men vad är då alternativet? "Man befinner dig i en ond cirkel. FN vill inte ha en stark generalsekreterare", sa Anders Kompass och berättade att han under sin avstängning läste och hämtade mycket kraft i just den starke generalsekreteraren Dag Hammarskjölds bok "Vägmärken".

Anders Kompass besök på S:ta Annagården var det mest välbesökta av årets sex föredrag. Det mest besökta stod Bodil Jönsson för i februari 2012, säger Carina Nilsson, arrangerande Lidingö församlings kyrkoherde.

Under våren 2017 kommer författaren Kajsa Ingemarsson den 8 februari, författaren Mikael Bergstrand den 8 mars och kvantfysikern Gustaf Ullman den 3 maj till S:ta Annagården.

Cirka 180 personer lyssnade i S:ta Annagårdens hörsal.Cirka 180 personer lyssnade i S:ta Annagårdens hörsal.

Dela Intressant möte med Anders Kompass

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google