Väder Lidingö

Lidingö måndag 25 januari 2021 v. 04

Senaste kommentaren - Se fler

Elizabeth Salmonson 24 nov 21:33 om Välkommen till Katarina Grettes magiska värld

Josef Frank-utställningen en explosion av färger

lördag 21 maj 2016 10:13

MILLESGÅRDEN. Idag invigs sommarens stora utställningen på Millesgården. Under drygt fyra månader kommer verk av formgivaren, arkitekten och mönsterkonstruktören Josef Frank att visas. Konsthallen är uppdelad i två avdelningar, dels med välkända tyger, möbler och tapeter, dels med ett urval av de hittills okända akvarellerna.

Akvarellen "Ränder av lavendel" av Josef Frank har förstorats och är nu fondvägg i KonsthallenAkvarellen "Ränder av lavendel" av Josef Frank har förstorats och är nu fondvägg i Konsthallen

Josef Franks alla mönster på tyger är välkända för många och de finns hela tiden till försäljning på Svenskt Tenn. På Millesgården kan man alltid se dem i rummen i Annes hus, som står öppet för besökare.

Vad som däremot varit okänt för de flesta är att Josef Frank (1885-1967) vid 68 års ålder började måla akvareller, inte för att sälja, utan enbart åt sig själv. Under många år låg akvarellerna undangömda eller nästan bortglömda hos släktingar till Dagmar Grill, som var arvtagare till den barnlöse Josef Frank. När Grill avled i slutet på 1970-talet delades tillgångarna, däribland mapparna med akvarellerna, mellan syskonbarnen.

Ulrika von Schwerin Sievert (t.v) och Anna Sievert, författare respektive bildredaktör för den nya boken. I bakgrunden Millesgårdens Randy Jämtlid och Onita Wass.Ulrika von Schwerin Sievert (t.v) och Anna Sievert, författare respektive bildredaktör för den nya boken. I bakgrunden Millesgårdens Randy Jämtlid och Onita Wass.

Av en händelse fick Ulrika von Schwerin Sievert och Anna Sievert se några av de vackra konstverken. Fanns det kanske fler än de 40 som de sett? Efter mycket letande i världen har de nu katalogiserat 438 akvareller, och fler tillkommer. Tillsammans har de nu också skrivit och bildsatt en mycket genomarbetad bok om konstverken.

När de frågade Millesgården om man inte kunde ställa ut akvarellerna föddes tanken på att göra en större Josef Frank-utställning. Den senaste hölls år 1994. Samarbetet mellan de två författarna och Millesgården har nu resulterat i en härlig, vänlig och färgrik utställning. Ute i parken kommer från mitten av juni sommarrabatterna och blomsterarrangemangen att vara inspirerade av Josef Franks mönster. Det är landskapsarkitekten Ulf Nordfjell som även detta år ger utomhusmiljön på Millesgården färgupplevelser.

Boken "Josef Frank - de okända akvarellerna" kommer ut just idag. I boken, och även på utställningen, visas motiv från Stockholm, Provence, Italien, Spanien, London, landskap och stilleben. Alla akvarellerna är katalogiserade och redovisas i en särskild förteckning.

Utställningen pågår till söndag den 2 oktober. Öppen varje dag mellan 11.00 och 17.00, även under midsommarhelgen.

Ett antal motiv med grekisk mytologi målade Josef Frank efter ett besök i London.Ett antal motiv med grekisk mytologi målade Josef Frank efter ett besök i London. Utsikt från hans fönster i lägenheten på Rindögatan på Gärdet.Utsikt från hans fönster i lägenheten på Rindögatan på Gärdet. Stilleben.Stilleben. Konsthallens textila utställningsdel.Konsthallens textila utställningsdel. Flodabyrån från 1950, tapetserad med planscher ur Nordens flora. Till vänster hänger tyget "Figaro och Tolvekarna" från 1940.Flodabyrån från 1950, tapetserad med planscher ur Nordens flora. Till vänster hänger tyget "Figaro och Tolvekarna" från 1940. Tredjeårselever från Carl Malmstensskolan visar i ett av rummen hur olika möbelmodeller inspirerade Josef Frank.Tredjeårselever från Carl Malmstensskolan visar i ett av rummen hur olika möbelmodeller inspirerade Josef Frank. Josef Franks liv, från 1885 till 1967.Josef Franks liv, från 1885 till 1967.

Dela Josef Frank-utställningen en explosion av färger

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Visit Lidingö, stor

Annonser från Google