Väder Lidingö

Lidingö söndag 14 juli 2024 v. 28

Senaste kommentaren - Se fler

Julpyssel på S:ta Annagården

lördag 8 december 2018 23:24

När det lackar mot jul är det dags att pyssla på. Till S:ta Annagårdens årliga julpysselkväll kom ett hundratal besökare, bland dem Inger Grimlund med barn och barnbarnsbarn. Därifrån kom hon med julkrans att hänga på dörren och de yngsta med Lidingö kyrka som ett pepparkakshus. Det var lite pyssel att få ihop kyrkväggarna med kristyr, men med ett antal non-stop på taket blev det precis som det skulle.

”Välkomna stora som små att julpyssla på S:t Annagården. Vi gör bland annat julgransdekorationer och bakar pepparkakor. Varför inte göra Lidingö kyrka som pepparkakshus. Vi och våra duktiga volontärer har redan börjat baka delar till kyrkan som ni sedan bygger ihop och dekorerar.”

Pepparkakspussel till kyrkan. Foto: Inger GrimlundPepparkakspussel till kyrkan. Foto: Inger Grimlund

Låt fantasin flöda! I god tid kom detta glada upprop oss tillhanda och visst satte det fantasin i gång. 100 kronor per familj kostade kalaset för ”mamma, pappa, barn” även om det i mitt fall blev gammelmormor Inger, mormor Annica med barnbarnen Teo och Tyra.

I ett par år har kyrkan ordnat julpyssel för församlingen men i år var det första gången man vågade sig på att baka pepparkaka. 130 glada bagare hade anmält sitt intresse och för att underlätta det hela hade man förbakat kyrkans delar så endast det roligaste kvarstod – att sätta ihop väggar och tak och att dekorera med kristyr och glada nonstop-karameller. Men visst fanns det också färdig pepparkaksdeg och på arbetsbordet låg kavlar i vackra färger.

Vår nye kyrkoherde Magnus Östling var på plats med min granne Kiki Wäneland. Foto: Inger GrimlundVår nye kyrkoherde Magnus Östling var på plats med min granne Kiki Wäneland. Foto: Inger Grimlund

Pyssel. Pyssel – kanske ville vi binda en krans av mörkt mustigt granris? Visst kunde vi försöka, och med hjälp av glittriga kulor och röda band blev resultatet riktigt fint. Ja, urvalet var stort när det gällde de små detaljerna ”som gör det”. Teo och Tyra sovrade och valde så kransen blev en personlighet i sig. Som tack för kalaset fick jag ta med kransen hem att pryda min dörr. Faktum är att jag är den enda på våningsplan 3 på Hiertagården som inte har en krans på dörren – men snart ska ändring ske. Jag lovar!

Jag fick en pratstund med byggnadsingenjör Sigge Sköld som gjort mallarna till kyrkobygget. Foto: Annica   GrimlundJag fick en pratstund med byggnadsingenjör Sigge Sköld som gjort mallarna till kyrkobygget. Foto: Annica Grimlund

I vimlet av stora och små träffade jag byggnadsingenjör Sigge Sköld, specialist på svenska kyrkor och Lidingös vägar. Det var Sigge som med kraft av sitt ämbete format gaveln av Lidingö kyrka i pepparkaka. Med hjälp av fotografen Simon och en planritning på datorn lyckades Sigge få fram de rätta proportionerna till pepparkakskyrkan. Hur många pepparkakskyrkor som nu kommer pryda våra hem på Lidingö kan jag inte räkna ut – men nog är de fler än i verkligheten.

Med kristyrens hjälp har mormor Annica byggt upp den lilla kyrkan. Foto: Inger GrimlundMed kristyrens hjälp har mormor Annica byggt upp den lilla kyrkan. Foto: Inger Grimlund Teo och Tyra gör kyrkan fin med ”non stop”. Foto: Inger GrimlundTeo och Tyra gör kyrkan fin med ”non stop”. Foto: Inger Grimlund

En liten story fick jag mig också till liv av Sigge. Det var så att den äkta mannen ofta var ute och rumlade och kom hem sent på nattkröken doftande brännvin och glögg. En kväll beslöt hustrun att göra något åt saken och utrustade sig med hemmets största brödkavel. Efter en lång väntan hörde hon hans vinglande steg på farstubron. Dörren öppnades långsamt. Innanför dörren stod hustrun med lyft kavel. Den glatt berusade maken utbrister beundrande: Och du bara bakar, och bakar!

Framåt kvällskvisten börjar granriset ta slut men än finns det några kyrkogavlar kvar att bygga Lidingö kyrka med. Vi inviteras till fikarummet där julsmörgåsar fanns att mumsa på. Alkoholfri glögg med russin och mandel säger man ju inte nej till och ungarna fick saft och ostmackor att stilla hungern med. Som ett minne av en rolig dag kommer den lilla pepparkakskyrkan stå på julbordet på Resarö där Teo bor med mamma Jessie och pappa Gordon. Så vid närmare eftertanke skulle vi kanske pyntat en kyrka till Tyra också. Nåja, vi lidingöbor kan ju se Lidingö kyrka ”live” istället.

Skrivet av en som varit med förr och åkt släde med häst från Tornvägen till julottan i Lidingö kyrka. I snöoväder…

Text: Inger Grimlund

Så var också kransen färdig. Tyra och Teo står för designen. Jag fick den som julklapp! Foto: Inger   GrimlundSå var också kransen färdig. Tyra och Teo står för designen. Jag fick den som julklapp! Foto: Inger Grimlund

Dela Julpyssel på S:ta Annagården

Kommentera

Fler artiklar från Kultur & Nöje

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google