Väder Lidingö

Lidingö onsdag 28 oktober 2020 v. 44

Senaste kommentaren - Se fler

Jennie Lindahl 9 okt 08:17 om Finns det endast 57 hjärtstartare på Lidingö?

Jubileumsår på Lidingö för Dalén och Wallenberg

torsdag 12 januari 2012 22:05

Gustaf Dalén och Raoul Wallenberg som de kommer att synas över Lidingö under år 2012. Illustration: Lidingö stad.

Gustaf Dalén och Raoul Wallenberg som de kommer att synas över Lidingö under år 2012. Illustration: Lidingö stad.

Det är inte bara August Strindberg och Stockholms stadion som uppmäksammas extra under 2012. På Lidingö kommer vi under året att höra talas om både Raoul Wallenberg och Gustaf Dalén extra mycket. Wallenberg föddes på Lidingö den 4 augusti 1912 i Kappsta och samma år fick AGA:s grundare Gustaf Dalén Nobelpriset i fysik.

Efter en motion i Lidingös fullmäktige för två år sedan, att göra något extra av just 2012, har Lidingö stad sedan ett halvår planerat för jubileumsåret. Stadens internationella samordnare Jeccika Eriksson är den som hållit i det hela.

– Jubileumsåret ska inte vara något som borrar ner sig i historien, säger Jeccika Eriksson. Vi arbetar på att det ska bli ett inspirerande år och skolornas intresse är viktigt. Vi har kontaktat föreningar på ön och informerat om vad som händer. Vi är öppna för att föreningar och företag också arrangerar sådant som anknyter till Wallenberg och Dalén. Under första halvåret ligger fokus på Wallenberg och under andra halvåret blir det mest Dalén.

På måndag öppnar Lidingö stad en särskild jubileumssida på sin hemsida med hela programmet. Stora vepor kommer samtidigt att hängas upp på Lidingöbron med bild på de två jubilarerna. Redan dagen efter, på tisdag, invigs en utställning i Lidingö stadshus om Raoul Wallenbergs liv och gärning.

Det är en svensk upplaga av den utställning som Svenska institutet skapat om Wallenberg och som ska visas på flera platser under 2012. Invigningen av den internationella utställningen sker också på tisdag, i Budapest. Den fortsätter sedan till bl.a. Tel Aviv, Berlin och New York.

Invigningstalare i Lidingö stadshus är kommunalrådet Paul Lindquist (M) och Lidingös förra kulturintendent Louise Schlyter. Invigningen börjar klockan 18.00. Utställningen pågår sedan i entréhallen till den 6 mars.

Den 27 januari är det Förintelsens minnesdag. På Lidingö kallas den dagens också för Raoul Wallenbergdagen. Årets ceremoni börjar redan klockan 14 i stadshuset med att Sveriges EU-minister Birgitta Olsson (FP) talar och delar ut årets Raoul Wallenbergpris till en enskild skolelev eller hel klass som utfört ett arbete i Wallenbergs anda.

Därefter fackeltåg till Wallenbergmonumentet i Stadsparken där USA:s ambassadör i Sverige, Mark Brzezinski, håller tal och tänder den lykta som sedan förs till Nybroplan i Stockholm där den stora ceremonin hålls på Förintelsens minnesdag.

Under eftermiddagen får Lidingös gymnasieungdomar i åk 3 lyssna på Jan Sandquist och Martie Tuma som föreläser om bl.a. Harald Edelstams insatser i Chile under 1970-talet. Edelstam blev då kallad för “1970-talets Raoul Wallenberg”.

Under februari till maj blir det fler aktiviteter. Alla hittills kända finns beskrivna på Lidingösidans särskilda sida för Evenemang. Under maj månad uppmärksammas att det var tio år sedan konstverket Attachéväska R W av Ulla Kraitz placerades på husgrunden i Kappsta där Wallenberg föddes och just den 4 augusti blir det där en ceremoni med musik.

Höstens program med inriktning på Gustaf Dalén innehåller dels en utställning i stadshuset, dels föreläsningar och en särskild “forskarfredag” den 28 september, för barn och vuxna. Inriktningen blir då på innovation och entreprenörskap. Mot slutet av året blir det en Nobelfestavslutning.

Budgeten för hela året är 500 000 kronor.
– En del arrangemang är sådana vi brukar göra fast i år blir det lite annorlunda under detta jubileumsår, säger Jeccika Eriksson.

En annan variant som bl.a. kommer att synas på de vepor som ska hänga på Lidingöbron.

En annan variant som bl.a. kommer att synas på de vepor som ska hänga på Lidingöbron.

Dela Jubileumsår på Lidingö för Dalén och Wallenberg

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google